Samplowanie pod bit

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Przem
Pad1

Siema,

Poruszałem kiedyś ten temat na starym forum ale niestety do niczego nie doszliśmy z chłopakami.
Widzę, że jest tu kilka osób co ma konkretne pojęcie w temacie więc liczę na pomoc.

Do rzeczy: mam MPC 2000XL i chcę dogrywać/samplować (gitara basowa, skrecze, wstawki wokalne itp itd) słysząc swoją sekwencję (bit)
wiem, że 2kxl niestety nie ma takiej opcji.. mpc1000 i 2500 już to ma ale nie zamierzam się przesiadać na nic innego.
teraz pytanie, czy da się to zrobić bez kompa?
może jakiś kolejny sampler zsynchronizowany poprzez MIDI z MPC? Nie mam pojęcia jak to ugryźć.

zamotałem jak zwykle ale mam nadzieje, że czaicie ocb :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Możesz zrobić taką operację:
outy 2kxl do mixera i outy gramca do mixera -> mixerek do zewnętrznej "nagrywarki" (czy to komp czy cokolwiek innego masz)

Nic innego mi do głowy nie przychodzi w tej chwili.
Przem
Pad1

chodzi mi o to żeby się zapętlało
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

czyli chcesz po prostu nagrać gitarę, wstawki wokale i inne rzeczy prosto na sekwencer MPC2000XL jako osobną ścieżkę (track) w sekwencji (sequence), tak?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Jack, dokładnie o to mu chodzi, tylko chce przy tym równocześnie słyszeć to, co już ma ułożone.
Przem
Pad1

tak jest.
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Wiem, że pod MPC da radę podpiąć wiele źródeł dźwięku, byćmoże nawet i piec gitarowy (o ile masz odpowiednie okablowanie), i wtedy nagrywasz to na ścieżkę (track) tak jak nagrywasz np ślad bębnów, tylko że na tym osobnym tracku zamiast "DRUM" ustawiasz "MIDI" z tego co pamiętam. W MPC1000 ten parametr nazywał się "Type" i był na ekranie głównym (main screen). W 2kXL też jest na main screenie i chyba w podobnym miejscu, lewa strona, dół.
Nigdy nie nagrywałem tego w ten sposób, ale możesz spróbować.

edit: Jest, strona 50 w instrukcji (62 w spisie tresci po lewo). "Ustawianie typu ścieżki", o to mi chodziło. może pomoże:
https://docs.google.com/file/d/0B1mHg5d ... edit?pli=1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

źle kombinujesz jack...
on chce zgrać sygnał audio podczas gdy sekwencer jest włączony i odgrywa cokolwiek np. bębny.
Nie ważne jest dla niego czy będzie mógł nagrywać to z poziomu record screena czy z poziomu main sceena czy cokolwiek. Problem którego nie możecie zrozumieć to brak możliwości wykonania dwóch rzeczy naraz (odtwarzanie i nagrywanie czyli tzw. full duplex) skoro konstrukcja systemu/sprzętu na to nie pozwala to nie jesteście w stanie tego przeskoczyć bez używania urządzeń trzecich lub napisania systemu od nowa...
Urządzenia trzecie to komputer lub looper ale to jest coś co ten chłopak chce pominąć czyż nie tak ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

o tym właśnie napisałem w pierwszym poście
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

no ale chwila, przecież MPC nagrywa podczas odtwarzania, tzn nagrywając odtwarza całość... więc nie kumam już tego problemu. Na początku mówicie, że dobrze zrozumiałem temat, a później, że nie o to chodzi. To sam już nie wiem o co biega. :)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

JackNigga pisze:no ale chwila, przecież MPC nagrywa podczas odtwarzania, tzn nagrywając odtwarza całość...
Nagrywa informacje MIDI czyli instrukcje dla sequencera o położeniu, długości, wysokości nut... instrukcje te są używane do odpalania sampli czyli plików audio które już są w pamięci MPC.
On chce nagrać plik audio od zera...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ha7e
Pad1

podsumowując temat - nie na tym modelu; chyba nie ma w tej materii już niczego do dodania : )
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

