Nie wiem nie znalazłem tutaj tego, ale jak jest już tutaj mowa o tym to mnie zlinczujcie
1.Ktoś wie, jaka jest czestotliwosc probkowania na soundcloud ? 256 kb/s ?
2. Lepiej jest wgrać wersje nie skompresowaną to znaczy w WAV? A jak tak to czy powinien być Dithering ? Bo kiedyś na zakamarkach pisało, że dithering używa się przy ostatecznym eksporcie a jak ma być jeszcze kompresowane przez soundcloud, to ligicznie, chyba nie powinno się tego robić tak?
Last edited by dudi on 19 May 2014, 14:05, edited 1 time in total.
Reason:Poprawiłem tytuł wątku.
Chmurka transkoduje do mp3 joint stereo w jakości 128kbps.
Jeśli chodzi o "mastering" (czy jakkolwiek tego nie nazwać) na soundcloud'a, to najlepiej ustawić limiter na ok. -0,4dBFs żeby uniknąć clippingu i zniekształceń, do których może dość przy kompresji na soundcloud. Generalnie jeśli chodzi o różnicę pomiędzy WAV a mp3 zawsze warto zostawić trochę miejsca przed naszym cyfrowym zerem.
Kolejnym plusem wrzucenia bezstratnego formatu jest sytuacja, która ładnie nazywa się z angielskiego, a jest nią re-encoding. Eksportując do mp3 sami wybieramy stratny format. Soundcloud ponownie zmienia naszą mp3 (choćby 320kbps) do swoich 128kbps, więc dwa razy odbywa się (zasadniczo) ten sam proces.
Jeżeli zależy ci na jakości to wrzucaj w łejwach, niech SC sam sobie zrobi mp3 z tego, a jezeli zależy ci na słuchaczach którzy mają to ściągnąć poprzez przycisk download to wal w takiej jakości w jakiej chcesz aby ściągnęli. SC ma stream niezależny od tego co ściągasz przyciskiem download
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.