Ostatnio kipi u mnie zajawka twórczością IAMNOBODI (tak przy okazji, jeśli ktoś nie zna to polecam sprawdzić! ).
Powiedzcie mi jak mogę nauczyć się zgrywać ze sobą neo soulowe akordy?
I jakie to akordy?
Akordy i ogólne brzmienie neo soul
- siemasz3
- Pad6
Polecam Music Composition for Dummies - sporo ciekawych rzeczy powinienes wyniesc po tej lekturze, m.in. na temat akordow - ich rodzaje i kompozycja. Jesli natomiast nie znasz angielskiego, to ciezsza sprawa bo z tego co mi wiadomo nie ma zbyt wielu ciekawych ksiazek o podobnej tematyce.
a co do IAMNOBODI... to nie znalem i faktycznie ciekawe instrumentale
a co do IAMNOBODI... to nie znalem i faktycznie ciekawe instrumentale
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- DonPadzior
- Admin
Neo Soul dużo czerpie z Gospel'u i z Jazzu...
Na początek trzasnij sobie jakąś zwykłą progresję złożoną z triad, dowal do każdego akordu siódemkę albo dziewiątkę. Podbij to basem dwie oktawy niżej i masz neo soul for dummies
Jeżeli chcesz długo wybrzmiewające akordy to melodię płynącą po takim akordzie możesz łatwo zrobić łamiąc poszczególne akordy na najwyższyh nutach, zostawiając podstawową triadę nie ruszoną. Spowoduje to tak jakby przejście z jednego akordu do drugiego ale tylko wysokimi nutami....
Przy krótkich i "szarpanych" akordach nie warto przechodzić pomiedzy akordami "górą" zostawiając triadę tylko zmieniać całe akordy... ale to tylko powierzchowne pierdzielenie bo wszystkie odlamy Jazzu i Soulu to juz wyższe loty których mój mózg za chiny ludowe nie chce przyswoić
EDIT:
aaaa....i nie zapomnij powywracać tych akordów na druga stronę
Na początek trzasnij sobie jakąś zwykłą progresję złożoną z triad, dowal do każdego akordu siódemkę albo dziewiątkę. Podbij to basem dwie oktawy niżej i masz neo soul for dummies
Jeżeli chcesz długo wybrzmiewające akordy to melodię płynącą po takim akordzie możesz łatwo zrobić łamiąc poszczególne akordy na najwyższyh nutach, zostawiając podstawową triadę nie ruszoną. Spowoduje to tak jakby przejście z jednego akordu do drugiego ale tylko wysokimi nutami....
Przy krótkich i "szarpanych" akordach nie warto przechodzić pomiedzy akordami "górą" zostawiając triadę tylko zmieniać całe akordy... ale to tylko powierzchowne pierdzielenie bo wszystkie odlamy Jazzu i Soulu to juz wyższe loty których mój mózg za chiny ludowe nie chce przyswoić
EDIT:
aaaa....i nie zapomnij powywracać tych akordów na druga stronę
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.