Nie wiem nie znalazłem tutaj tego, ale jak jest już tutaj mowa o tym to mnie zlinczujcie
1.Ktoś wie, jaka jest czestotliwosc probkowania na soundcloud ? 256 kb/s ?
2. Lepiej jest wgrać wersje nie skompresowaną to znaczy w WAV? A jak tak to czy powinien być Dithering ? Bo kiedyś na zakamarkach pisało, że dithering używa się przy ostatecznym eksporcie a jak ma być jeszcze kompresowane przez soundcloud, to ligicznie, chyba nie powinno się tego robić tak?
SoundCloud - jakość i przygotowanie pliku
- dudi
- Pad16
Chmurka transkoduje do mp3 joint stereo w jakości 128kbps.
Jeśli chodzi o "mastering" (czy jakkolwiek tego nie nazwać) na soundcloud'a, to najlepiej ustawić limiter na ok. -0,4dBFs żeby uniknąć clippingu i zniekształceń, do których może dość przy kompresji na soundcloud. Generalnie jeśli chodzi o różnicę pomiędzy WAV a mp3 zawsze warto zostawić trochę miejsca przed naszym cyfrowym zerem.
Kolejnym plusem wrzucenia bezstratnego formatu jest sytuacja, która ładnie nazywa się z angielskiego, a jest nią re-encoding. Eksportując do mp3 sami wybieramy stratny format. Soundcloud ponownie zmienia naszą mp3 (choćby 320kbps) do swoich 128kbps, więc dwa razy odbywa się (zasadniczo) ten sam proces.
Jeśli chodzi o "mastering" (czy jakkolwiek tego nie nazwać) na soundcloud'a, to najlepiej ustawić limiter na ok. -0,4dBFs żeby uniknąć clippingu i zniekształceń, do których może dość przy kompresji na soundcloud. Generalnie jeśli chodzi o różnicę pomiędzy WAV a mp3 zawsze warto zostawić trochę miejsca przed naszym cyfrowym zerem.
Kolejnym plusem wrzucenia bezstratnego formatu jest sytuacja, która ładnie nazywa się z angielskiego, a jest nią re-encoding. Eksportując do mp3 sami wybieramy stratny format. Soundcloud ponownie zmienia naszą mp3 (choćby 320kbps) do swoich 128kbps, więc dwa razy odbywa się (zasadniczo) ten sam proces.
- DonPadzior
- Admin
Jeżeli zależy ci na jakości to wrzucaj w łejwach, niech SC sam sobie zrobi mp3 z tego, a jezeli zależy ci na słuchaczach którzy mają to ściągnąć poprzez przycisk download to wal w takiej jakości w jakiej chcesz aby ściągnęli. SC ma stream niezależny od tego co ściągasz przyciskiem download
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.