Witam. Jakimś cudem trafiłem na to forum
Prosiłbym Was o pomoc w doborze sprzętu.
Od razu powiem, że nie do końca wiem, czym różni się MPC od MPD, więc jakby ktoś mógł, prosiłbym też o wyjaśnienie.
Budżet do 500 zł lub do 1000 zł, zależnie w sumie ile będzie do wydania jeszcze na mieszkanie, także coś w tych okolicach najlepiej, jeśli jest za 7 stówek lub 1200 to też nic się nie stanie.
Nie wiem czego jeszcze wymaga taki dobór, także jeśli coś więcej trzeba to od razu odpowiem.
Liczę na Was!
Beginner - co dla nowego
- piotraz
- Pad6
MPC - zamodzielna stacja do robienia sztosów, MPD - kontroler, który musisz podłączyć do komputera, w którym z kolei odpalony masz program DAW. Jeśli jesteś stuprocentowo świeży w temacie to polecam ściągnąć demówkę FL'a i zobaczyć z czym to się je
Edit: Bonusik http://live-act.pl/2014/05/5-zestawow-s ... -do-1000zl" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Edit: Bonusik http://live-act.pl/2014/05/5-zestawow-s ... -do-1000zl" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-
- Padawan
O, dzięki że napisałeś
Właśnie pobrałem jakoś ostatnio FL'a i nie trawię go zupełnie... czarna magia jak na razie, więc MPC chyba bardziej by mi mógł odpowiadać.
A skoro MPC jest samodzielny, to da radę do niego wrzucić jakies sample z kompa czy muszę pracować na wbudowanych, ew. z vinyla czy coś sobie zrobić?
Co do muzyki chciałem się przymierzyć na jakiś old school i funky, jakieś chillowe utwory też.
Obecnie mam gitarę elektryczną + zoom g2nu + slash wah, więc jakbym czegoś potrzebował z gitary to chyba łatwo pójdzie przerzucić wtedy myślę.
Ogólnie patrzyłem w sieci to pełno Akai czy Maschine, a chyba na takie coś najpierw się nastawiam, w sensie z tymi 16 przyciskami niż na pełną klawiaturę.
Właściwie to jeśli kieruję się tym tropem, to nie wiem też, która firma będzie miała odpowiedni dla mnie sprzęt.
Widziałem np. Maschine Mikro w porównaniu do Akai, to muzyk mówił i pokazywał, jak to na Maschine jest gorzej, że np. trzeba oderwać palce od przycisku, żeby ponownie móc zagrać na tym samym klawiszu.
Co do głośników to też bym się w jakieś zaopatrzył, tylko nie wiem czy na początku będzie kasa, a jestem w posiadaniu słuchawek Sennheiser HD515, więc nie wiem czy to starczy jako tako
Nie mogę edytować postu, więc piszę znów.
Dowiedziałem się, że przy MPD wypadało by kupić sobie kartę dźwiękową do kompa, a MPC jakby ma wbudowane wszystko.
Ciężko jest załadować gotowe jakieś sample na MPC z kompa?
Jak ma się w ogóle nagrywanie MPC? w środku się nagrywa czy na kompa czy jak?
polecicie wlasnie moze mpc+mpk? w mpk moge dograc np sobie bass, prawda?
z takim budżetem na używane akai mpc 500 by dało radę, ale jedno zasadnicze pytanie:
Na co powinienem zwracać uwagę przy zakupie używanego sprzętu? Co konkretnie przetestować?
Na tablicy są okazje, tyle że wysyłkowo też średnio się to ma, bo testuję po zakupie - chyba że uda się przez allegro
Właśnie pobrałem jakoś ostatnio FL'a i nie trawię go zupełnie... czarna magia jak na razie, więc MPC chyba bardziej by mi mógł odpowiadać.
A skoro MPC jest samodzielny, to da radę do niego wrzucić jakies sample z kompa czy muszę pracować na wbudowanych, ew. z vinyla czy coś sobie zrobić?
Co do muzyki chciałem się przymierzyć na jakiś old school i funky, jakieś chillowe utwory też.
Obecnie mam gitarę elektryczną + zoom g2nu + slash wah, więc jakbym czegoś potrzebował z gitary to chyba łatwo pójdzie przerzucić wtedy myślę.
Ogólnie patrzyłem w sieci to pełno Akai czy Maschine, a chyba na takie coś najpierw się nastawiam, w sensie z tymi 16 przyciskami niż na pełną klawiaturę.
