MPC 500 a MPC Studio PILNE!

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
pieprzonynorwid
Pad1

siemanko jestem nowy, zaczynam, poczatkuje,raczkuje chce tworzyc bity i bawic sie i czerpac przyjemnosc, oprocz komputera nie mam nic, jestem okreslony pewnym budzetem i zastanawia mnie jedno pytania czy kupic MPC 500 czy MPC studio cena praktycznie taka sama, co jest lepsze prkatyczniejsze, nie mam gramofonu a chetnie bym samplowal i tworzyl bit od podstaw, wydaje mi sie ze mam dobry sluch i wiem jak zrobic bit, ale co lepsze????

i czy na mpc w.w da rade zrobic od poczatku do konca bit ? czy zawsze komp jest przydatny
Last edited by dudi on 05 Jun 2013, 16:28, edited 1 time in total.
Reason: połaczyłem posty
pietruh
Pad12

na mpc studio MUSISZ mieć kompa - nic więcej o nim nie wiem.
MPC500 to samowystarczalny sampler i sekwencer. Oczywiście lepiej się trochę pobawić na kompie (dodać jakieś efekty na przejścia itd..) - ja np. zgrywam loopy (pętle) i składam w fl studio bit dodając tu np. efekt radio czy coś.
Ale można od początku do końca pocisnąć.
https://soundcloud.com/beoiks/too-far-away-boox" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
tu robiłem wszystko na mpc...oczywiście, że to ssie bo jestem słaby ale chodzi o sam fakt ><
We can play in the graveyard
Dream about joining in
pieprzonynorwid
Pad1

fajnie :D a jakis inny prgorm bo np fl studio jest drogim programem chyba i wydaje mi sie ze trudnym chociaz malo wiem wiec nie chce tutaj sie narzucac :D na mpc efektow nie da sie dodac?
dudi
Pad16

Są efekty również i na pokładzie MPC. Wiadomo, że to nie efektor, tylko sampler więc cudów nie oczekuj, ale reverb się doda ;) Najtańszy do składania i obróbki finalnej będzie Reaper, chociaż komp - a konkretniej DAW - nie jest niezbędny przy 500.
pieprzonynorwid
Pad1

czyli 500 samowystarczalna jak sobie gdzies pojade do lasu bez pradu i kompa to teoretycznie moge wrocic z gotowym podkladem :P.... w takim razie krotkie pytanie co lepsze mpc 500 czy mpc studio, bylem przekonany do 500 dopoki nie uslyszalem o tym studio a wlasciwie dzis to cos zobaczylem i mam maly dylemat
pietruh
Pad12

Mpc studio musi mieć komputer.
MPC 500 nie - i działa na baterię (6xDuży paluszek :D około 5h więc na spokojnie pieprzniesz coś) ja mam 16mb ramu więc bida ale daje radę. Rozszerzysz do 128mb i wtedy możesz na tym nawet 11min nagrać.
Dream about joining in
pieprzonynorwid
Pad1

i oczywiscie gramofon nie potrzebny m do samplowania prawda? :)
pietruh
Pad12

znaczy to jest tak, że dźwięk z gramofonu wgrywasz na pamięc ram do MPC i tam obrabiasz, więc możesz w domu coś zgrać i jazda.
Jest opcja żeby zgrywać z telefonu/radiomagnetofonu na baterie/walkmana - czyli radio,cd,kasety.
Możesz wziąść worek baterii, na cd zgrać sobie tracki zripowane z gramofonu i won do lasu ><
Dream about joining in
pieprzonynorwid
Pad1

z tym lasem to byl przyklad :D tak serio to nie zamierzam w lesie robic bitow haha, pamiec cf wlazi, jak mam cf 4gb- poleci?
ale jest mozliwosc podpiecia mpc 500 do kompa czy kontaktu wtedy nie trzeba baterii i dziala normalnie oporowo co nie?
marcinmsz
Pad2

Tak, do zasilania.
dudi
Pad16

pieprzonynorwid wrote:i oczywiscie gramofon nie potrzebny m do samplowania prawda? :)
jak nie chcesz samplować z winyli to nie, a inaczej na czym je zakręcisz?
marcinmsz
Pad2

dudi wrote:a inaczej na czym je zakręcisz?
Jak w filmie "Scratch" :P
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=abUcpCtMke0[/youtube]
Last edited by dudi on 05 Jun 2013, 18:26, edited 1 time in total.
Reason: wrzucaj linki w BBkody
pieprzonynorwid
Pad1

no w ogole narazie nei chce uzywac gramfonu, i tylko uzywac kompa, czyli bez problemu da rade co nie ;)? np z jakigos utworu pociac na pc
dudi
Pad16

marcinmsz wrote:Jak w filmie "Scratch" :P
http://www.youtube.com/watch?v=abUcpCtMke0" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
hahaha ciężko byłoby to złapać na MPC no ale da się :v
pietruh
Pad12

pieprzonynorwid wrote:no w ogole narazie nei chce uzywac gramfonu, i tylko uzywac kompa, czyli bez problemu da rade co nie ;)? np z jakigos utworu pociac na pc
No to przez USB
Ja mam kartę CF 4gb i po 3 miesiąca używania nie mam nawet 500mb :|
Dream about joining in
pieprzonynorwid
Pad1

ale dalej nie uzyskalem odpowiedzi co wybrac mpc studio czy 500
dudi
Pad16

Nie chce byc nieuprzejmy, ale decyzję z które majtki masz dziś założyć też my będzieli mieli podjąć? Ja bym brał 500, to oczywiste dla mnie, ale ty może wolisz siedzieć przy kompie... got it?
pieprzonynorwid
Pad1

jak bym znal sie na tych majtkach to bym sie nie pytal :]. no dobra kumam to w takim razie ostatnier pytanie. Nie patrzac na funkcjonalnosc obu(komputer, bez) ktora jest "lepsza" ma wiekszy potencjal itd...
Ryba
Admin

dozbieraj troszkę kaski i bierz 1000 :D a jak bym wybierał miedzy tymi 2 to zdecydowanie 500 ale to już sam musisz wiedzieć co wolisz prace samodzielna na MPC czy z kompem
dudi
Pad16

pieprzonynorwid wrote:jak bym znal sie na tych majtkach to bym sie nie pytal :]. no dobra kumam to w takim razie ostatnier pytanie. Nie patrzac na funkcjonalnosc obu(komputer, bez) ktora jest "lepsza" ma wiekszy potencjal itd...
Nie zrozumiałeś mnie jednak, chodzi o to, że my możemy ci pomóc odpowiadając na konkretne pytanie, a to o co pytasz to BARDZO subiektywne odczucia. Ja nie wyobrażam sobie dłubania przy kompie i nie patrzę nawet na kontrolery (ewentualnie z ciekawości tylko i dla zdobycia jakiejś wiedzy na ich temat). IMO sam powinieneś mieć mniej więcej określone, w którą stronę chciałbyś iść, bo to, że jedno ma pady i drugie również, to jednak to zupełnie inne sprzęty. BA! To są całkowicie odmienne dwa systemy pracy - niezależny i stricte połączony z komputerem. Identycznie jest z pojazdem mechanicznym - i samochód nim jest i motocykl, a jednak zimą, kiedy wali śnieg i jest -30 na dworze zauważasz różnicę.

A POTENCJAŁ JEST W CZŁOWIEKU A NIE W MASZYNKACH.
Locked