O, dzięki że napisałeś

Właśnie pobrałem jakoś ostatnio FL'a i nie trawię go zupełnie... czarna magia jak na razie, więc MPC chyba bardziej by mi mógł odpowiadać.
A skoro MPC jest samodzielny, to da radę do niego wrzucić jakies sample z kompa czy muszę pracować na wbudowanych, ew. z vinyla czy coś sobie zrobić?
Co do muzyki chciałem się przymierzyć na jakiś old school i funky, jakieś chillowe utwory też.
Obecnie mam gitarę elektryczną + zoom g2nu + slash wah, więc jakbym czegoś potrzebował z gitary to chyba łatwo pójdzie przerzucić wtedy myślę.
Ogólnie patrzyłem w sieci to pełno Akai czy Maschine, a chyba na takie coś najpierw się nastawiam, w sensie z tymi 16 przyciskami niż na pełną klawiaturę.
Właściwie to jeśli kieruję się tym tropem, to nie wiem też, która firma będzie miała odpowiedni dla mnie sprzęt.
Widziałem np. Maschine Mikro w porównaniu do Akai, to muzyk mówił i pokazywał, jak to na Maschine jest gorzej, że np. trzeba oderwać palce od przycisku, żeby ponownie móc zagrać na tym samym klawiszu.
Co do głośników to też bym się w jakieś zaopatrzył, tylko nie wiem czy na początku będzie kasa, a jestem w posiadaniu słuchawek Sennheiser HD515, więc nie wiem czy to starczy jako tako
Nie mogę edytować postu, więc piszę znów.
Dowiedziałem się, że przy MPD wypadało by kupić sobie kartę dźwiękową do kompa, a MPC jakby ma wbudowane wszystko.
Ciężko jest załadować gotowe jakieś sample na MPC z kompa?
Jak ma się w ogóle nagrywanie MPC? w środku się nagrywa czy na kompa czy jak?
polecicie wlasnie moze mpc+mpk? w mpk moge dograc np sobie bass, prawda?
z takim budżetem na używane akai mpc 500 by dało radę, ale jedno zasadnicze pytanie:
Na co powinienem zwracać uwagę przy zakupie używanego sprzętu? Co konkretnie przetestować?
Na tablicy są okazje, tyle że wysyłkowo też średnio się to ma, bo testuję po zakupie - chyba że uda się przez allegro