Siema ziomale, znowu pytanie ode mnie
-------------------------------------------------MPK 61---------------------------------------------
Zbieram już hajs na pierwszy sprzęt i byłem zdecydowany na MPC, ale teraz mam dylemat.
1.Ma ktoś z was ten sprzęcik? Chciałem zapytać o wydajność tego urządzonka, bo w sumie patrząc na nie mam wrażenie, że jest to idealna maszynka no robienia bitów(ma sporo klawiszy i pady jak w MPC). Z drugiej strony musi być jakiś haczyk !
2.Opłaca się kupować tego typu sprzęt? Wydaje się to wygodniejsze niż MPC i klawisze osobno.
3.Czym różni się praca na takim MPK od pracy osobno na klawiszach i MPC?
4.Czy bez problemu mógłbym samplować albo układać perkę na tych padach z MPK?
5.Ciężko operuje się tym wszystkim? Bo wszystko na jednym panelu trochę mnie przeraża
6.Jak to wygląda od strony komputera? Trzeba dokupić jakąś kartę dźwiękową albo coś innego żeby to wszystko ładnie śmigało?
7.No i ten haczyk. gdyby było tak pięknie jak wygląda to wszyscy śmigali by na tego typu sprzęcie, więc musi mieć jakieś konkretne wady .
Dzięki za odpowiedzi, pozdro
MPK 61 - Pytanka
- MDFK
- Pad4
https://soundcloud.com/mdfk-3" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- DonPadzior
- Admin
To jest zwykły kontroler - nie nagrywa dźwięków, nie wydaje dźwięków, nie posiada sekwensera, nie działa bez kompa, nie działa z kompem bez jakiegos dawa.
Pady są dupy (trzeba podklejać), pokrętła i fadery bardzo dobre i nie sypią się przedwcześnie (za to przyciski jak najbardziej).
Ogólnie to nie odrobiłes pracy domowej i nawet nie przeczytałeś jednego opisu tego sprzetu, zobaczyłes tylko fajny obrazek z napisem "kupa pokręteł" i sie podjarałeś
Z perspektywy czasu moge śmiało powiedziec że za tą cenę obecnie kupisz lepsze klawy
Pady są dupy (trzeba podklejać), pokrętła i fadery bardzo dobre i nie sypią się przedwcześnie (za to przyciski jak najbardziej).
Ogólnie to nie odrobiłes pracy domowej i nawet nie przeczytałeś jednego opisu tego sprzetu, zobaczyłes tylko fajny obrazek z napisem "kupa pokręteł" i sie podjarałeś
Z perspektywy czasu moge śmiało powiedziec że za tą cenę obecnie kupisz lepsze klawy
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- MDFK
- Pad4
Może jakiś konkret?totepady wrote:Z perspektywy czasu moge śmiało powiedziec że za tą cenę obecnie kupisz lepsze klawy
PS- Dzięki za szybkie sprowadzenie do rzeczywistości
https://soundcloud.com/mdfk-3" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-
- Padawan
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem MPK49, więc prawie to samo . Według mnie największym haczykiem w MPK jest to że ma wszystko (i nic) , pady są, ale o wiele gorszej jakości(niż w MPC) , po małej przeróbce działają lepiej , ale to nie to samo . Klawisze dają radę , ale grałem na lepszych za niższą cenę. Używam głównie Fl Studio i Reason'a 5 , w Fl w miare fajnie śmiga , a w Reasonie to po prostu bajka , nie dotykając komputera można robić prawie wszystko. Ponad pół roku miałem podobny problem , MPC czy MPK , ale wybrałem MPK , i jestem zadowolony , wdrożyłem się bardziej w temat , i powoli myślę nad MPC Mam nadzieję że pomogłem
- NicWielkiego
- Pad1
Posiadam mpk 49 i moge Ci odpowiedzieć tylko na kilka pytań, które zadałeś, głównie z tego powodu, ze nie mam porównania z mpc, bo niestety nigdy nie bylo mi dane mieć jej padów pod palcami
4. Oczywiście, że możesz spokojnie samplować i układać perke na tych padach, wszystkie sample zgrywasz sobie do fpc w FLu, przypisujesz odpowiednie przyciski z fpc do padów i jarasz sie z nawalnia w kwadraciki
5. Człowieku, cholernie łatwo sie tym wszystkim operuje, strasznie ułatwia to prace w dawie przez co bity robi się szybciej i przyjemniej.
6. Żadnej karty dzwiękowej nie potrzebujesz, wystarczy kabelek usb dołączony do zestawu i wszystko pięknie gra
Ogólnie bardzo polecam ten sprzęt, jest naprawde solidnie wykonany i jak narazie nie zawiódł. Jest stosunkowo drogi, dlatego możesz sie zastanowić nad kupnem mpd + oddzielnie klawiszy, a może nawet wyjdziesz na tym lepiej
4. Oczywiście, że możesz spokojnie samplować i układać perke na tych padach, wszystkie sample zgrywasz sobie do fpc w FLu, przypisujesz odpowiednie przyciski z fpc do padów i jarasz sie z nawalnia w kwadraciki
5. Człowieku, cholernie łatwo sie tym wszystkim operuje, strasznie ułatwia to prace w dawie przez co bity robi się szybciej i przyjemniej.
6. Żadnej karty dzwiękowej nie potrzebujesz, wystarczy kabelek usb dołączony do zestawu i wszystko pięknie gra
Ogólnie bardzo polecam ten sprzęt, jest naprawde solidnie wykonany i jak narazie nie zawiódł. Jest stosunkowo drogi, dlatego możesz sie zastanowić nad kupnem mpd + oddzielnie klawiszy, a może nawet wyjdziesz na tym lepiej
https://soundcloud.com/nicwielkiego" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- MDFK
- Pad4
Dzięki chłopaki!
Myślałem, że już nikt nie raczy mi odpowiedzieć, ale jednak
Myślałem, że już nikt nie raczy mi odpowiedzieć, ale jednak
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-
- Pad1
Tak sie składa że z ciekawości kupiłem MPK61 i niestety...zawiodłem się.
Klawisze mają strasznie twarde zawieszenie, pady również. Nie używałem innych ale z tego co pisali posiadacze mpk61 faktycznie są twarde a ogólnie sprzet jest lekko przebajerzony po to, żeby się dobrze rozszedł na rynku anie służył ludziom... Sama "plasticzana" obudowa napawa tandetą ale przeciez to AKAI
Na szczęście po kilku miesiącach udało mi sie pogonić ten sprzęt. W przyszłosci na pewno nie skuszę się już na 2w1.
Klawisze mają strasznie twarde zawieszenie, pady również. Nie używałem innych ale z tego co pisali posiadacze mpk61 faktycznie są twarde a ogólnie sprzet jest lekko przebajerzony po to, żeby się dobrze rozszedł na rynku anie służył ludziom... Sama "plasticzana" obudowa napawa tandetą ale przeciez to AKAI
Na szczęście po kilku miesiącach udało mi sie pogonić ten sprzęt. W przyszłosci na pewno nie skuszę się już na 2w1.
- MDFK
- Pad4
Dzięki za odp, temat już był nieźle zakopany.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~