NI Machine MK3 (soft 2.9.1)

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
ODPOWIEDZ
Regina
Padawan

Cześć.
Potrzebuję pomocy. Mam zintegrowaną kartę muzyczną. Potrzebuję nagrać w Machine kawałek ścieżki dźwiękowej z youtube. Gdy w ustawieniach audio mam tak jak zaleca instrukcja (Driver - Asio, Device - MK3) - to pomimo że Machine widzi własne dźwięki to ich nie słyszę w głośnikach. Druga sprawa że nie widzi dźwięków z youtube (pomimo że input mam ustawiony na external). W linku zrzut ustawień.

Natomiast jak w ustawieniach audio mam Driver - Wasapi Exlusive a Device - Realtek High Definition Audio, to skolei słychać dzźwięki z Machine ale w ogóle nie słyszę dźwięków z kompa, youtube leci ale nic nie słychać w głośnikach.

Oczywiście i w jednym i w drugim przypadku nic nie mogę nagrać na Machine.

Kuźwa, co robić? Podpowie ktoś?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

w wielkim skrócie to:
windows wypluwa dźwieki poprzez inny sterownik niż twój soft (realtek vs asio maschine) a sterowniki te nie widzą się nawzajem ponieważ są to odrębne interfejsy które nie są ze sobą fizycznie połączone.
jest kilka rozwiązań które możesz wprowadzić:
1. wpiąć kabel z wyjścia słuchawkoweo laptopa do maschine co fizycznie je połączy i będziesz w stanie zgrać dżwięki systemu do softu audio.
2. puścić dźwięki systemowe poprzez ten sam sterownik co twój soft audio czyli przełączyć interfejs windowsa z zintegrowanej na maschine wtedy wszystko w windowsie będzie szło przez maschine a zatem będziesz w stanie też ngrywać wszystko w sofcie.
kliknij w prawym dolnym rogu ikone głośniczka, wybierz maschine, puść jutuba, odpal maschine i nagrywaj.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Regina
Padawan

Dziękuję Ci bardzo za informacje! Nie mniej jednak za cholerę nie potrafię tego zrobić, kupiłem nawet kartę dźwiękową Xonar SE z nadzieją że to pomoże, ale nic z tego. Nie wiem czy tu jest odpowiednie miejsce ale potrzebuję kogoś kto pofatyguje się do mnie (Grochów, blisko PKP Olszynka Grochowska) i mi to po prostu zrobi. Mogę przywieźć i odwieźć. Mogę się jakoś odwdzięczyć - kwestia dogadania. Sam nie dam rady, Ps. chodzi o to by puszczając na youtube muzykę - żebym mógł ją słyszeć i w tym samym czasie nagrywać w Machine MK3
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

tak jak pisałem wcześniej :
  1. kup sobie kabel 3.5mm jack do 2x 6.35 mono, taki jak np. ten:
    https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod ... 7457684892
    kabel.jpg
  2. mały jack wsadź w wyjście słuchawkowe PC/Laptopa, duże jacki w wejścia w kontrolerze (input).
  3. podczas samplowania włącz sobie odsłuch (monitoring) w sofcie i....sampluj
    maschine.jpg
Jak mi postawisz bilety lotnicze w tę i z powrotem, przywóz i odwózka na lotnisko to mogę się pofatygować :D :D :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Regina
Padawan

Hehe, nie wiem dlaczego "wymyśliłem sobie" że jesteś z Warszawy. Dobrze, no nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować z tymi kablami. Miałem wiele lat temu Mk1 i jakąś płytkę Xonara na pewno. Nie wiem jak ja to robiłem, ale nie miałem wówczas problemu i kabli nie potrzebowałem. Ok, dzięki! :)
Regina
Padawan

Przewody przyszły i pojawił się problem. W karcie muzycznej w komputerze, pod 1 wyjściem mam słuchawki i głośniki, zatem jak podepnę tak jak napisałeś, to muszę odłączyć głośniki. Co robić?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

no na logikę.... gdzie je podepniesz ? :D
...do kontrolera, po coś tam interfejs przecież wsadzili ? heheheh
ewentualnie jeżeli nie chcesz się ciągle przepinać to wepnij głośniki i kabel do samplowania w rozdzielacz słuchawkowy i voila :D

EDIT:
skoro głośniki masz wpięte w laptopa, to by znaczyło że chcesz mi powiedzieć że używasz maschine mkiii ze zintegrowaną kartą muzyczną right ? ;D ;D ;D
Regina
Padawan

Noł. Ja nie laptopa używam ;) a kompa stacjonarnego. I mam Realteka oczywiście ale i Xonara SE. Ale ja tego nie rozumiem i się nie znam. Za cholerę nie mogę zrobić, nie znasz jakiegoś łepka w Warszawie który dla rozrywki by mi pomógł?
Regina
Padawan

W machine są 2 gniazda Input, oznaczone 1 i 2. A kabel ma czerwoną i czarną końcówkę, wiesz jak to podłączyć?
Regina
Padawan

Nie wiem. Który kolor do którego numeru? I gdzie to później w komputerze włożyć? Karta muzyczna Asus xonar se. A płyta główna Asus H97M-E
ODPOWIEDZ