MPC4000 vs MPC2000XL vs MPC2500 - Różnice i podobieństwa

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

JackNigga pisze:Hahaha, Kejsu, jaki jest sens kupowania MPC jeśli nie odcięcie się od kompa w procesie produkcji? ;>

_____
Moja 2kxl nie pozwala mi odciąć się zupełnie od komputera, nawet w etapie produkcji. Nie mam w akai syntezatorów, delaya (który moim zdaniem kreuje grę bitu, nie tylko brzmienie), no i opcji ucinania się nawzajem sampli w trybie szerszym niż 2 próbki, o której była mowa.
Więc sens kupowania MPC, pozostaje kwestią indywidualną. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

JackNigga pisze: Poza tym chętnie spytałbym jakiegoś posiadacza MPC4000 (bizon?) o potwierdzenie, bądź zaprzeczenie w kwestii czy MPC4000 na 100% posiada "Mute Groups / Keygroups" (czyli wzajemne "ucinanie się" wszystkich padów przyporządkowanych do danej "mute grupy").
Pozdr!
_____
No to wujek bizon sie podlaczy :D

MPC 4000 ma Mute group. Jest mozliwosc ustawienia 64 rozne Mute group. Sam osobiscie nie ustawialem wiecej niz 3 :P
Nie pamietam jak to bylo w MPC 5000, ale w 4000 po ustawieniu Mute group ten sam pad nie wycisza sie po wcisnieciu go drugi raz. Prosciej mowiac Pad 1 zostanie wyciszony przez kazdy inny Pad w Mute group procz Padu 1. Czasem, moze to denerwowac, ale mi to wgl nie przeszkadza.

Co do padow to standardowe z 4000 sa malina. W 5000 w standardzie pady sa dobre ale bardzej twarde niz tez z 4000. Zamontowalem tez czarne grupe pady do 4000 dla porownania, ale szybko z nich zrezygnowalem. Po pierwsze sa twarde jak skala, a po drugie nie pasuja wizualnie do 4000, tzn pasuja w sensie funkcjonalsnosci, trzeba je tylko obrucic w druga strone, ale kolorystycznie czarne, grube pady z niebieska obudowa wkolo padow w 4000 nie wyglada zbyt dobrze. Zdecydowanie lepiej grube pady komponuja sie z 5000. Naprawde taki setup wyglada kozacko, tylko mnie juz po 30 minutach zaczynaly bolec palce od nawalania w pady. Jak wspomnialem standardowe pady w 4000 sa najlepsze jakie dotad mialem pod palcami.

Co do pracy na sofcie. Jest rozbudowany. To naprawde jest kombajn. Mysle, ze zajrzalem juz w kazda opcje, ale to co na codzien uzywam, to nie jest nawet 20% tego z czym mozna sie pobawic. Zwyczajnie nie mam wiedzy jak ustawiac wszystkie filtry, efekty i ich parametry. W kazdym efekcie jest tyle ustawien do zmiany, ze gdybym chcial sie wszystkim pobawic i przetestowac to musialbym nie spac po nocach. W 5000 bylo tego troche mniej i moze bardziej przejrzyscie, bo gdy zobaczylem glowny ekran w 4000, to nie wiedzialem co jest do czego. Chociaz, jak teraz na to parze, pewne rzeczy mam pod reka, ale za to innych prawie wgl nie uzywam. Sa plusy i minusy, kwestia zapoznania sie z obsluga.

Co do brzmienia, to szczerze mowiac, nie mam takiego ucha, zeby wypalac roznice miedzy 24 i 16 bit. Zazwyczaj sampluje na eSce, wiec 12 bit w uzyciu. Co ciekawe 4000 ma opcja do resamplingu na 16, 12 i 8 bit z uwzglednieniem sample rate. Mozna samplowac odrazu z efektami i z command'ami.

Temat rzeka, jak wiekszosc w naszym fachu. Osobiscie watpie, ze sprzedam 4000, zeby kupic inny model. Napewno cos jeszcze dokupie, ale nie kosztem 4000.
EasyB
Pad5

kejsu pisze:Moja 2kxl nie pozwala mi odciąć się zupełnie od komputera, nawet w etapie produkcji.
Ale chyba nie kupiłeś mpc po to by była kontrolerem pod fla :D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

bizon pisze:Nie pamietam jak to bylo w MPC 5000, ale w 4000 po ustawieniu Mute group ten sam pad nie wycisza sie po wcisnieciu go drugi raz. Prosciej mowiac Pad 1 zostanie wyciszony przez kazdy inny Pad w Mute group procz Padu 1. Czasem, moze to denerwowac, ale mi to wgl nie przeszkadza.
Ustawiasz MONO dla danego/każdego pada i pozamiatane. MUTE GROUPS działają tylko na inne pady ustawione w tej samej grupie.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