Właściwie to jeśli kieruję się tym tropem, to nie wiem też, która firma będzie miała odpowiedni dla mnie sprzęt.
Widziałem np. Maschine Mikro w porównaniu do Akai, to muzyk mówił i pokazywał, jak to na Maschine jest gorzej, że np. trzeba oderwać palce od przycisku, żeby ponownie móc zagrać na tym samym klawiszu.
Co do głośników to też bym się w jakieś zaopatrzył, tylko nie wiem czy na początku będzie kasa, a jestem w posiadaniu słuchawek Sennheiser HD515, więc nie wiem czy to starczy jako tako
Nie mogę edytować postu, więc piszę znów.
Dowiedziałem się, że przy MPD wypadało by kupić sobie kartę dźwiękową do kompa, a MPC jakby ma wbudowane wszystko.
Ciężko jest załadować gotowe jakieś sample na MPC z kompa?
Jak ma się w ogóle nagrywanie MPC? w środku się nagrywa czy na kompa czy jak?
polecicie wlasnie moze mpc+mpk? w mpk moge dograc np sobie bass, prawda?
z takim budżetem na używane akai mpc 500 by dało radę, ale jedno zasadnicze pytanie:
Na co powinienem zwracać uwagę przy zakupie używanego sprzętu? Co konkretnie przetestować?
Na tablicy są okazje, tyle że wysyłkowo też średnio się to ma, bo testuję po zakupie - chyba że uda się przez allegro
Ostatnio zmieniony 11 cze 2014, 09:34 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem posty.
- aisbeatz
- Pad5
Tak czytam te wszystkie posty i powiem Ci tak, jeśli jesteś zupełnie zielony w temacie beatmakingu to działaj na DAWie obojętnie jakim, jak ogarniesz podstawy to wtedy startuj z MPC. Wiele osób (zwłaszcza początkujących) twierdzi że MPC jest cudowną maszynką która sama robi bity a niestety/stety tak nie jest. W DAWie masz wszystko przedstawione graficznie przez co łatwiej jest zrozumieć działanie podstawowych narzędzi. Nie zrozum mnie źle, jeśli czujesz że MPC Ci idealnie pasuje to spoko i życzę powodzenia ale nie skreślaj tak szybko DAWów.
https://soundcloud.com/adam-stasi-ski-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-
- Padawan
Taa, rozumiem przesłanie. ja od zawsze jestem taki właśnie do komputerowych spraw, tylko wnioskuję ze mpd jest cięższy do ogarnięcia ze względu na komputerowe połączenie (w muzyce tego nie trawie wlasnie), te programy itp.
ale w sumie przy kompie też nie powinienem za długo bytować, bo mam coś z oczami, więc dlatego myślałem o mpc i dlatego, że jest bardziej taki podręczny - wezmę go gdzieś.
tylko na mpc jak to jest? bo coś mi się o uszy obiło, że nie mogę różnych sampli na raz dać czy coś, niezupełnie mam pojęcie o co chodziło czy po prostu nie mogę np. zloopować pewnego sampla i do tego bawić się innym.
tez mnie nęka pytanie odnośnie takiego efektu jaki użyty jest np. tutaj przy voice w intro: " onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
czy to się robi na mpc czy komputerowo.
dzięki w ogóle że odpowiadacie, a nie typu: no było tych tematów z milion, poszukaj w google itp. bo właśnie odpowiedzi z forum są lepsze i mogę się z wami jakoś dogadać
btw. praktycznie nówka akai mpc500 za klocka, brać?
ale w sumie przy kompie też nie powinienem za długo bytować, bo mam coś z oczami, więc dlatego myślałem o mpc i dlatego, że jest bardziej taki podręczny - wezmę go gdzieś.
tylko na mpc jak to jest? bo coś mi się o uszy obiło, że nie mogę różnych sampli na raz dać czy coś, niezupełnie mam pojęcie o co chodziło czy po prostu nie mogę np. zloopować pewnego sampla i do tego bawić się innym.
tez mnie nęka pytanie odnośnie takiego efektu jaki użyty jest np. tutaj przy voice w intro: " onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
czy to się robi na mpc czy komputerowo.
dzięki w ogóle że odpowiadacie, a nie typu: no było tych tematów z milion, poszukaj w google itp. bo właśnie odpowiedzi z forum są lepsze i mogę się z wami jakoś dogadać
btw. praktycznie nówka akai mpc500 za klocka, brać?
