Dobrywieczer

Jesteś nowy? Przywitaj się i napisz kilka słów o sobie.
ODPOWIEDZ
SweetEdi
Padawan

Siemanko, witam wszystkich pete rocków, premierów i voltów itd. ! :)

Tak w skrócie:
Mam 23 lata, jestem z Lublina od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem MPC1000. Muzyką przewodnią jest rap na którym wychowywałem się jakoś od 98-99 roku, jednak mając zaledwie 8-9 lat nie rozumiałem przekazu tekstów, które dopiero z czasem zacząłem rozumieć. Za to specyficzna muzyka bujała moją głowę i buja, aż do teraz. Podejmowałem próby nagrywania muzyki w 2001 roku jak dostałem pceta na ejay'u miałem dużo zabawy przy tym, sam "proces twórczy" sprawiał dużą frajdę :d. Z bratem pracowaliśmy nad własnymi solówkami producenckimi w tym samym czasie na jednym pccie.(była to kompletna amatorka) :D Nagraliśmy płytki zrobiłem nawet okładkę, ale nie wiem co się z tym stało, nikt oprócz nas tego nie słyszał, to było tylko dla nas, wszystko gdzieś przepadło. Myślałem, że aby nagrać coś dobrego trzeba mieć kupę kasy, znajomości itp. wtedy jeszcze nie miałem dostępu do neta. No i skończyłem z tym, aż po kilku latach kiedy już miałem jakąś gotówkę i wiedzę pomyślałem, czemu nie spróbować ? No i w 2008 roku jakoś kupiłem technicsy 1200MK2 + mixer DJM400 + DVS i zacząłem zabawę z turntablismem. Ale po roku czasu brakowało mi czegoś - własnej muzyki. Więc kupiłem mpc1000 i zaczęła się jazda. Chociaż do teraz poznaje z każdą produkcją nowe opcje mpc, techniki mixu, masteringu, samplingu i wszystkiego co związane z pracą w studio to i tak czuję, że muszę uporządkować swoją wiedzę i oczywiście jeszcze chcę ją pogłębić. Do wszystkiego co mam teraz dochodziłem sam oglądając filmy na yt oraz czytając artykuły w necie i metodą prób i błędów doskonaliłem własny skill. Miałem ostatnio przerwe 3 mc w związku z pisaniem pracy inżynierskiej. Na tygodniu wraca do mnie moja kochana mpc. Jestem zaangażowany w projekt z kieleckim raperem, taka zajawkowa zabawa nic poważnego. Chciałbym zaprezentować wam mój podkład który nagrałem we wrześniu ubiegłego roku, chciałbym abyście ocenili jak to chodzi, bo prócz kilku najbliższych mi osób nikt tego nie słyszał.

Trochę się rozpisałem, ale i tak pominąłem kilka ciekawych historii np. z własnym "studiem" które się rozsypało ale to w końcu nie jest moja autobiografia więc wystarczy :). Właściwie to jestem Fokz (moja ksywa artystyczna), a na forum nazwałem się SweetEdi
a tu link do mojego podkładu [soundcloud][/soundcloud]
śmiało możecie krytykować ale tylko konstruktywnie ;p podoba mi się kultura i atmosfera na forum, sami zajawkowicze !
mam nadzieję, że zagoszczę tu na dłużej
pozdrówki 5!
Ostatnio zmieniony 03 lip 2013, 01:09 przez SweetEdi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

niestety nie sprawdzę, bo padła chmurka kilka minut temu, ale witam serdecznie i na pewno zerknę rano, jeśli teraz się nie uda przez ten ich maintenance :V
SweetEdi
Padawan

Ahh dopiero co właśnie udało się otworzyć, ale widzę, że padło. Btw. utwór który mam na chmurce był robiony metodą raw, dopiero po jakimś czasie wykonałem master. a mix robię na mpc bo mam problemy z interfejsem i zagraconym windowsem, ale o tym innym razem.
pozdrówka :)
Ende
Pad10

joł ziom, tak jak wyżej, nie mogę sprawdzić, ale czekam na coś, co rozwali mi uszy :)
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

No ja też właśnie sobie słuchałem tam typów i nagle BĘC, nagle PACH i ni ma nic, ale coś mi się mordo kojarzy, że mogłem słyszeć coś twojego, bo ksywka znajomo w sumie mi wygląda, jutro się zobaczy :)
Awatar użytkownika
djfunnynut
Pad4

cześć :)
Awatar użytkownika
b0b
Pad7

Elo ziom. Fajnie, że też się jarasz :D Co do bicika to w moim guście, jest git : )
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Dobrze kojarzyłem, nie z soundclouda, ale na pewno gdzieś nawet wczoraj widziałem to zdjęcie :D W traczku brakuje mi jakichś delikatnych skrzypek, może trąbki albo saksofonu pobrzdękującego co jakiś czas
SweetEdi
Padawan

dudi pisze:Dobrze kojarzyłem, nie z soundclouda, ale na pewno gdzieś nawet wczoraj widziałem to zdjęcie :D W traczku brakuje mi jakichś delikatnych skrzypek, może trąbki albo saksofonu pobrzdękującego co jakiś czas
z perspektywy czasu też mi właśnie czegoś brakuje, chyba trzeba będzie dograć ;p, lubię minimalizm w bitach, ale fakt wypadałoby wzbogacić go o partie jakiegoś sakso ;p
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Czekam na kolejne tracki :V
Awatar użytkownika
JachMann
Pad1

