Bawił się ktoś z was szpulowcem (nie licząc zabaw za małolata )? Zastanawiam się co raz mocniej nad używaniem czegoś takiego przy produkcji, ale równolegle z moim researchem po sieci pytam tutaj, bo może ktoś coś i podzieli się swoimi wrażeniami.
Do czego mógłby się przydać? Chyba, że chcesz nadawać lekkich brudów Ja tak zacząłem robić akurat z kasetami. Nagrywasz na kasetę i zrzucasz na kompa Jak będziesz miał okazję, to zobacz, jak to brzmi
No właśnie myślę nad kasetami i takim szpulowcem, ale to tylko półśrodek zamiast s 900/950 (na które w innym temacie mnie podpaliłeś właśnie haha)
zone, a miałeś styczność kiedyś z czymś takim? Rzeczywiście aż taka kiszka będzie? Wiadomo, że nie dojadę za gruby hajs szpulowca, bo to by na moje potrzeby minęło się totalnie z celem
możesz celować w szpulowce akai z przedziału 500/600zł. Ale i tak byś musiał poziom szumów redukować na kompie. Taśma dodaje dobrej naturalnej kompresji Sam wykorzystuje kaseciaka i bębny dostają odpowiedniego smaczku. Dobra sztuka tej s900 na allegro wisi
Szumy dochodza i to dosyc sporo, ale ja jade na zwyklych kasetach. W najblizszym czasie bede testowal te zelazowe, ale tak czy inaczej poziom szumow trzeba redukowac na kompie. Jak cos to podeslij mi co chcesz to ci przepuszcze przez kaseciaka.
Wieczorem jak wroce z pracy to ci podesle probki jakiejs perki najzwyklejszej. Chyba, ze sam mi podeslesz takie slady w dwoch wersjach przed i po kaseciaku (bez ruszania tego na kompie)
O! podpinam się pod prośbę Dudiego, też chciałem kombinować ze szpulowcem - odziedziczyłem starą Unitre po dziadku ale ma pasek zerwany chyba i jeszcze nie zabrałem się za to
ja odkryłem u siebie na wieży, że mogę nagrywać na kasety coś więc dzisiaj jak coś tam wyklepię to się pobawię z tym
A na tablicy widziałem parę takich szpulowych zabawek z Bydgoszczy więc jakbyś miał chętkę na coś to mogę pojeździć i posprawdzać
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Kupiłem kaseciaka, bo się kilka chwil temu skończyła aukcja, za którą się wziąłem w sumie jeszcze przed założeniem tego tematu, to w poniedziałek mam nadzieję się pobawię
Kolejna Akajka dojdzie do studia <3
dudi wrote:Kupiłem kaseciaka, bo się kilka chwil temu skończyła aukcja, za którą się wziąłem w sumie jeszcze przed założeniem tego tematu, to w poniedziałek mam nadzieję się pobawię
Kolejna Akajka dojdzie do studia <3
Tak wiec kwoli scislosci nagrywanie na tasmie szpulowej kompresuje sygnal wyrownujac w sposob calosciowy czyli taki troche random'owy a nie matematycznie jak cyfrowe kompresory jednoczesnie dodaje saturacje co niektorzy nazywaja szumami. Owa saturacja jest rozna dla poszczegolnych rodzajow tasiem.
W efekcie numer jest zywszy i mamy wrazenie jakby bardziej "plywal" w taktach.
Ogolnie jak to w przypadku sztuczek masteringowych nie jest to zloty srodek ktory z kazdej produkcji zrobi cuda na kiju. Od niedawna stosuje takiego vst'ka ktorych jak narazie sprawdza sie z powodzeniem.