Problem z focusrite scarlett 2i4

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
kejsu
Pad5

Przy nagrywaniu wokalu jest ekstra, jednak kiedy podpiąłem gramofon jest takie brzęczo/buczonko w tle. Przyciskiem "pad" w interfejsie troszkę zminimalizowałem to gówno, potem doszedlem do tego żeby przełączyć tryb z line na instrument. Również troche pomogło, do tego znacznie ściszyłem wyjście w interfejsie, powiedzmy że już jestem w miare zadowolony ale lipton ponieważ jak to nagrywam potem !@#$%^&* sie tnie sample, strasznie nieuwydatniony waveform :/ Muszę dodać że, kiedy gramofon nie odtwarza nie ma tego !@#$%^&*, ale wystarczy że dotkne palcem biurka i już się załącza na chwile. Pomocy chłopaki, wolałbym nie oddawać go, bo w sumie całkiem spoko, wejście midi, ładnie nagrywa mikrofon, niedrogo kupiłem i ogólnie cacy poza tym nieszczęsnym zgrywaniem sampli
dudi
Pad16

Jedyne co mi przychodzi na myśl w tej chwili to czy gramczyka uziemionego masz? Ten drucik co ci z niego wystaje... nawet do grzejnika go przyczep :P
kejsu
Pad5

jaki drucik?
dudi
Pad16

Jaki masz gramofon?
kejsu
Pad5

stanton t.92 usb, ogólnie jak podłączam do wzmacniacza to ładnie gra, nic nie buczy. Gorzej z tym interfejsem
dudi
Pad16

A to nie masz kabelka do uziemienia, bo na pokładzie gramca masz przedwzmacniacz. Nie do końca jestem pewien ile w tej sytuacji mogłoby pomóc przełączenie pomiędzy PHONO a LINE IN, bo takie coś powinieneś mieć
kejsu
Pad5

to samo, tylko ciszej no i sample brzmią mniej soczysto. Chłopaki na prawdę pierwszy raz mi tak zależy żebyście coś wymyślili. Będę codziennie sprawdzać forum i nawet za was szukać w google tylko ogarnijcie to prośba
Ende
Pad10

hmm... poruszaj kabelkami i jednocześnie nagrywaj + zapisuj sobie czas w którym ruszałeś kablami. zobacz czy to coś da.
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
dudi
Pad16

no ale jeśli przy wzmacniaczu wszystko hula bez zarzutu to raczej nie będzie wina kabli niestety :/
kejsu
Pad5

dudi wrote:no ale jeśli przy wzmacniaczu wszystko hula bez zarzutu to raczej nie będzie wina kabli niestety :/
słuszna uwaga Panie solenizańcie. Nagram wam chłopaki to gówno żebyście byli bliżej problemu, zaraz wrzuce
kejsu
Pad5

[soundcloud]https://soundcloud.com/kejsu-1/!@#$%^&*[/soundcloud] jak jest takie puk to po prostu uderzam palce o biurko zeby sie wyswietlilo to !@#$%^&*, ale w sumie i bez pukania sie wyswietla
pewuprodukcje
Pad2

Hmmm czasami mam podobnie z focuristem, że słyszę w monitorach pracę dysku na przykład, albo jak ruszę myszką, przewijam strony. Mam karte na fire wire i nie wiem od czego to zależy. Czasami mam mniejsze przydźwięki, a czasami większe. Zauważyłem też, że jak miałem wpięty kabel usb do mpc i zgrywałem z outów bit to mi się nagrały właśnie takie przydźwięki, piski, itp. Jak się tego pozbyć całkowicie? Nie wiem :P
Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
adver89
Padawan

Udało się wam może pozbyć tych problemów? Bo planowałem kupić ten interfejs, ale szukając informacji o nim, trafiłem na ten temat. Do wejścia liniowego planuję podłączyć gramofon, i do zgrywania i do słuchania w direct monitoring.
Ryba
Admin

no nie wiem panowie ja mam focusrite scarlett 18i20 i nie mam takich problemów, a jeśli zgrywacie z out-ów interfejsu to out gdzie macie wpięty do MPC record in?
pewuprodukcje
Pad2

Jeśli coś zgrywam z interfejsu na mpc, to tak wpinam się w record in w mpc, ale mój problem przydźwięków wynika chyba po prostu z wrażliwości KRK. Kumpel ostatnio kupił ten sam model, wpieliśmy go w kartę apogee na macu i też przy ruchu myszki słyszałem zmiany w monitorach ;) Jakoś z tym żyję ;p
Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
Ryba
Admin

no to wszystko jasne :) wiec mordeczko na mikserze interfejsu musisz wejścia MPC zrobić w MUTE jeśli tego nie zrobisz to masz 2 sygnały jednocześnie podawane i dlatego masz ten problem z przydźwiękami :)

edit. ale tylko przy nagrywaniu z RECORD IN robisz MUTE
adver89
Padawan

A podłączał ktoś z Was gramofon do wejścia liniowego w tej karcie? Jakie doświadczenia? Bo z jednej strony głównie będę słucyhać w trybie direct monitoring. A od czasu do czasu pewnie będę coś zgrywać. I zastanawiam się czy przy słuchaniu nie będzie tego typu problemów. Dotychczas gramofon miałem wpięty do wzmacniacza, więc nie było problemów. Ale teraz zamierzam się pozbyć wzmacniacza i zastanawiam się, czy obejdzie się bez miksera...
Ende
Pad10

Jak podłączysz gramofon do wejścia liniowego, to będzie za cicho.
adver89
Padawan

Ende wrote:Jak podłączysz gramofon do wejścia liniowego, to będzie za cicho.
Oczywiście przy użyciu przedwzmacniacza :) Tylko chodzi o to, czy nie będzie żadnych szumów czy clipów. Spotkałem się na zagranicznych forach z takimi problemami, przy podłączeniu i gitary i gramofonu...
Ryba
Admin

przed chwila podłączyłem sam gramiec i jest gitara nie jest za cicho wszystko jak należny :)
Post Reply