- dudi
- Pad16
Ja zaczynałem od MPC, więc się da. Kwestia wytrwałości (a właściwie to bardziej chęci) w zdobywaniu wiedzy. Na MPC zrobisz bardzo dużo, włącznie z automatyką. 500 ma na pokładzie efekty w standardzie co daje ci możliwość pobawienia się EQ, kompresorem, reverbem, delayem, flangerem, etc.
Tysiąc złotych za 500 to w tej chwili żadna super okazja (nie ma "prawie nowych" sztuk, bo ich już nie produkują haha, może być w najlepszym wypadku zadbana). Nie jest to też jakaś wygórowana cena. Jak masz siano to kupuj, pobawisz się jakiś czas, zbadasz o co chodzi i albo ją zostawisz, albo za podobne pieniądzory puścisz dalej w obieg.
Tysiąc złotych za 500 to w tej chwili żadna super okazja (nie ma "prawie nowych" sztuk, bo ich już nie produkują haha, może być w najlepszym wypadku zadbana). Nie jest to też jakaś wygórowana cena. Jak masz siano to kupuj, pobawisz się jakiś czas, zbadasz o co chodzi i albo ją zostawisz, albo za podobne pieniądzory puścisz dalej w obieg.
- DonPadzior
- Admin
THIS !!!ajsbeatz pisze:Tak czytam te wszystkie posty i powiem Ci tak, jeśli jesteś zupełnie zielony w temacie beatmakingu to działaj na DAWie obojętnie jakim, jak ogarniesz podstawy to wtedy startuj z MPC. Wiele osób (zwłaszcza początkujących) twierdzi że MPC jest cudowną maszynką która sama robi bity a niestety/stety tak nie jest. W DAWie masz wszystko przedstawione graficznie przez co łatwiej jest zrozumieć działanie podstawowych narzędzi. Nie zrozum mnie źle, jeśli czujesz że MPC Ci idealnie pasuje to spoko i życzę powodzenia ale nie skreślaj tak szybko DAWów.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Moderator
MPD nie jest wcale ciężkie do ogarnięcia bo na dzien dobry ma wgrane mapki MIDI do większości DAW wiec dziala na zasadzie "Plug & Play". Co do MPC to tak czy siak praca na komputerze ciebie nie ominie bo sciezki z mpc trzeba bedzie zgrac do DAW żeby móc je później obrobić [miks]. MPC jest fajnym narzedziem ale wpierw za nim rzucisz sie na głeboką wodę opanowałbym na twoim miejscu DAW który bedzie twoim głównym narzędziem [chociazby po to zeby nagrac sciezki z mpc, dogrywac do beatu z mpc rozne rzeczy, mix, master oraz inne wygibasy]. Wybór jest duży bo masz:chief pisze:Taa, rozumiem przesłanie. ja od zawsze jestem taki właśnie do komputerowych spraw, tylko wnioskuję ze mpd jest cięższy do ogarnięcia ze względu na komputerowe połączenie (w muzyce tego nie trawie wlasnie), te programy itp.
- Ableton Live
- Studio ONE
- Cockos Reaper
- Bitwig
- Acid Pro
Praca w DAW może wydawać sie trudna z początku ale w necie jest tyle tutoriali [+ instrukcja obsługi] że opanowane dowolnego DAW w co najmniej 25% zajmnie ci dzień max dwa. I dopiero po tym zastanawiałbym się na twoim miejscu czy kupić MPC czy kontroler pokroju MPD czy Maschine. MPC tak jak koleżka wyżej powiedział nie jest magicznym pudełeczkiem które samo za ciebie wszystko zrobi. Pierw naucz sie podstaw
PS. Może ktoś u ciebie w mieście ma MPD lub MPC? Zawsze mógłbyś podejsc i samemu sprawdzić czy dane narzędzie wogóle ci leży.
-
- Padawan
Dobra, mam dziś wolne popołudnie, mogę przetestować któryś z tych programów, ale na pewno nie będzie to wersja z licencją To w sumie coś konkretnego muszę wiedzieć, z czego MPD korzysta w DAWie, żebym wiedział co będzie prostsze dla mnie?
Jak dudi pisał, to mam eq i efekty już w środku MPC, czyli przy MPD to muszę ustawiać na kompie?
