MPK 61 - Pytanka

Nie trzeba wyjaśnać
Post Reply
MDFK
Pad4

Siema ziomale, znowu pytanie ode mnie C=(
-------------------------------------------------MPK 61---------------------------------------------

Zbieram już hajs na pierwszy sprzęt i byłem zdecydowany na MPC, ale teraz mam dylemat.
1.Ma ktoś z was ten sprzęcik? Chciałem zapytać o wydajność tego urządzonka, bo w sumie patrząc na nie mam wrażenie, że jest to idealna maszynka no robienia bitów(ma sporo klawiszy i pady jak w MPC). Z drugiej strony musi być jakiś haczyk :niepewny: !
2.Opłaca się kupować tego typu sprzęt? Wydaje się to wygodniejsze niż MPC i klawisze osobno.
3.Czym różni się praca na takim MPK od pracy osobno na klawiszach i MPC?
4.Czy bez problemu mógłbym samplować albo układać perkę na tych padach z MPK?
5.Ciężko operuje się tym wszystkim? Bo wszystko na jednym panelu trochę mnie przeraża ;D
6.Jak to wygląda od strony komputera? Trzeba dokupić jakąś kartę dźwiękową albo coś innego żeby to wszystko ładnie śmigało?
7.No i ten haczyk. gdyby było tak pięknie jak wygląda to wszyscy śmigali by na tego typu sprzęcie, więc musi mieć jakieś konkretne wady ;( .

Dzięki za odpowiedzi, pozdro :D
https://soundcloud.com/mdfk-3" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
DonPadzior
Admin

To jest zwykły kontroler - nie nagrywa dźwięków, nie wydaje dźwięków, nie posiada sekwensera, nie działa bez kompa, nie działa z kompem bez jakiegos dawa.
Pady są dupy (trzeba podklejać), pokrętła i fadery bardzo dobre i nie sypią się przedwcześnie (za to przyciski jak najbardziej).
Ogólnie to nie odrobiłes pracy domowej i nawet nie przeczytałeś jednego opisu tego sprzetu, zobaczyłes tylko fajny obrazek z napisem "kupa pokręteł" i sie podjarałeś :D :D :D
Z perspektywy czasu moge śmiało powiedziec że za tą cenę obecnie kupisz lepsze klawy :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
MDFK
Pad4

totepady wrote:Z perspektywy czasu moge śmiało powiedziec że za tą cenę obecnie kupisz lepsze klawy :)
Może jakiś konkret? ;)
PS- Dzięki za szybkie sprowadzenie do rzeczywistości ;V
https://soundcloud.com/mdfk-3" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ChocolateKoster
Padawan

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem MPK49, więc prawie to samo :) . Według mnie największym haczykiem w MPK jest to że ma wszystko (i nic) , pady są, ale o wiele gorszej jakości(niż w MPC) , po małej przeróbce działają lepiej , ale to nie to samo :). Klawisze dają radę , ale grałem na lepszych za niższą cenę. Używam głównie Fl Studio i Reason'a 5 , w Fl w miare fajnie śmiga , a w Reasonie to po prostu bajka :) , nie dotykając komputera można robić prawie wszystko. Ponad pół roku miałem podobny problem , MPC czy MPK , ale wybrałem MPK , i jestem zadowolony , wdrożyłem się bardziej w temat , i powoli myślę nad MPC :) Mam nadzieję że pomogłem :)
NicWielkiego
Pad1

Posiadam mpk 49 i moge Ci odpowiedzieć tylko na kilka pytań, które zadałeś, głównie z tego powodu, ze nie mam porównania z mpc, bo niestety nigdy nie bylo mi dane mieć jej padów pod palcami :(
4. Oczywiście, że możesz spokojnie samplować i układać perke na tych padach, wszystkie sample zgrywasz sobie do fpc w FLu, przypisujesz odpowiednie przyciski z fpc do padów i jarasz sie z nawalnia w kwadraciki :)
5. Człowieku, cholernie łatwo sie tym wszystkim operuje, strasznie ułatwia to prace w dawie przez co bity robi się szybciej i przyjemniej.
6. Żadnej karty dzwiękowej nie potrzebujesz, wystarczy kabelek usb dołączony do zestawu i wszystko pięknie gra ;)
Ogólnie bardzo polecam ten sprzęt, jest naprawde solidnie wykonany i jak narazie nie zawiódł. Jest stosunkowo drogi, dlatego możesz sie zastanowić nad kupnem mpd + oddzielnie klawiszy, a może nawet wyjdziesz na tym lepiej
https://soundcloud.com/nicwielkiego" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
MDFK
Pad4

Dzięki chłopaki!
Myślałem, że już nikt nie raczy mi odpowiedzieć, ale jednak :D
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
basydlakasy
Pad1

Tak sie składa że z ciekawości kupiłem MPK61 i niestety...zawiodłem się.
Klawisze mają strasznie twarde zawieszenie, pady również. Nie używałem innych ale z tego co pisali posiadacze mpk61 faktycznie są twarde a ogólnie sprzet jest lekko przebajerzony po to, żeby się dobrze rozszedł na rynku anie służył ludziom... Sama "plasticzana" obudowa napawa tandetą ale przeciez to AKAI ;)
Na szczęście po kilku miesiącach udało mi sie pogonić ten sprzęt. W przyszłosci na pewno nie skuszę się już na 2w1.
MDFK
Pad4

Dzięki za odp, temat już był nieźle zakopany.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Post Reply