Czyszczenie płyt

czyli pierdzioszenie o szopenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

O dziwo nie znalazłem takiego tematu.
Czym czyścicie vinyle? Ja zbieram składniki do przepisu znalezionego w internecie:
"4 części wody destylowanej na 1 część alkoholu izopropylowego (izopropanol, IPA) oraz kapkę/parę kropli Fotonalu albo Mirasolu 2000." Brak mi tylko pomysłu na materiał którym będę śmigać po płytach, szczotki karbowane nie są zbyt polecane. Jakieś pomysły? Jakie macie patenty na to? :)
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Ja kupilem speecjalny plun do czyszczenia winyli. Spryskuje nim winyl, wycieram szmatka i z glowy.
wolfset

ja kożystam ze ściereczki antystatycznej, kiedyś brałem pakiety z jednorazówkami, teraz mam jedną wielokrotnego użytku. Nie używam, żadnych preparatów, wiecie STRACH
EasyB
Pad5

dokładnie, mi również wystarcza ściereczka. Myłem też kiedyś pod bieżącą letnią wodą.
1Sort
Pad3

Ja jak mam pakiet winyli służących tylko do samplowania, nic szczególnego na nich nie ma, to wlewam wodę do wanny i !@#$%^&* na noc winyle tam :) Ale jak Ci na płycie zależy to nie polecam, bo rozpuszcza środek (jak to się w ogóle nazywa? Okładka? :D )
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

Luuuudzie, nie traktujcie płyt kranówą, litości
Awatar użytkownika
piotraz
Pad6

No, trochę się przeraziłem jak to czytałem :v
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

bizon pisze:Ja kupilem speecjalny plun do czyszczenia winyli. Spryskuje nim winyl, wycieram szmatka i z glowy.
to samo, chyba najłatwiej.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Najłatwiej, ale nie najtaniej. Mikstura kejsa będzie najlepszą opcją, sam muszę zebrać materiały i zrobić sobie coś takiego, bo to jest dokładnie to, co wy kupujecie gotowe, tylko w cenie, ujmijmy to, pozwalającej zarobić producentowi i pośrednikom :D
ODPOWIEDZ