Mam pewien problem z jakością zgranych sampli z gramofonu Stanton T.92 USB. Mój sposób podłączenia wygląda tak: gramofon do zasilania, kablem podłączam do wieży hifi aby jakoś wydobyć dźwięk i za pomocą kabla USB gramofon podpinam do laptopa, szukam sampla i zgrywam go przez Audacity do .wav, potem w FL Studio odszumiam za pomocą Edisona i tyle.
Jakoś tych sampli jest średnia, Audacity zgrywa je do 128kb/s, przez co często zdarza się że trzeszczą.
Czy jest na to jakiś sposób? Czy będę musiał może podłączyć gramofon innym sposobem? Może kupić jakiś przedwzmacniacz, który jest zresztą wbudowany w gramofon. Co robić?
Nie masz interfejsu, w który mógłbyś wpiąć się chinchami? Głębia bitowa nie ma wpływu na trzaski, taki urok wosku. Co nie zmienia faktu, że jakość mizerna. Nie kojarzę opcji Audacity, ale na pewno da się to zmienić. Przedwzmacniacz nie będzie ci potrzebny, bo jak słusznie zauważyłeś już takowy posiadasz.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc interfejsu, ale chyba nie mam. Mógłbyś to trochę rozwinąć?
Chinchami podpinam się właśnie pod wieżę. Mam jeszcze zewnętrzną kartę E-MU 0404USB jeżeli to coś pomoże.
pat pisze:Mam jeszcze zewnętrzną kartę E-MU 0404USB jeżeli to coś pomoże.
To właśnie jest interfejs. Wepnij się w niego bezpośrednio i nagrywaj w ten sposób, a nie przez USB. Gdybyś miał po drodze jakiś mikser to mógłbyś wygodnie regulować poziom sygnału.
Mam taki sam gramofon, upewnij się że z tyłu jest włączony tryb "line", a nie "phono" i tak jak napisał Dudi, przerzuć się na przewody. Sam żałuję że przepłaciłem za opcję USB z której finalnie nie korzystam. Pozdrawiam
Mordo, odpowiedź jest prostrza, niż myślisz, na gramku zmieniasz z tyłu "PH" na "LINE" i podłączasz USB do komputera. Nagrywasz to w audacity i zapisujesz w ".WAV". Wszystko będzie dobrze działało.
Z tyłu jest ustawione "LINE", od samego początku tak mam. Wybiorę się na zakupy, kupię kable i spróbuję podpiąć się pod kartę dźwiękową (chciałem pisać graficzną). W karcie, jedyne wejście na dwa duże jack'i jest na "Outputs", mam nadzieję że to o to chodzi.