Programowanie padow i nagrywanie i zmiana tempa
-
- Pad1
zaprogramowalem sobie pady i w momencie gdy kliknalem step edit jeden sampel ustawil sie na wszystkie pady i nie wiem jak to cofnac, a i jak zapisac konfiguracje padow zebym np wieczorem nie musial drugi raz ustawiac sampli, oraz ciekawi mnie jedna rzecz a mianowicie, mam 16mb ram i 128mb standard karte, przy wcisniecie over dub plus play rejetruje mi sie dzwiek ktory przed sekunda nagralem i jest odtwarzany, jak dlugo moge go nagrac i nastepnie zeby nagrac to wystarczy wcisanc play i rec? a i jeszcze pytanie jak zmienic szybkosc danego sampla?
- Ryba
- Admin
ja nie posiadam 500 wiec ci pomogę jedynie tym linkiem ściągnij sobie manuala, tam masz wszystko pięknie wypisane
http://www.akaipro.com/mpc500" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
http://www.akaipro.com/mpc500" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- dudi
- Pad16
Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym step editem.
Żeby przypisać konkretne próbki do danych padów domniemywam, że wiesz co zrobić. Logicznym postępowaniem w kolejnym etapie byłoby po prostu zapisanie tego programu w save mode (później będziesz mógł go wczytać w load mode).
Pamięć RAM to pamięć operacyjna, na karcie trzymasz sample. Pracując na MPC wczytujesz ślady z karty do pamięci RAM.
Kolejnego pytania niestety nie rozumiem - ale chyba nie do końca rozróżniasz rec i over dub - wciskając rec+play nagrywasz wyzwalane próbki kasując przy tym to co miałeś wcześniej nagrane na danym tracku; natomiast over dub+play dogra ci próbki, które wyzwolisz, do tego co już masz nagrane.
Szybkość sampla zmieniasz np. pitch'em na gramofonie, w jakimś DAWie np. Audacity albo na MPC chociażby bawiąc się opcją pod tytułem TUNE.
Żeby przypisać konkretne próbki do danych padów domniemywam, że wiesz co zrobić. Logicznym postępowaniem w kolejnym etapie byłoby po prostu zapisanie tego programu w save mode (później będziesz mógł go wczytać w load mode).
Pamięć RAM to pamięć operacyjna, na karcie trzymasz sample. Pracując na MPC wczytujesz ślady z karty do pamięci RAM.
Kolejnego pytania niestety nie rozumiem - ale chyba nie do końca rozróżniasz rec i over dub - wciskając rec+play nagrywasz wyzwalane próbki kasując przy tym to co miałeś wcześniej nagrane na danym tracku; natomiast over dub+play dogra ci próbki, które wyzwolisz, do tego co już masz nagrane.
Szybkość sampla zmieniasz np. pitch'em na gramofonie, w jakimś DAWie np. Audacity albo na MPC chociażby bawiąc się opcją pod tytułem TUNE.
-
- Pad1
tak ale zapisuje kilkajac wczesniej track, sequence czy to nie ma z naczenia? i jak dokladnie zmienic szybkosc i co robie w step edit
- dudi
- Pad16
Ma znaczenie, bo track to track, sequence to sequence, program to program a długopis to długopis a nie kartka. Najprościej będzie jak zapiszesz cały projekt.
Dokładnie zmienić szybkość sampla można tak:
Dokładnie zmienić szybkość sampla można tak:
Gdzie mieszkasz, może do ciebie wpadnę i zrobię to za ciebie?dudi pisze:Szybkość sampla zmieniasz np. pitch'em na gramofonie, w jakimś DAWie np. Audacity albo na MPC chociażby bawiąc się opcją pod tytułem TUNE.
-
- Pad1
a project zapisuje poprostu gdzie ?