W sumie drugą sprawą też jest chyba karta dźwiękowa, którą musiałbym kupić do MPD?
Może jest jakiś film, który znacie na YouTube, który pokazuje dokładnie różnice?
Jak dudi pisał, to mam eq i efekty już w środku MPC, czyli przy MPD to muszę ustawiać na kompie?
W sumie drugą sprawą też jest chyba karta dźwiękowa, którą musiałbym kupić do MPD?
Może jest jakiś film, który znacie na YouTube, który pokazuje dokładnie różnice?
- dudi
- Pad16
Chlopaki mowia, zeby po prostu ogarnac podstawy beatmakingu w DAW i majac juz "jakies" pojecie, dopiero podjac decyzje.
MPD to wylacznie kontroler, a efekty w DAW bedziesz ustawial zupelnie niezaleznie od jego posiadania.
Jak masz zintegrowana to przy zapieciu wiekszej ilosci procesorow pojawia sie trzaski i inne artefakty, ktore mozesz ominac posiadajac lepsza dzwiekowke.
Film pokazujacy roznice miedzy MPD a MPC? To jakbym mial zrobic film porownawczy rower vs samochod - laczy je tylko to, ze sie nimi poruszasz i ma kola.
MPD to wylacznie kontroler, a efekty w DAW bedziesz ustawial zupelnie niezaleznie od jego posiadania.
Jak masz zintegrowana to przy zapieciu wiekszej ilosci procesorow pojawia sie trzaski i inne artefakty, ktore mozesz ominac posiadajac lepsza dzwiekowke.
Film pokazujacy roznice miedzy MPD a MPC? To jakbym mial zrobic film porownawczy rower vs samochod - laczy je tylko to, ze sie nimi poruszasz i ma kola.
- dudi
- Pad16
W zasadzie EasyB rzekł wszystko. Dołącz do tego mojego ostatniego posta i ogarnij sobie mniej więcej o co chodzi z robieniem muzyki jak nie masz żadnego pojęcia.
Ja chciałbym dodać tylko, że osobiście nie widzę sensu podpinania kontrolera do stand alone urządzeń pokroju MPC, więc kontrolery podpinaj do kompa, a stand alone łącz z innymi stand alone (wtedy podpięta, pełnowymiarowa lub nie, klawiatura da ci 100% swoich możliwości).
Ja chciałbym dodać tylko, że osobiście nie widzę sensu podpinania kontrolera do stand alone urządzeń pokroju MPC, więc kontrolery podpinaj do kompa, a stand alone łącz z innymi stand alone (wtedy podpięta, pełnowymiarowa lub nie, klawiatura da ci 100% swoich możliwości).
-
- Padawan
No właśnie kurcze nie wiem aby, gdzie na forum znajdę jakieś informacje typu: jak wygląda tworzenie muzyki na mpd, czy mpk jest stand-alone i w ogóle podstawy.
Np. też nie rozumiem w pełni tego co oznacza, że MPD jest kontrolerem - czy tylko to, że muszę mieć program włączony załadować sample i resztę robię na maszynie? Czy jakieś efekty czy eq też muszę korygować na kompie, czy komputer jest potrzebny tylko do tego, żeby to grało i łatwa edycja i nagrywanie?
Czy MPC jest, że jak już zloopuję pewną część i będę grał co innego, to jeśli chcę tylko drobnostkę zmienić w pierwszej części, to nie będzie z tym problemu?
Np. też nie rozumiem w pełni tego co oznacza, że MPD jest kontrolerem - czy tylko to, że muszę mieć program włączony załadować sample i resztę robię na maszynie? Czy jakieś efekty czy eq też muszę korygować na kompie, czy komputer jest potrzebny tylko do tego, żeby to grało i łatwa edycja i nagrywanie?
Czy MPC jest, że jak już zloopuję pewną część i będę grał co innego, to jeśli chcę tylko drobnostkę zmienić w pierwszej części, to nie będzie z tym problemu?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2014, 15:42 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
- dudi
- Pad16
Nie próbuj iść na łatwiznę, bo nie znajdziesz wszystkiego w jednym miejscu. Nie sposób opisać całej materii związanej z beatmakingiem przy użyciu różnych DAW/samplerów/kontrolerów "w pigułce". Każdy z nas zaczynał od zera, ale trzeba trochę poszukać, pooglądać na YT, etc. Informacji do przyswojenia jest naprawdę dużo, ale powoli zdobyta wiedza zacznie się systematyzować i wtedy będziesz mógł nam zadać konkretne pytanie, a my będziemy mieli możliwość żeby konkretnie ci odpowiedzieć.
