Magnetofon szpulowy

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
dudi
Pad16

Bawił się ktoś z was szpulowcem (nie licząc zabaw za małolata ;) )? Zastanawiam się co raz mocniej nad używaniem czegoś takiego przy produkcji, ale równolegle z moim researchem po sieci pytam tutaj, bo może ktoś coś :V i podzieli się swoimi wrażeniami.
Ende
Pad10

Do czego mógłby się przydać? Chyba, że chcesz nadawać lekkich brudów :) Ja tak zacząłem robić akurat z kasetami. Nagrywasz na kasetę i zrzucasz na kompa :P Jak będziesz miał okazję, to zobacz, jak to brzmi :)
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
zone

szpulowce od unitry i podobnej półki dodadzą ci jedynie w !@#$%^&* szumów do sygnału, lepiej sie kaseciakiem pobawić albo szpulowcem z wyższej półki
dudi
Pad16

No właśnie myślę nad kasetami i takim szpulowcem, ale to tylko półśrodek zamiast s 900/950 (na które w innym temacie mnie podpaliłeś właśnie haha)

zone, a miałeś styczność kiedyś z czymś takim? Rzeczywiście aż taka kiszka będzie? Wiadomo, że nie dojadę za gruby hajs szpulowca, bo to by na moje potrzeby minęło się totalnie z celem
zone

możesz celować w szpulowce akai z przedziału 500/600zł. Ale i tak byś musiał poziom szumów redukować na kompie. Taśma dodaje dobrej naturalnej kompresji :) Sam wykorzystuje kaseciaka i bębny dostają odpowiedniego smaczku. Dobra sztuka tej s900 na allegro wisi
dudi
Pad16

A jak zachowuje się zwykły kaseciak, bo nie mam w tej chwili na czym sprawdzić. Dodaje sporo szumu, pisków albo inne cuda?
zone

Szumy dochodza i to dosyc sporo, ale ja jade na zwyklych kasetach. W najblizszym czasie bede testowal te zelazowe, ale tak czy inaczej poziom szumow trzeba redukowac na kompie. Jak cos to podeslij mi co chcesz to ci przepuszcze przez kaseciaka.
dudi
Pad16

Wieczorem jak wroce z pracy to ci podesle probki jakiejs perki najzwyklejszej. Chyba, ze sam mi podeslesz takie slady w dwoch wersjach przed i po kaseciaku (bez ruszania tego na kompie) ;>
Przester
Pad3

O! podpinam się pod prośbę Dudiego, też chciałem kombinować ze szpulowcem - odziedziczyłem starą Unitre po dziadku ale ma pasek zerwany chyba i jeszcze nie zabrałem się za to ;)
https://soundcloud.com/przester-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.youtube.com/channel/UCXAUL7 ... Kv8pkCYCww" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ryba
Admin

ja również przesłucham tych próbek :)
pietruh
Pad12

ja odkryłem u siebie na wieży, że mogę nagrywać na kasety coś więc dzisiaj jak coś tam wyklepię to się pobawię z tym :)
A na tablicy widziałem parę takich szpulowych zabawek z Bydgoszczy więc jakbyś miał chętkę na coś to mogę pojeździć i posprawdzać ;)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
dudi
Pad16

zobaczy się, póki co orientuję się w temacie :)
zone

jutro wam wrzuce próbki z kaseciaka bo od wczoraj jestem w dziwnych stanach :DDDDD
dudi
Pad16

a już miałem ci się przypominać :V
dudi
Pad16

Kupiłem kaseciaka, bo się kilka chwil temu skończyła aukcja, za którą się wziąłem w sumie jeszcze przed założeniem tego tematu, to w poniedziałek mam nadzieję się pobawię :)
Kolejna Akajka dojdzie do studia <3
zone

ja jutro wrzuce próbki bo dzisiaj zapomniałem ogarnąć to : ( jutro wieczorem wciepne
b0b
Pad7

dudi wrote:Kupiłem kaseciaka, bo się kilka chwil temu skończyła aukcja, za którą się wziąłem w sumie jeszcze przed założeniem tego tematu, to w poniedziałek mam nadzieję się pobawię :)
Kolejna Akajka dojdzie do studia <3
A konkretnie jaki?
dudi
Pad16

a taki o
Image
PHRAC
Padawan

Lubie zawsze ten temat;

Tak wiec kwoli scislosci nagrywanie na tasmie szpulowej kompresuje sygnal wyrownujac w sposob calosciowy czyli taki troche random'owy a nie matematycznie jak cyfrowe kompresory jednoczesnie dodaje saturacje co niektorzy nazywaja szumami. Owa saturacja jest rozna dla poszczegolnych rodzajow tasiem.
W efekcie numer jest zywszy i mamy wrazenie jakby bardziej "plywal" w taktach.

Ogolnie jak to w przypadku sztuczek masteringowych nie jest to zloty srodek ktory z kazdej produkcji zrobi cuda na kiju. Od niedawna stosuje takiego vst'ka ktorych jak narazie sprawdza sie z powodzeniem.

[youtube]b1kWHwDNw6Y[/youtube] ;V
https://soundcloud.com/phrac" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Post Reply