dudi pisze:
bizon pisze:Nie pamietam jak to bylo w MPC 5000, ale w 4000 po ustawieniu Mute group ten sam pad nie wycisza sie po wcisnieciu go drugi raz. Prosciej mowiac Pad 1 zostanie wyciszony przez kazdy inny Pad w Mute group procz Padu 1. Czasem, moze to denerwowac, ale mi to wgl nie przeszkadza.
Ustawiasz MONO dla danego/każdego pada i pozamiatane. MUTE GROUPS działają tylko na inne pady ustawione w tej samej grupie.
W 4000 nie ma opcji MONO :D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Niemożliwe. Musi się to jakoś inaczej nazywać, ale na pewno coś jest.
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Bizon - wielkie dzięki za wypowiedzenie się w tym temacie! Wymieniłeś wiele istotnych rzeczy.

Szkoda tylko, że nie mogę zmienić nazwy wątku na: "MPC4000 vs MPC2000XL vs MPC2500 - Różnice i podobieństwa".

Troszkę dziwne, że nie ma opcji "Mono" na pad, przecież to podstawa, pad sam w sobie musi mieć opcję aby ucinał się sam, to niemożliwe, że taki "gigant" jak MPC4000 został pozbawiony tej opcji. Może Dudi ma rację i rzeczywiście jest, tylko pod inną nazwą?
Bo gdzieś wyczytałem, że np. "Mute Group" jest podobno pod nazwą "Keygroup" - to prawda?

Bizon - jeszcze jedno - Ty masz białą czy niebieską/granatową MPC4000? Słyszałem, że niebieska jest z nowszej generacji, w cholerę rozbudowana, ale ludzie na amerykańskim forum coś na soft narzekali (jakiś "Fatal Error" itp).
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Gdzieś oglądałem jakiś filmik na którym jakiś Japończyk siekał bita z jakichś losowych vinyli i w połowie filmu MP mu się wykrzaczyła :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Ja mam biala wersje. Zwiesila mi sie kiedyś kilka razy, ale tylko przez pendrive. Wymienilem na inny i od tamtej pory nie mam problemu. Ja zamiast mono daje one shot i to chyba jest odpowiednik mono.
W 4000 mute group to mute group nie keygroup. Keygroup to nazwa programu gdzie grasz na klawiszach.
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

totepady pisze: Gdzieś oglądałem jakiś filmik na którym jakiś Japończyk siekał bita z jakichś losowych vinyli i w połowie filmu MP mu się wykrzaczyła :D :D :D
O, haha. A który dokładnie miał model i w jakim kolorze?
bizon pisze: Ja mam biala wersje. Zwiesila mi sie kiedyś kilka razy, ale tylko przez pendrive. Wymienilem na inny i od tamtej pory nie mam problemu. Ja zamiast mono daje one shot i to chyba jest odpowiednik mono.
W 4000 mute group to mute group nie keygroup. Keygroup to nazwa programu gdzie grasz na klawiszach.
Masz białą? A jaki masz kolor oryginalnych padów? Bo zawsze myślałem, że biała 4K ma czarne pady. ;D
A co do Mutegroup i "One Shot" - ta opcja "ONE SHOT" to przypadkiem nie jest po prostu przeciwieństwo "NOTE ON"? Wiem, że "Note on" to coś na zasadzie, że dany pad wybrzmi dopóki go trzymasz wciśniętego, a utnie się kiedy go puścisz. Jeśli tak, to nie jest to tym samym co "Mono". Po ustawieniu "MONO" zamiast "POLY" na innych MPCtkach uzyskujesz efekt, że ten sam pad sam ucina sam siebie przy każdym kolejnym uderzeniu w niego i wybrzmiewa na nowo ale bez nakładania się dźwięków z poprzednich uderzeń.
Kurcze, to niemożliwe, że 4K nie ma tak ważnej funkcji. Dla mnie to jest chyba nawet bardziej podstawowa funkcja niż te "Mute-grupy".
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Dobra z ta funkcja MONO juz wiem o co chodzi. Znowu anglojezyczne forum pomoglo :)
Obok MUTE GROUP znajduje sie opcja POLYPHONY, a w niej mozna wybrac wartosc od 1 do 32, czyli ile dzwiekow mozesz slyszec za jednym "zamachem". "Ustawowo" zawsze jest 32, zmieniamy na 1 i Pad1 wyciszy Pad1 w tym momencie.
JackNigga, wiec masz chyba wszystko co bys chcial od samplera :D

Co do kolorow padow, to nie sa one czarne. Bardziej okreslilbym to jako bardzo ciemny szary, bo pamietam, ze roznia sie od czarnych grubych padow. Moze wyblakly troche ze starosci i dlatego nie maja prawdziwie czarnego koloru.
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

