Siema
potruje trochę,o q linkach w tysiaczku,mianowicie jak to dziła?mam przypisany pad,zaladowany jakiś tam efekt,i nie słyszę rózniecy,dodam że bit mam już zlepiony,q link zaczyna działać dopiero po naciśnięciu pada,jak to ustawić żeby fx działał w czasie rzeczywistym?nie działa na note i real time,bo przelanczalem to w kółko i dupa:-D.drugie pytanie to czy można używać 2 q na jednym padzie,i czy obydwa działają jednocześnie na 2 różnych padach?tylko nie odsylajcie mnie do manuala:-D
q link
- b0b
- Pad7
Haha aż mi się dudiego szkoda zrobiło Masz na szybkości przetłumaczoną stronę z manuala o Q-Linkach.
Rozdział 8 : Q-Link slider
Ustawianie slidera
01. W polu 'Assign pad', wybierz pad, do którego chcesz przypisać slidera.
Możesz wybrać pad bezpośrednio uderzając w niego. Efekt tego slidera będzie przypisany tylko do wyznaczonego pada. Jeśli nie chcesz używać funkcji Q-Link slider dla żadnego pada, wybierz OFF kręcąc kółkiem DATA.
02. W polu 'Parameter' wybierz typ parametru, który chcesz zmieniać.
TUNE - kontroluje pitch sampla
FILTER - kontroluje częstotliwość odcięcia filtra
LAYER - przełącza warstwy
ATTACK - kontroluje czas ataku Amp Envelope
DECAY - kontroluje czas "odpuszczania" Amp Envelope (w tych tematach niech Ci totepady więcej wytłumaczy )
03. 'High range field' i 'Low range field' ustawia górny i dolny limit slidera.
Wartość kontrolowanego parametru jest określana przez wartość ustawioną tutaj. Wartość zależy od typu parametru wybranego w 'Parameter field':
TUNE (-120 to +120) To kontroluje pitch sampla (10 = półton).
FILTER (-50 to +50) To przesuwa częstotliwość odcięcia wybranego filtru.
LAYER (0 to127) Ta wartość przełącza warstwy zamiast Velocity.
ATTACK (0 to 100) Czas ataku będzie zastąpiony tą wartością.
DECAY (0 to 100) Czas 'odpuszczania' będzie zastąpiony tą wartością.
Nagrywanie wartości slidera w sekwencji.
Jeśli używasz Q-Link slidera w czasie nagrywania, dana wartości nuty będzie nagrywana razem ze zdarzeniem pada. Możesz odtworzyć sekwencję dokładnie tak samo jak wtedy gdy grałeś podczas nagrywania.(?)
Przycisk AFTER
Zmienianie efektu Q-Link slidera pozwala Ci kontrolować poprzednio nagraną daną wartości nuty podczas odtwarzania (po nagraniu).
Jeśli ruszasz sliderem w czasie odtwarzania sekwencji z różnymi wartościami z wyłączonym przyciskiem AFTER (led nie świeci się) wartość nuty pada będzie odtworzona taka jak nagrana. Jeśli stukniesz w pada podczas odtwarzania, pad który stuknąłeś będzie miał efekt Q-Link slidera.
Jeśli ruszysz Q-link sliderem w czasie odtwarzania sekwencji z róznymi nutami z włączonym przyciskiem AFTER (led się świeci) wartość nuty będzie zastąpiona obecną pozycją Q-Link slidera.
- b0b
- Pad7
Hehe udostępnił bym gdybym miał mnie uczyli na szczęście angola w szkole i przetłumaczyłem to na szybko stąd: http://www.mpcsounds.com/manuals/MPC1000/MPC1000_E3.zip