Mute group - co to jest i jak ustawić

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

W tym temacie będziecie mogli zadawać wszelkie pytania dotyczące ten funkcji.

Krótkie wyjaśnienie, które powinno rozwiać większość wątpliwości i wytłumaczyć sens korzystania z tego udogodnienia:
Mute group ze strony technicznej jest bardzo proste - normalnie po wciśnięciu nowego pada w trakcie gdy wcześniej wyzwolona próbka jest odtwarzana obie próbki będą odgrywane równocześnie. Ustawiając mute group dla tych samych dwóch padów będą się one nawzajem wyciszać.

Najczęściej korzysta się z tego dla "głównego" sampla tworząc przeróżne przejścia między sekwencjami, ale nie tylko. Zdecydowanie fajny efekt daje mute group ustawiony dla perkusji, kiedy to open hat i close hat wyciszają się, co daje nam realistyczny efekt.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

Co warto dodać, sekwencje z ustawionymi różnymi grupami MUTE co można wnioskować z postu powyżej będą się na siebie nakładać, jeśli długość sampli jest dłuższa niż ta w nich wygrana. Może logiczne, ale łatwo zapomnieć kiedy po zapętleniu jednej sekwencji ucina się ona i zaczyna gładko w loop a gdy połączymy ją z sekwencją utworzoną na samplach z innej grupy MUTE nagle dźwięki się nakładają o czym często można sobie przypomnieć dopiero po utworzeniu track`u.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

dzięki pany za wyjaśnienie, teraz to poezja z ta opcja :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

ja to nie wiem jak do tej pory bez tego żyłeś ;>
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

no ja tez nie wiem haha :), może takie równe loopy robiłem :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

loopy jak loopy, ale równo musiałeś je klepać, ja to lubię coś pomotać bardziej nieraz :D
Awatar użytkownika
aaadi
Pad1

a gdzie znajde ta opcje w 2000xl ?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

o ile sie nie mylę to 2000 nie ma mute group'ów ale ma za to pad mute gdzie możesz zaznaczyć które pady będą oddcinane... to się nazywa pad assign albo mute assign (?)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
aaadi
Pad1

znalazłem , program > params > mono > mute assign ddla tych którzy też będą mieli problem z tym. zdziwiłem się troszke ze względu na to iż nie można tego ustawić w taki sposób aby 16 padów odcinało się nawzajem, a szkoda . Chyba że nie potrafie tego w ten sposób ustawić. Jeśli ktoś jednak dał rade tak zrobić to niech szepnie :D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Podrzuć mi na PW maila do siebie to ci coś wieczorkiem podeślę, bo na kompie w pracy nie mam. Dostaniesz bonusik od admina, może jeszcze nie masz i się przyda.
Chyba, że po prostu mam wysłać na adres podany przy rejestracji?
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

OCB z tymi cyferkami ustawiam je tak jak po kolei graja werble haty itp. np : werbel (1) potem hat jako (2). Czy to dziala na zasadzie ze jak daje 2 werble to daje 2 i 1 hat daje 1 czy wogole chodzi o co innego ;p chyba wiecie o co mi chodzi.
WEEDMAN POZDRAWIA
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Co to jest mute group masz wyjaśnione w pierwszych dwóch postach. Cyfry to numery grup, a sample wyciszają się wzajemnie tylko jeśli są w tej samej grupie.

btw tyle czasu już mam MPC i w życiu mi nie przyszło na myśl rozkminić ten interes w sposób w jaki ty to robisz ;d
ODPOWIEDZ