Zepsuty REC GAIN ?

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blizzz
Padawan

Witam,
Mam problem, w MPC 1k nie wiem czemu REC GAIN nie działa tak jak powinien... Jeżeli w trybie RECORD, ustawie REC GAIN na minimum, to jak mam Main Volume > 0 - i tak nie powinienem nic słyszeć ?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

że jak ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Blizzz
Padawan

Mam podłączony Gramofon Numark TT500 z którego sygnał idzie do preampa Behringer pp400 i z niego do wejścia RECORD IN na MPC. Problem polega na tym ze gdy nagrywam na MPC, pokrętło REC GAIN ( od głośności nagrywanego dźwięku ) ustawie na 0, nie powinienem nic słyszeć, a tak nie jest. Cały czas słychać nagrywany dźwięk. Pokrętło działa tylko ograniczonym zakresie ( minimalnie zmniejsza i zwiększa poziom dźwięku ). Nie wiem za bardzo jak zdiagnozować ta usterkę.

@EDIT :
To samo jak podłączam kabel z komputera. Czy możliwe jest to ze popsuł się tylko potencjometr ?

Znalazłem cos takiego
Link
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Wyłącz sobie monitoring - MONITOR: OFF
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Blizzz
Padawan

Niestety, jak przełączam na MONITOR : OFF zapada cisza... chyba ze coś jeszcze trzeba przełączyć.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

dobra...wiem już o co ci chodzi - po prostu podajesz zbyt gorący sygnał.
Poczytaj sobie o Gain Stagingu.
Generalnie wyjście z Behringera powinieneś mieć na takim poziomie żeby przy całkowitym skręceniu Rec Gain'a, meter na twojej MP nic nie pokazywał i dopiero od tego poziomu budować poziomy głośności wewnątrz MP czyli ustawić Rec Gain i Volume Level na satysfakcjonujących cię poziomach...

raz jeszcze GAIN STAGING !!!
Awatar użytkownika
Blizzz
Padawan

Dzięki wielkie za wyjaśnienie ! Zaraz zabieram się za lekturę. Powiedz mi jeszcze tylko czy podawanie, przez dłuższy czas, zbyt gorącego sygnału może w jakiś sposób uszkodzić MPC ?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

nie stresuj...jak ci do tej pory nie umarła to jeszcze pożyje ;D ;D ;D
Awatar użytkownika
whiterabbit
Pad1

Blizzz pisze:Mam podłączony Gramofon Numark TT500 z którego sygnał idzie do preampa Behringer pp400 i z niego dowejścia RECORD IN na MPC. Problem polega na tym ze gdy nagrywam na MPC, pokrętło REC GAIN ( od głośności nagrywanego dźwięku ) ustawie na 0, nie powinienem nic słyszeć, a tak nie jest. Cały czas słychać nagrywany dźwięk. Pokrętło działa tylko ograniczonym zakresie ( minimalnie zmniejsza i zwiększa poziom dźwięku ). Nie wiem za bardzo jak zdiagnozować ta usterkę.
Jaką usterkę? Pokrętło GAIN to nie jest potencjometr poziomu sygnału na wejściu..
To jest wzmocnienie, zupełnie jak na DJ mixerze (gain/cut nie wycisza sygnału do 0 - od tego jest fader..) Ogólnie to raczej pokrętło trzymaj na zero i sampluj gorący sygnał do ok. -2dB na monitorze wejscia w mpc. Gain jest tylko do podbicia, jak masz za słaby sygnał.
https://soundcloud.com/follow-the-white-rabbit-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
Blizzz
Padawan

No i wszystko jasne. Ostatni post rozwiał wszelkie moje wątpliwości. Dobre rady zawsze w cenie ! :V Myślę ze temat do zamknięcia albo zostawić dla podobnych nieogarów jak ja ;D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Obrazek
Zablokowany