W tym temacie będziecie mogli zadawać wszelkie pytania dotyczące ten funkcji.
Krótkie wyjaśnienie, które powinno rozwiać większość wątpliwości i wytłumaczyć sens korzystania z tego udogodnienia:
Mute group ze strony technicznej jest bardzo proste - normalnie po wciśnięciu nowego pada w trakcie gdy wcześniej wyzwolona próbka jest odtwarzana obie próbki będą odgrywane równocześnie. Ustawiając mute group dla tych samych dwóch padów będą się one nawzajem wyciszać.
Najczęściej korzysta się z tego dla "głównego" sampla tworząc przeróżne przejścia między sekwencjami, ale nie tylko. Zdecydowanie fajny efekt daje mute group ustawiony dla perkusji, kiedy to open hat i close hat wyciszają się, co daje nam realistyczny efekt.
Mute group - co to jest i jak ustawić
- jacai
- Pad7
Co warto dodać, sekwencje z ustawionymi różnymi grupami MUTE co można wnioskować z postu powyżej będą się na siebie nakładać, jeśli długość sampli jest dłuższa niż ta w nich wygrana. Może logiczne, ale łatwo zapomnieć kiedy po zapętleniu jednej sekwencji ucina się ona i zaczyna gładko w loop a gdy połączymy ją z sekwencją utworzoną na samplach z innej grupy MUTE nagle dźwięki się nakładają o czym często można sobie przypomnieć dopiero po utworzeniu track`u.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
- DonPadzior
- Admin
o ile sie nie mylę to 2000 nie ma mute group'ów ale ma za to pad mute gdzie możesz zaznaczyć które pady będą oddcinane... to się nazywa pad assign albo mute assign (?)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- aaadi
- Pad1
znalazłem , program > params > mono > mute assign ddla tych którzy też będą mieli problem z tym. zdziwiłem się troszke ze względu na to iż nie można tego ustawić w taki sposób aby 16 padów odcinało się nawzajem, a szkoda . Chyba że nie potrafie tego w ten sposób ustawić. Jeśli ktoś jednak dał rade tak zrobić to niech szepnie
- weedman342
- Pad3
OCB z tymi cyferkami ustawiam je tak jak po kolei graja werble haty itp. np : werbel (1) potem hat jako (2). Czy to dziala na zasadzie ze jak daje 2 werble to daje 2 i 1 hat daje 1 czy wogole chodzi o co innego chyba wiecie o co mi chodzi.
WEEDMAN POZDRAWIA
- dudi
- Pad16
Co to jest mute group masz wyjaśnione w pierwszych dwóch postach. Cyfry to numery grup, a sample wyciszają się wzajemnie tylko jeśli są w tej samej grupie.
btw tyle czasu już mam MPC i w życiu mi nie przyszło na myśl rozkminić ten interes w sposób w jaki ty to robisz
btw tyle czasu już mam MPC i w życiu mi nie przyszło na myśl rozkminić ten interes w sposób w jaki ty to robisz