No to w takim razie chyba już wiem, który model wybiorę. Tylko jeszcze powiedz, czy ma też jakiś odpowiednik "Note on"? Ogólnie to te kwestie programowania padów są dla mnie kluczowe jeśli chodzi o wybór samplera. Np. MPC1000 posiada wszystkie te funkcje, ale po pewnym czasie stwierdziłem, że potrzebuję po prostu większej maszyny.
Jednak kwestia finansowa tu się odzywa. Muszę sprzedać moją ukochaną MPC1000v2 i myślę, że wtedy będzie mnie stać na tego "potwora" jakim jest 4K. :)

PS - dobrze by było aby któryś z Panów adminów zmienił tytuł tego wątku na:
MPC4000 vs MPC2000XL vs MPC2500 - Różnice i podobieństwa

Byłoby bardziej adekwatnie do tej dyskusji. ;)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

a ju siur bizonku ? Bo na chłopski rozum to dwie różne funkcje :|
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

totepady pisze:a ju siur bizonku ? Bo na chłopski rozum to dwie różne funkcje :|

W sumie to masz racje. Pogrzalo mi sie. W 4000 jest opcja o nazwie PLAY MODE(i chyba to jest to). W PLAY MODE mozna wybrac 4 opcje:
- AS SAMPLE - dzwiek jest odtwarzany tylko raz i wystepuje zaleznosc, ze gra tak dlugo dopoki go trzymasz wcisnietego, albo poprostu sie konczy.
- ONE SHOT - dzwiek jest odtwarzany do konca po jednym wcisnieciu.
- NO LOOP - w sumie to samo co w AS SAMPLE, nie widze roznic.
- LOOP - zapetla dzwiek dopoki wciskamy pad.

Juz nie pamietam jak to bylo w 5000, ale to chyba odpowiednik.
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Dzięki Bizon za wyjaśnienia.
Ja jeszcze przeglądając forum amerykański natknąłem się na porównanie MPC4000 z MPC2000XL, które sporządził koleszka posiadający obydwie maszyny.
W toku dyskusji ktoś napisał, że MPC4000 ma wszystko, ale nie ma jednej opcji, którą mają inne MPCtki w tym 2000XL, a mianowicie "16 Levels".
Podobno 16-Levels na 4K zmienia tylko moc uderzenia w 16 poziomach itp, ale nie ma opcji "TUNE" zmieniającej pitch (wysokość) danego dźwięku, co dawałoby możliwość "grania" jednym dźwiękiem przy pomocy padów bawiąc się melodią. Bardzo często w ten sposób na MPC tworzy się ścieżkę basową, także to również jest opcja według mnie podstawowa.
Znalazłem jednak informację, że upgrade softu co najmniej do wersji OS 1.51 załatwia sprawę i można już "grać samplem".
Jak to z tym jest Bizon? Korzystasz czasami z tej opcji? Trudno jest to ustawić?
Aha, i jaką masz wersję softu?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Ja mam wersje softu 1.71, czyli najnowsza. W opcji 16 LEVELS masz do wyboru VELOCITY i TUNING. Korzystam czasem z 16 LEVELS do podbijania stopy albo rozpedzania hihatow.
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Hmm, czyli możesz "grać" padami melodię? A nie ma więcej opcji w "16 Levels"? Bo z tego co pamiętam to MPC1000 ma jeszcze kilka funkcji do wyboru oprócz "Velocity" i "Tune", którymi można "dzielić" pady na 16.
A jeszcze jedna sprawa - bo jest taki fajny bajer w tych nowszych MPCtkach (m.in. w MPC1000), który pozwala na dostrojenie czułości poszczególnych padów z osobna (Pad Sensitivity). Jest coś takiego w 4k? W sumie to taki bajer, niekonieczny, ale ciekawy.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

JackNigga pisze:Bo z tego co pamiętam to MPC1000 ma jeszcze kilka funkcji do wyboru oprócz "Velocity" i "Tune", którymi można "dzielić" pady na 16.
Jeśli nie jestem w błędzie, to więcej funkcji daje dopiero JJ.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

JackNigga pisze:Hmm, czyli możesz "grać" padami melodię? A nie ma więcej opcji w "16 Levels"? Bo z tego co pamiętam to MPC1000 ma jeszcze kilka funkcji do wyboru oprócz "Velocity" i "Tune", którymi można "dzielić" pady na 16.
A jeszcze jedna sprawa - bo jest taki fajny bajer w tych nowszych MPCtkach (m.in. w MPC1000), który pozwala na dostrojenie czułości poszczególnych padów z osobna (Pad Sensitivity). Jest coś takiego w 4k? W sumie to taki bajer, niekonieczny, ale ciekawy.
Pad sensivity masz zaladowane na starcie. Po wcisnieciu guzika FULL LEVEL pady graja z najmocniejsza sila.

Masz tez cross fade looping, chyba jedyna MPCtka, ktora to posiada :)
ODPOWIEDZ