Novation Launchpad

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
Post Reply
marcinmsz
Pad2

Ktoś z forum miał do czynienia? Jakie są wasze osobiste odczucia odnośnie tego urządzenia? Jakaś mała ocena jego przydatności i użyteczności, dla kogo jest "wskazany", a dla kogo nie?
Zapraszam do dzielenia się swoimi opiniami :D
DonPadzior
Admin

zależy w czym używasz...
w abletonie istnieje możliwość skryptowania sterowników urządzenia w wyniku czego przy odrobinie znajomości pythona, możesz z launchpadem zrobić absolutnie wszystko co ci się zamarzy.
Jedyną wadą jest to że launchpad nie posiada padów a hmmm.... przyciski tzn jest to coś pomiędzy padami a przyciskami - takie gumowe coś nieco twardsze od padów i bez opcji czułości nacisku.
Przy odrobinie wprawy wcale to nie przeszkadza , przyciski nie są jakoś wybitnie czułe ale dają radę a ponieważ jest ich 64 to jest spore pole do popisu. Ja mam dwa launchpady gdzie jesden jest zeskryptowany w tryb LPC Live (Native Kontrol) a drugi pełni funkcję kontrolera makr i skrótów klawiaturowych generowanych poprzez Novation Automap. Do tego dochodzi Maschine jako kontroler do Drum racków i....z takim setupem nie możesz się pomylić :D Tak sobie myślę że przy odrobinie kombinacji to mogłem sobie nawet darować zakup PUSH'a ale taki gadżeciarz jak ja nie mógł go sobie darować :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wA1DV8NcuQA[/youtube]
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
marcinmsz
Pad2

No właśnie ze mnie też gadżeciaż straszny i kusi mnie żeby kupić pod koniec miesiąca ;) (w sensie launchpada, push za drogi imo)
"Do czego to służy" to wiem, oglądałem mnóstwo filmików, dlatego pytałem jedynie o osobiste odczucia i komentarze.
Dzięki, pozdrawiam
marcinmsz
Pad2

Mam jeszcze pytanko, czy można zmapować w tym czynności wywoływane przez skróty klawiatury? [jak kopiuj-wklej, zduplikowanie lub zamrożenie ściezki]?
Post Reply