Zgrywanie sampli - Stanton T.92 USB

Paskowe i z napędem bezpośrednim. Wkładki, igły, headshelle i cały ten stuff.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pat
Pad1

Witam serdecznie w moim poście!

Mam pewien problem z jakością zgranych sampli z gramofonu Stanton T.92 USB. Mój sposób podłączenia wygląda tak: gramofon do zasilania, kablem podłączam do wieży hifi aby jakoś wydobyć dźwięk i za pomocą kabla USB gramofon podpinam do laptopa, szukam sampla i zgrywam go przez Audacity do .wav, potem w FL Studio odszumiam za pomocą Edisona i tyle.

Jakoś tych sampli jest średnia, Audacity zgrywa je do 128kb/s, przez co często zdarza się że trzeszczą.

Czy jest na to jakiś sposób? Czy będę musiał może podłączyć gramofon innym sposobem? Może kupić jakiś przedwzmacniacz, który jest zresztą wbudowany w gramofon. Co robić?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nie masz interfejsu, w który mógłbyś wpiąć się chinchami? Głębia bitowa nie ma wpływu na trzaski, taki urok wosku. Co nie zmienia faktu, że jakość mizerna. Nie kojarzę opcji Audacity, ale na pewno da się to zmienić. Przedwzmacniacz nie będzie ci potrzebny, bo jak słusznie zauważyłeś już takowy posiadasz.
Awatar użytkownika
pat
Pad1

Nie wiem co masz na myśli mówiąc interfejsu, ale chyba nie mam. Mógłbyś to trochę rozwinąć?
Chinchami podpinam się właśnie pod wieżę. Mam jeszcze zewnętrzną kartę E-MU 0404USB jeżeli to coś pomoże.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

pat pisze:Mam jeszcze zewnętrzną kartę E-MU 0404USB jeżeli to coś pomoże.
To właśnie jest interfejs. Wepnij się w niego bezpośrednio i nagrywaj w ten sposób, a nie przez USB. Gdybyś miał po drodze jakiś mikser to mógłbyś wygodnie regulować poziom sygnału.
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

Mam taki sam gramofon, upewnij się że z tyłu jest włączony tryb "line", a nie "phono" i tak jak napisał Dudi, przerzuć się na przewody. Sam żałuję że przepłaciłem za opcję USB z której finalnie nie korzystam. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pat
Pad1

Jakie kable potrzebuję aby się podpiąć pod kartę dźwiękową?
W tej kwestii jestem trochę zielony.
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

zwykłe jacki ale z grubszymi przejściówkami od strony karty dźwiękowej, w razie czego pisz priv.
Ende
Pad10

Mordo, odpowiedź jest prostrza, niż myślisz, na gramku zmieniasz z tyłu "PH" na "LINE" i podłączasz USB do komputera. Nagrywasz to w audacity i zapisujesz w ".WAV". Wszystko będzie dobrze działało.
Awatar użytkownika
pat
Pad1

Z tyłu jest ustawione "LINE", od samego początku tak mam. Wybiorę się na zakupy, kupię kable i spróbuję podpiąć się pod kartę dźwiękową (chciałem pisać graficzną). W karcie, jedyne wejście na dwa duże jack'i jest na "Outputs", mam nadzieję że to o to chodzi.
EasyB
Pad5

outputs, jak sama nazwa wskazuje to wyjście. Szukaj podpięcia line-in.. nie koniecznie na jacki.
Awatar użytkownika
kejsu
Pad5

EasyB pisze:outputs, jak sama nazwa wskazuje to wyjście. Szukaj podpięcia line-in.. nie koniecznie na jacki.
Nie mieszaj chłopakowi w głowie, oczywiście że na jacki.

W Twoim interfejsie wejścia masz tam gdzie preampy mikrofonowe.
Ende
Pad10

a zmieniłeś źródło nagrywania?
Awatar użytkownika
pat
Pad1

Jako źródło nagrywania mam na razie sam gramofon, nie podpiąłem go jeszcze do karty.
ODPOWIEDZ