totepady pisze:Nagrywa informacje MIDI czyli instrukcje dla sequencera o położeniu, długości, wysokości nut... instrukcje te są używane do odpalania sampli czyli plików audio które już są w pamięci MPC.
On chce nagrać plik audio od zera...
No właśnie, dlatego opcja "DRUM1" ustawiona jest zawsze domyślnie na każdym tracku, bo MPCtka domyślnie zapisuje uderzenia w pady, a pomyślałem, że jak przestawi się to pole z "DRUM1" na "MIDI" to wtedy będzie można dograć co się chce z innych źródeł, bezpośrednio do sekwencji.
Skoro w MPC2000XL nie da się tego zrobić, to jak to się robi w przypadku np MPC1000?
Przem
Pad1

totepady pisze:nie jesteście w stanie tego przeskoczyć bez używania urządzeń trzecich lub napisania systemu od nowa...
Urządzenia trzecie to komputer lub looper ale to jest coś co ten chłopak chce pominąć czyż nie tak ?
tylko komputer odpada.
Looper to ciekawa opcja, tylko czy da się go jakoś połączyć z MPC poprzez MIDI żeby to razem współgrało?
i czy obsłuży kilka wejść audio.

zależy mi na pracy na samych instrumentach. Tworzyć muzykę krok po kroku dogrywając kolejne instr, np:
Robię bębny na MPC (zapętla mi się) -> biore w rękę bass i gram jakiś patent (zapętla się) -> gramofon i skrecz (zapętla się)
było by to bardzo efektowne podczas "lajwów". A i robienie bitu stało by się dużo przyjemniejsze (nienawidze klikania na kompie)

badałem już temat z konwerterem sygnału wyjściowego z basu na MIDI http://www.djshop.pl/k23,swiat-gitary/i ... s-b2m.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow (wtedy by nie było problemu kontrolowania wcześniej zsamplowanej próbki dźwięku i dogrywanie do sequencera) ale nie zdało by egzaminu jeśli chce się tłumić struny, "slapować" itp co jest podstawą gry na basie.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

http://www.djshop.pl/i9985,boss,boss-rc ... ation.html <--- sprawdź cenę :/

już lepiej kupić laptopa z abletonem i nikt ci nie każde klikać jeżeli kupisz sobie jakikolwiek kontroler midi który będzie włączał i wyłączał poszczególne tracki...

EDIT:
DJShop pisze:Nowy zapętlacz charakteryzuje się trzema zsynchronizowanymi śladami stereo
hehehehe
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, 17:38 przez DonPadzior, łącznie zmieniany 1 raz.
Przem
Pad1

JackNigga pisze:Skoro w MPC2000XL nie da się tego zrobić, to jak to się robi w przypadku np MPC1000?
podobno daje się "record/sample" dajesz record potem play (lub na odwrót) i samplujesz pod bit. timaciek mi to tłumaczył
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

1. możesz wcisnąć play i podczas odgrywania wejuść w record screen i zacząć nagrywać
2. [jjos] możesz typ ścieżki zmienić z MIDI na AUDIO co jak nazwa wskazuje powoduje że dany track zajmuje się tylko eventami Audio a nie MIDI
3. [jjos2xl] mode+pad 11 uruchamia Looper
Przem
Pad1

rzeczywiście cena nie jest zachęcająca..
chociaż zabawka wydaje się być zajebista :)
jeśli się nie mylę DUB FX korzysta z tego Bossa
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

mówisz totepady że w Abletonie mogę robić takie czary?
nigdy nie korzystałem.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

aaa no kumam już. Fakt, eventy MIDI nie są typową ścieżką audio w sensie suchego nagranego dźwięku, bo to są "eventy" jak sama nazwa wskazuje, a nie nagranie typu *.wav. Nigdy tak nie robiłem, ale chyba przez MIDI da rade nagrać w czasie rzeczywistym najwyżej syntezator/klawisz, nie?

No ja w takiej sytuacji chcąc nagrać coś "na żywo" robię tak, że bębny jadę na MPC, czasem jakiś motyw przewodni także, a resztę rzeczy typu żywe instrumenty dogrywam na kompie (DAW np. CoolEdit), przez zwyczajny mikrofon lub piec/wzmacniacze. To samo w przypadku skreczy, chociaż od skreczy odszedłem już dość dawno (czysty hip-hop nie kręci mnie tak bardzo jak te 10-12 lat temu. :D Teraz wolę eksperymentować i fascynują mnie połączenia mojej inspiracji czarną muzą jak hip-hop, funk, soul z muzyką etniczną/world music i elementami rocka).
Co do nagrania takiej ścieżki w MPC1000 - nawet nie wiedziałem, że w taki sposób to się robi. :D
ODPOWIEDZ