Siemano ziomsss widzę, że lubisz nawijać jak ja makaron na uszy. Ja też taką litanię walnąłem jak tu wpadłem hee. Według mnie lepiej więcej jak za mało, albo ujmę to jak w reklamie piwa "dobrego nigdy za wiele". Wnioskuję po zdjęciu na soundcloud, że u was w mieście MPC leżą na chodnikach ;D wystarczy się przejść i zwiedzając miasto, żeby natrafić na różne modele :D kurde a ja jak kupowałem swój to producent już nie miał mpc 5000 może u was gdzieś leży na chodniku :D :) Też kiedyś za młodu próbowałem swoich sił na ejayu. Najpierw to zobaczyłem jak byłem w gościach u rodzinki starszy kuzyn bawił się w tworzenie na music makerze. Ja byłem wtedy młodym szczylem. On się głowił jak to ustawić, a ja miałem zawsze dobry słuch do muzyki i szybko ułożyłem coś nowego, a on się zdziwił, że lepiej od niego ogarnąłem, a pierwszy raz na oczy program muzyczny widzę i nie mógł tego pojąć. Fajna była jego reakcja. Od tamtej pory zajarałem się tworzeniem na kompie. Wcześniej grałem na instrumentach bez kompa głównie klawisze i gitara, a z czasem inne instrumenty akordeon jest fajny. Bardzo rzadko go widuję w podkładach rapowych, ale jak już ktoś go użyje to robi niezłe zamieszanie. Ja mam możliwość pożyczyć od brata i tak myślę o takim patencie przy okazji zrobić i stworzyć coś na bazie akordeonu. Może być ciekawie, albo poszukam jakiś sampli. Może na winylach znajdę.
https://soundcloud.com/jach-mann" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://myspace.com/jach-mann" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
http://nakoz.org/viewtopic.php?t=3404&p ... 20-%202008" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

na wielkim propsie :)
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Nie bujać nie ma prawa :D
Siemano
We can play in the graveyard
Dream about joining in
SweetEdi
Padawan

JachMann pisze:Siemano ziomsss widzę, że lubisz nawijać jak ja makaron na uszy. Ja też taką litanię walnąłem jak tu wpadłem hee. Według mnie lepiej więcej jak za mało, albo ujmę to jak w reklamie piwa "dobrego nigdy za wiele". Wnioskuję po zdjęciu na soundcloud, że u was w mieście MPC leżą na chodnikach ;D wystarczy się przejść i zwiedzając miasto, żeby natrafić na różne modele :D kurde a ja jak kupowałem swój to producent już nie miał mpc 5000 może u was gdzieś leży na chodniku :D :) Też kiedyś za młodu próbowałem swoich sił na ejayu. Najpierw to zobaczyłem jak byłem w gościach u rodzinki starszy kuzyn bawił się w tworzenie na music makerze. Ja byłem wtedy młodym szczylem. On się głowił jak to ustawić, a ja miałem zawsze dobry słuch do muzyki i szybko ułożyłem coś nowego, a on się zdziwił, że lepiej od niego ogarnąłem, a pierwszy raz na oczy program muzyczny widzę i nie mógł tego pojąć. Fajna była jego reakcja. Od tamtej pory zajarałem się tworzeniem na kompie. Wcześniej grałem na instrumentach bez kompa głównie klawisze i gitara, a z czasem inne instrumenty akordeon jest fajny. Bardzo rzadko go widuję w podkładach rapowych, ale jak już ktoś go użyje to robi niezłe zamieszanie. Ja mam możliwość pożyczyć od brata i tak myślę o takim patencie przy okazji zrobić i stworzyć coś na bazie akordeonu. Może być ciekawie, albo poszukam jakiś sampli. Może na winylach znajdę.
Tak u nas mpc rosną na drzewach i walają się po całym mieście, służby porządkowe mają problem z utrzymaniem czystości miasta :D

Hmm szczerzę muszę się przyznać, że nie umiem grać na żadnym instrumencie, wszystko robię na czuja i słuch. Przez co mam czasami problem z dograniem partii nie których instrumentów często fałszuje ale cóż :D. Mam keyboard Yamahe PSR-270, brat dostał go jakoś 15 lat temu i braliśmy lekcje indywidualne u znajomego. Jednak zniechęciła mnie nauka nut jakiś typowych hitów weselnych czy jakiś tam dżingo bells :d. Bo on grał taką muzykę hehe :d I dlatego nici wyszły z nauki :). Ale nadal mnie kusi aby nauczyć się grać na keyboardzie.

Apropo akordeonu, ostatnio zapadła moda w Polsce przez Donatana, kali także nagrał nutkę na bicie PSRa opartą na akordeonie,

i jeżeli nie słyszałeś to polecam sprawdzić bit Galusa [youtube][/youtube] sztoss :D

Chciałbym dodać, że pracuję na głośniczkach komputerowych Logitech i nie wiem jak moje produkcję brzmią u innych, mam ogromne problemy przy mixie i masterze, ale nadejdzie czas i na monitory

pow pow ! :D
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

SweetEdi pisze:Ale nadal mnie kusi aby nauczyć się grać na keyboardzie.
Zawsze są jakieś internetowe kursy...nie to samo ale zawsze podstawy :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
ODPOWIEDZ