Witam,
Mam problem, w MPC 1k nie wiem czemu REC GAIN nie działa tak jak powinien... Jeżeli w trybie RECORD, ustawie REC GAIN na minimum, to jak mam Main Volume > 0 - i tak nie powinienem nic słyszeć ?
Zepsuty REC GAIN ?
- DonPadzior
- Admin
że jak ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- Blizzz
- Padawan
Mam podłączony Gramofon Numark TT500 z którego sygnał idzie do preampa Behringer pp400 i z niego do wejścia RECORD IN na MPC. Problem polega na tym ze gdy nagrywam na MPC, pokrętło REC GAIN ( od głośności nagrywanego dźwięku ) ustawie na 0, nie powinienem nic słyszeć, a tak nie jest. Cały czas słychać nagrywany dźwięk. Pokrętło działa tylko ograniczonym zakresie ( minimalnie zmniejsza i zwiększa poziom dźwięku ). Nie wiem za bardzo jak zdiagnozować ta usterkę.
@EDIT :
To samo jak podłączam kabel z komputera. Czy możliwe jest to ze popsuł się tylko potencjometr ?
Znalazłem cos takiego
Link
@EDIT :
To samo jak podłączam kabel z komputera. Czy możliwe jest to ze popsuł się tylko potencjometr ?
Znalazłem cos takiego
Link
- DonPadzior
- Admin
Wyłącz sobie monitoring - MONITOR: OFF
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
dobra...wiem już o co ci chodzi - po prostu podajesz zbyt gorący sygnał.
Poczytaj sobie o Gain Stagingu.
Generalnie wyjście z Behringera powinieneś mieć na takim poziomie żeby przy całkowitym skręceniu Rec Gain'a, meter na twojej MP nic nie pokazywał i dopiero od tego poziomu budować poziomy głośności wewnątrz MP czyli ustawić Rec Gain i Volume Level na satysfakcjonujących cię poziomach...
raz jeszcze GAIN STAGING !!!
Poczytaj sobie o Gain Stagingu.
Generalnie wyjście z Behringera powinieneś mieć na takim poziomie żeby przy całkowitym skręceniu Rec Gain'a, meter na twojej MP nic nie pokazywał i dopiero od tego poziomu budować poziomy głośności wewnątrz MP czyli ustawić Rec Gain i Volume Level na satysfakcjonujących cię poziomach...
raz jeszcze GAIN STAGING !!!
- DonPadzior
- Admin
nie stresuj...jak ci do tej pory nie umarła to jeszcze pożyje
- whiterabbit
- Pad1
Jaką usterkę? Pokrętło GAIN to nie jest potencjometr poziomu sygnału na wejściu..Blizzz pisze:Mam podłączony Gramofon Numark TT500 z którego sygnał idzie do preampa Behringer pp400 i z niego dowejścia RECORD IN na MPC. Problem polega na tym ze gdy nagrywam na MPC, pokrętło REC GAIN ( od głośności nagrywanego dźwięku ) ustawie na 0, nie powinienem nic słyszeć, a tak nie jest. Cały czas słychać nagrywany dźwięk. Pokrętło działa tylko ograniczonym zakresie ( minimalnie zmniejsza i zwiększa poziom dźwięku ). Nie wiem za bardzo jak zdiagnozować ta usterkę.
To jest wzmocnienie, zupełnie jak na DJ mixerze (gain/cut nie wycisza sygnału do 0 - od tego jest fader..) Ogólnie to raczej pokrętło trzymaj na zero i sampluj gorący sygnał do ok. -2dB na monitorze wejscia w mpc. Gain jest tylko do podbicia, jak masz za słaby sygnał.
https://soundcloud.com/follow-the-white-rabbit-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow