MPC studio - co to właściwie jest ?

Nie trzeba wyjaśnać
Post Reply
sgorkas
Padawan

Witajcie !
Na samym początku pragnę podkreślić że nie zamierzam nabyć ww. sprzętu - do zadanie pytania skierowała mnie nie zamiar kupienia tylko ciekawość. Otóż przemierzając różne zakątki internetu natknąłem się na recenzję MPC studio. O ile dobrze zrozumiałem autora jest ona tylko kontrolerem a nazwa nie jest skrótem od "Music Production Center" lecz ma uchodzić za skrót od "Music Production Controller". Ok, ale po czorta w tym kontrolerze wejścia MIDI in i wyjście MIDI out skoro ma proste wyjście USB ? I Co tam robi zasilacz, który (przynajmniej na filmie który oglądałem) nie był wymagany do działania.
Image
I jeszcze cena - wg mnie koszt rzędu 1400 złotych za 16 padów i 5 gałek to trochę zbyt dużo - mpd 32 w drogim djshop.pl kosztuje 1000 złotych i w zanadrzu posiada 8 gałek i 8 faderów. A jeśli nadal jest za drogo możemy kupić dwa LPD8 i wtedy dostaniemy 16 padów i 16 gałek w cenie mieszczącej się w przedziale 3 stów :) Jeśli jest jakiś fenomen, który usprawiedliwia tak wysoką cenę to prosiłbym abyście go mi zdradzili ;)
pietruh
Pad12

DAW i reszta przycisków - to pewnie jest dość ważne ale i tak wszyscy wiemy, że chodzi o 2 napisy : jeden, ten czerwony po prawej (AKAI pro...) no i oczywiście MPCMPCMPCMPCMPCMPC
We can play in the graveyard
Dream about joining in
dabek
Pad5

Ja ostatnio kupiłem używaną od Kaixera z forum i generalnie w praktyce używa się tego tak samo jak MPC z tym wyjątkiem, że musisz być już przykuty do kompa, w końcu to kontroler. Płacisz nie tylko za sam hardware, ale dostajesz do tego bardzo spoko software i rozszerzoną funkcjonalność starszych modeli MPC.
OZbeer
Pad3

Dabek ...jakbym miał kupić sprzęt tego typu to bym chyba nie poszedł w to "mpc" ... jako fanboy akai z przykrością stwierdzam że w tym wypadku ta zabawka wymięka przy maschine. Soft akai w porównaniu z tym od native instruments wypada blado o czym wspominał kiedyś Totepady. Aktualizację wychodzą raz na ruski rok, skarży się na bug'i wielu użytkowników. Wiem że nie o tym miało być ale jak wspomniałeś że w to poszedłeś to co tam :D ... na wszystkim można wykręcić sztos. Sorry za offtop'a delikatnego. Piss Yo :blush:
"Jestem fetyszystą... lubię dobrą stopę"
dabek
Pad5

A używałeś albo maschine, albo tego mpc ;) ? Ja chciałem kupić maschine, ale decyzja o pójściu w stronę MPC była świadoma, znam workflow i niczego nie muszę uczyć się od nowa co dla mnie było cennym plusem, trochę poprawek weszło odnośnie soft'u i szczerze powiem, że póki co ani razu się nie wykrzaczył, a software mi bardzo odpowiada, osobiście jestem zadowolony ;) a dodam tylko, że przesiadłem się z MPC 2500, a korzystałem wcześniej też z 1000 i 2000xl. No i oczywiście wróćmy do tematu :)
OZbeer
Pad3

Maschine miałem w łapach :D ... Stary dziwię się Tobie naprawdę. Z takiego sprzętu przesiąść się na kontroler :hah: . Jeżeli musiałeś zrobić to z powodów finansowych to najmocniej przepraszam za swoją ignorancję i wtykanie nosa w nie swoje sprawy ale jeżeli nie to chyba długi czas zajmie mi zrozumienie Ciebie :D . Koniec końców każdy ma swoje gusta a o nich jak powszechnie wiadomo się nie dyskutuje. Pozdrowienia Piss Yo 5! :hah:
Ende
Pad10

Co do pierwszego postu to poprawka, masz 3 banki suwaków, przycisków i gałek :)
OBRcws
Pad7

Ja również zmieniłem MPC2,5k SE na Maschine Studio niedawno... Co tu nie rozumieć? Jak człowiek sam nie spróbuje to się nie dowie. Proste! Jeszcze nie wiem co lepsze bo za wcześnie na pełną ocenę Maschine, ale obie maszynki mają swoje zalety i wady.. kwestia które z nich najlepiej pasuje danej osobie jako całokształt. A tego to ci już nikt nie doradzi bo każdemu pasuje co innego. I to że pozbylem się MPC o niczym złym bynajmniej nie świadczy poza chęcią sprawdzenia innych platform. Tak samo jest w przypadku Dabka, a wiem że obaj podjęliśmy tą decyzję z bólem dupy i wyrzutami sumienia bo debata trwała chyba że 2 miechy nad tym ;)

Sent from my HTC One using Tapatalk
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
OZbeer
Pad3

OBRcws ... właśnie miałem do Ciebie podbić z zapytaniem jak się sprawuje Twoja "maszynka". Nie mogę tylko zrozumieć Dabka dlaczego studio... :D ...Osobiście zawodzą mnie te nowe rzeczy akai może stąd moje zdziwienie. Wracając do tematu to fenomen tego sprzętu polega chyba na tym że mając taki kontroler nie musimy się bawić w inne programy typu DAW ponieważ sprzęt ma dedykowany program dla siebie. Jetem laikiem w tematach kontrolerów ale to chyba tylko iw wyłącznie o to chodzi. No i tak jak wspomniał wcześniej pietruh... to w końcu Akai :)
dudi
Pad16

Przeniosłem. Dokładnie, chodzi o podobieństwo to stand alone MPC - wprowadzenie pozornie takiego samego skrótu, wyglądu i funkcjonalności. Potrzebne też było coś nowego, a korzystniej było stworzyć taką serię niż dawać nowe numerki dla MPD.
OBRcws
Pad7

Akurat kontroler Ren'a wg mnie fajniej zaprojektowany i tylko te dwa ekrany i chęć eksploracji "nowego terytorium" tak na prawdę mnie w stronę Mschn popchnęło. Jeszcze nie wiem czy lepsze czy gorsze, ale cieszę się że dabek wybrał jednak Akai Studio, bo jako że obaj przesiedliśmy się z tej samej maszynki to będziemy sobie mogli porównać opinie za jakiś czas. Zresztą już wymieniamy powoli.

Sent from my HTC One using Tapatalk
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
dabek
Pad5

Jest dokładnie tak jak OBR mówi ;) dobrze, że mamy szanse sprawdzić te dwa różne kontrolery celen ich porównania, a co do zrozumienia mojej decyzji to jest to bardzo prosta sprawa. Uważam, że kontroler zdecydowanie przyspiesza pracę, ma takie oprogramowanie, że pracuje się na nim tak jak na MPC praktycznie bez konieczności patrzenia w ekran, z tą różnicą, że trzeba siedzieć blisko kompa co akurat nie było dla mnie przeszkodą. Poza tym możliwościami przewyższa MPC, z których korzystałem, a przede wszystkim jak wspomniałem wszystko dzieje się szybciej. Mówisz, że zawodzą Cię nowe maszynki, ale dlaczego? Przecież nie miałeś okazji ich stestować, sprzęt jest serio w porządku i da radę na nim dużo zrobić :)
OZbeer
Pad3

Posiadam lpd8 i pady są trochę ech :D Może stąd taka niechęć do nowego sprzętu akai(choć lpd nie takie nowe :D) ... Najważniejsze żeby Tobie się dobrze pracowało :) ... Koniec offtopa sorencje Pozdrówki Piss Yo :D
dabek
Pad5

Stary.. jeśli tylko mógłbym dodać jedno słówko ;) szczerze mówiąc MPC Studio i Ren mają lepsze pady od MPC 1000 i MPC 2500, ale 2000xl przyznam, że nr. 1 w kwestii padów ;) dobra bo nam zaraz dyskusje dudi zamknie hehe :D chyba wszystkie odpowiedzi jakie autor tematu chciał dostać już dostał, jak się pojawią nowe pytania to będziemy odpowiadać ;)
Post Reply