Ren

Nie trzeba wyjaśnać
Post Reply
weedman342
Pad3

Siemanko :p aby nalozyc calego sampla(vokal) na zrobiony juz bit w ren. how its made :) ?
WEEDMAN POZDRAWIA
wolfset

zgrać cały bit na oddzielny track i wokal na oddzielny track ;) chyba, że wokal zaczyna się na pierwszej sekwencji to w trybie song wokal przeleci na całym bicie :) mam nadzieję,że kolega kuntakinte cokolwiek z tego co napisane :)
moskwa96
Pad4

Najprosciej wykorzystać funkcje direct recording.

Tworzysz nowy track.
Przechodzisz w tryb nagrywania sampla.
Klikasz play.
W miejscu w którym chcesz nałożyć wokal startujesz nagrywanie sampla.
Po nagraniu klikasz stop.
Wybierasz opcje zachowania nagrania "keep" z utworzeniem eventu.

Voila.
weedman342
Pad3

srednio czaje wiesz napisze ci tak ze jak gra mi sekwencja zlozona z perki basu na tracku 1i sampla na tracku 2 i chcial bym dolozyc wokal 4 s na track 3 to mi go obcina a che zeby lecial bit i zeby ten wokal sie nakladal na to. a nie che wyciszac sampla tylko chce na niego nalozyc 3 sampel z wokalem.
WEEDMAN POZDRAWIA
moskwa96
Pad4

A jakij długości (ile BAR) jest sekwencja, i jakie jest tempo ?
weedman342
Pad3

4 BARY-90 Tem
WEEDMAN POZDRAWIA
weedman342
Pad3

Siemanko mam pewien problem z asio albo z mpc przez pewien czas gra spoko po 20 min gry pady zaczynaja pierdziec.
Po wlaczeniu i wylaczeniu gra znowy z 20min spoko i potem pierdzi. ustawienie mam na digitali audio s/pdif, (Asio w mpc, tes ok, ale tylko na pewien czas)
I dlaczego szum z plyt winylowych jest taki glosny za bardzo poniszczone plyty ?
WEEDMAN POZDRAWIA
EasyB
Pad5

Może latencja? Jaki szum? Daj probke.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
moskwa96
Pad4

Apropos pierdzenia, to typowy problem z buforem. Jak możesz sobie pozwolić na zwiększenie latencji, to pomoże na stałe, lub do kolejnego większego projektu.

Tak jak napisałeś pomaga tez reset bufora. W tym celu wystarczy np. wejść w preferencje i wybrać jeszcze raz sterownik.
weedman342
Pad3

Matko swieta za przeproszeniem to juz wku*wia bo to powino chulac odrazu za kazdym razem a tu zabawy tyle jak ulepic piekny zamek nad morzem z forteca i tama :).
tak latenacja.Mam mikser gramofon i mpc + wierza pionier nie monitory ! To nie wspolgra ze soba czemu ? mam asio4all i asio od rena jak to ustawic by za kazdym razem dzialalo ok, moge wyslac screeny podlacznia i ustawienia programu mpc jezli to wogole pomoze w wytlumaczneiu mojego znacnego problemu chyba ze umiecie zrozumiec i wytluamczyc mi to jak wszystko do kupy podlaczyc tak by to dzialalo za kazdym razem wybaczcie za bledy ort. jezeli sa nie chce mi sie poprawiac, gumowa klawiatura.
Jeszcze szybko wytlumacze :) jak to podlaczylem i dziala, lecz po 15 min pierdzi.

Gramofon na (phono bo tak pisze w instrukcji miksera ) pod CH3, ground gramofonu pod CH2 (WYCISZONA 2 (CH2)) pod CH1 komputer z wyjscia komputera gdzie podlacza sie glosniki (zielone wyjscie komputera) Z MPC PHONO DO OUT MIKSERA A OUT MIKSERA DO WIERZY WSZYSTKO DZIALA IDZIE ROBIC BITY ALE NA KROTKA METE, NIE WIEM CZY DOBRZE ZROZUMIELSICIE TO CO NAPISALEM ALE ZABAWY TYLE JAK DLA DZIECKA Z KLOCKAMI LEGO CZY ZAMKIEM NAD MORZEM. JA ........... OLE !!!! SPRZEDAM TEN SPRZET ALBO BEDE ROBIL PIERDZACE BITY :d NARZEKAM NA NIEGO (TAK NIE POWINNO BYC I TO W CH*J..... WOLAL BYM JUZ GRAC NA CYMBALKACH LUB NA FL-U DEMO !!!
A MOZE KONTAKT TEL BEDZIE LEPSZY NIZ PISANIE SAMI ZDECYDUJCIE.....

Opcja jeszcze taka ze to moze lezec wiekszy problem w ustawieniu komputera (playbacka) czy asio4all itp itd. nie wiem juz sam moze mieliscie podobne problemu z ren. i jego ustawieniem ?
WEEDMAN POZDRAWIA
moskwa96
Pad4

Cos chyba nie jesteście sobie przeznaczeni z Renata. Bardzo chaotyczny związek tworzycie;)

Asio4all nie jest ci potrzebne do rena i lepiej odinstaluj. W Ren ustaw ASIO MPC Renaissance i latencje na 10ms. To nawet przy słabym komputerze powinno dać ci stabilny dźwięk bez pierdzenia. Jeśli to nie załatwi tematu, to moze warto sprawdzić, czy nie przesterowuje sie dźwięk na mikserze lub wieży (ale wtedy pierdy nie zmieniały by sie w czasie).
weedman342
Pad3

weedman342 wrote:a w playbacku co mam ustawic ? akai spdif ? speakers ?
Ustawilem asio device ren. i nie ma dzwieku nic a nic w playbacku akai. po podlaczeniu bez gramofonu i miksera tez nic nie wydaje dzwiekow na asio. z asio4 all gra bez gramofonu i miksera w playbacku ustawienie spdif.

@Nie spamuj.
WEEDMAN POZDRAWIA
moskwa96
Pad4

Troche taka zgaduj-zgadula (tym razem z obrazkami :), bo nie znam dokładnie wszystkich twoich sprzetow, ale może coś ci sie rozjaśni. Masz dwie opcje:

Op1 - możesz kozystać z gramofonu bez właczania kompa, ale nie możesz samplować
Image

Op2 - możesz samplowac , ale bez włączenia kompa i Ren nie słyszysz gramofonu. Przełącznik PHONO IN z tyłu Renaty ustawiasz w pozycji PHONO. Podobny przełącznik z przodu (srebrny) ustawiaszprzy pokrętle REC GAIN. pokrętło DIRECT MON ustawiasz na środku. pokrętło REC GAIN ustawiasz tez na środku.
Image

Op3 - możesz sampolowac i korzystac z gramofonu rozrysuje ci jak ruszy ci jakis podstawowy konfig Op1 lub Op2

Przewody:
fioletowy - USB
zielony - chinch x2
pomarańczowy - duży JACK mono x2
czerwony - zapewne duży JACK mono x2 / chinch x2
niebieski - zpewne mały JACK stereo / duży JACK mono x2

Proponuje ci na poczatek opcje ze schematu Op1. Jak ci ruszy Renata, to możesz bawić sie w Op2. ASIO ustawiasz jak napisałem w poprzednim poście.
Post Reply