Akordy i ogólne brzmienie neo soul

czyli pierdzioszenie o szopenie
ODPOWIEDZ
aspektq
Pad1

Ostatnio kipi u mnie zajawka twórczością IAMNOBODI (tak przy okazji, jeśli ktoś nie zna to polecam sprawdzić! :D ).

Powiedzcie mi jak mogę nauczyć się zgrywać ze sobą neo soulowe akordy?
I jakie to akordy?
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6

Polecam Music Composition for Dummies - sporo ciekawych rzeczy powinienes wyniesc po tej lekturze, m.in. na temat akordow - ich rodzaje i kompozycja. Jesli natomiast nie znasz angielskiego, to ciezsza sprawa bo z tego co mi wiadomo nie ma zbyt wielu ciekawych ksiazek o podobnej tematyce.

a co do IAMNOBODI... to nie znalem i faktycznie ciekawe instrumentale
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Neo Soul dużo czerpie z Gospel'u i z Jazzu...
Na początek trzasnij sobie jakąś zwykłą progresję złożoną z triad, dowal do każdego akordu siódemkę albo dziewiątkę. Podbij to basem dwie oktawy niżej i masz neo soul for dummies :D
Jeżeli chcesz długo wybrzmiewające akordy to melodię płynącą po takim akordzie możesz łatwo zrobić łamiąc poszczególne akordy na najwyższyh nutach, zostawiając podstawową triadę nie ruszoną. Spowoduje to tak jakby przejście z jednego akordu do drugiego ale tylko wysokimi nutami....
Przy krótkich i "szarpanych" akordach nie warto przechodzić pomiedzy akordami "górą" zostawiając triadę tylko zmieniać całe akordy... ale to tylko powierzchowne pierdzielenie bo wszystkie odlamy Jazzu i Soulu to juz wyższe loty których mój mózg za chiny ludowe nie chce przyswoić :D :D :D

EDIT:
aaaa....i nie zapomnij powywracać tych akordów na druga stronę :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ODPOWIEDZ