Kontroler to, jak sama nazwa wskazuje, urządzenie, które ma na celu kontrolowanie jakichś parametrów. W przypadku MPD może to być tylko kwestia korzystania z 16 padów i zamiast ręcznie ustawiać klocki w DAW będziesz je odgrywał LIVE. Wyższe modele MPD mają więcej pokręteł/suwaków, co skutkuje możliwością kontrolowania większej ilości parametrów, np. jakiegoś efektu, głośności, panoramy, etc.
Dość oczywistym wydaje się, że na MPC będzie możliwa prosta zmiana w łatwy sposób, bo to kombajn do produkcji, a nie chińska zabaweczka. Pooglądaj filmiki, o których już wspominałem, bo one sporo ci rozjaśnią.
Podrzucam swój stary na start. Reszta zależy od ciebie.
[youtube]1ryANciPIRs[/youtube]
Kontroler to, jak sama nazwa wskazuje, urządzenie, które ma na celu kontrolowanie jakichś parametrów. W przypadku MPD może to być tylko kwestia korzystania z 16 padów i zamiast ręcznie ustawiać klocki w DAW będziesz je odgrywał LIVE. Wyższe modele MPD mają więcej pokręteł/suwaków, co skutkuje możliwością kontrolowania większej ilości parametrów, np. jakiegoś efektu, głośności, panoramy, etc.
Dość oczywistym wydaje się, że na MPC będzie możliwa prosta zmiana w łatwy sposób, bo to kombajn do produkcji, a nie chińska zabaweczka. Pooglądaj filmiki, o których już wspominałem, bo one sporo ci rozjaśnią.
Podrzucam swój stary na start. Reszta zależy od ciebie.
[youtube]1ryANciPIRs[/youtube]
-
- Padawan
-cięcie-
edytuję wiadomość, bo odpowiedzi na tamto znalazłem, teraz chcę się zorientować czy warto dokładać do mpd32 czy dla beginnera starczy mpd26 na dluzszy czas, bo aby wiecej np. suwakow jest, ale nie wiem dokladnie jaka jest roznica, bo no prawda to, ze nie mialem sprzetu, nie jestem obeznany i nie wiem czym sie dokladnie roznia
edytuję wiadomość, bo odpowiedzi na tamto znalazłem, teraz chcę się zorientować czy warto dokładać do mpd32 czy dla beginnera starczy mpd26 na dluzszy czas, bo aby wiecej np. suwakow jest, ale nie wiem dokladnie jaka jest roznica, bo no prawda to, ze nie mialem sprzetu, nie jestem obeznany i nie wiem czym sie dokladnie roznia
- dudi
- Pad16
Jeśli cenowo odpowiada ci wyższy model, bierz wyższy. Jeśli nie, to bierz 26 i po prostu więcej będziesz klikać myszką. Nie siedzę w DAWach, więc to moje subiektywne zdanie w temacie, a rzeczywistość może zweryfikować tylko przeciętny użytkownik opisując czy korzysta ze wszystkich gałek i suwaków czy większość jednak pozostaje niezlinkowana.
-
- Pad10
Yo, korzystam z MPD32 i mogę powiedzieć, że suwaki i przyciski (których nie ma w 24/26) przydają się. Kontroluję nimi np. włączanie i wyłączanie różnych dźwięków. Suwakami reguluję sobie głośności, a gałkami ogarniam ,np. natężenie wtyczki. BTW, 32 ma tych suwaków, guzików i gałek 3 banki, czyli po 24, łącznie możesz kontrolować 72 parametry. Sam z tylu nie korzystam, ale zdarza się, że 1,5 banku jest zapchane
- aisbeatz
- Pad5
Ja używam MPD 24 i szczerze Ci powiem że dla mnie ilość knobów jest wystarczająca ( ale może dlatego że też jestem początkujący ) poza tym kwestia ceny 32 chodzi chyba za ok. 7/8 stów a 24 znajdziesz za 4 a to jest spora różnica, pytanie czy te pokrętła warte są aż 3 stówki ?
https://soundcloud.com/adam-stasi-ski-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow