Nie wiem czy źle zrozumiałes co chciałem przekazać czy po prostu masz zły dzień i na siłę
brniesz do jakiejś większej sprzeczki tym bardziej nie wiem czemu wziąłeś sobie ten post do
serca jak gdybym pisał go bezpośrednio do ciebie ale tak jak napisałem wcześniej, nie ma
sensu łapać się za słówka bo nazewnictwo zależy punktu siedzenia i tego nie zmienisz. Takie
sztywne trzymanie się jakiegoś nazewnictwa doprowadzi do jeszcze większego bajzlu.
totepady pisze:jest to dyskusja na temat tego że tramwaj nie jest pociagiem bo ma mniej wagonów a kolejka wąskotorowa nie spełnia wymogów unii europejskiej co do rozstawu osi przy masowym przewozie ludzi - tylko po co ?
whiterabbit pisze:Możesz na nim korzystać z wtyczek, które będą samplerami, ale czy to robi z kontrolera
sampler, czy robi sampler z aplikacji host, czy robi sampler z sekwensera? czy robi z
każdej wtyczki sampler? no chyba nie, nie ma potrzeby żonglować w ten sposób nazwami, tylko
dlatego, że z poziomu kontrolera sterujesz samplerem w aplikacji host.
Czyli generalnie jak to nazwałeś "same shit different package" więc nie wiem o co sie
bulwersujesz. Zamysłem przewodnim jest to że jest to dyskusja w której obydwie strony
poniekąd mają rację i tak naprawdę w dzisiejszym rozumowaniu i mowie potocznej nie ma 100%
odpowiedzi na TAK lub NIE.
whiterabbit pisze:ż mogłem się nie odzywać i nawet przyklasnąć dudi'emu : "Studio to nie SAMPLER... tylko hardware się liczy ziom i tylko hardware sampler!!..." tak? wtedy byłby props? LOL
W którym momencie napisałem że sampler to jest tylko "hardware" ? bo sie juz troche
pogubiłem ?
whiterabbit pisze:Jasne.. bo ja nigdy na wyspach nie byłem.. tylko TY i paru ziomków z forum.. no nie
dla laika, nawet kalkulator z lat '80 to będzie samplerem.. kasa fiskalna tym bardziej
tak? ignorancja to jeszcze nie slang.. man!!
nie bardzo wiem co ma miejsce zamieszkania do nazewnictwa bo i w uk i w niemczech i w australii, stanach, afryce, mozambiku, nigerii, kanadzie i etiopii, każdy kto się w
minimalnym stopniu orientuje w temacie lub ma styczność z tworzeniem muzyki nazwie MPC w ten sam sposób
To samo sie tyczy nazewnictwa software'owych samplerów, ta sama grupa ludzi w 75% nazwie je wtyczkami a pozostała część nazwie je DAW'ami. Nie oznacza to wcale że te "wtyczki" (zwał jak zwał) nie są samplerami więc nie wiem po co się burzyć o sprowadzenie czegoś do definicji słownikowej (do której na marginesie ty wszystko sprowadzasz) zwłaszcza jeżeli jest to wpisane w najpopularniejsze słowniki języka angielskiego (oxford, cambridge, collins).
Co do ignorancji to hmmm... analizując twój światopogląd to rozumiem że zarówno Dj Premier jak i Jean Michelle Jarre, Pete Rock, Vangelis, Dead Mouse, Mike oldfield, Lady Gaga czy kurna 10 milionów innych artystów którzy kiedykolwiek i w jakimkolwiek z wywiadów powiedzieli że używają samplera to debile, półmózgi i niedoedukowani ignoranci, a jedyni normalni to faceci w białych kitlach siedzący w labolatoriach którzy rozmawiają o trzyfazowych blambulatorach polaryzacyjnych
whiterabbit pisze:jak ktoś "ma to w doopie" bo go interesuje SAMPLING!!! MAN!! ... SAMPLING!! .. to co? mam się zamknąć żeby kogoś nie urazić?
Widzisz...akurat tutaj trochę spudłowałeś bo jestem jedną z niewielu osób na tym forum
która rzeczywiście ma w dupie...ale np. to że s950 brzmi cieplej niż maschine i jako jedna
z kilku osób która tak naprawdę ma w dupie wojnę pomiędzy truskulowym samplingiem a
harcorowym sound designem. Jeżeli przelecisz się przez niektóre z moich postów to z
pewnością natrafisz na niejeden post w którym niejednokrotnie podkreślałem że nie ma dla mnie różnicy pomiedzy iPodem wpietym w klawiaturę a Moog Modular'em z lat 70'ych
.
whiterabbit pisze:no co tyyy? sorry ale robiłem to 10 lat temu.. i nie byłem w tym pierwszy, więc to ma być jakaś nowość, szokować ma?
nie... to miało tylko podeprzeć teorię że na upartego możesz podpiąć inne nazewnictwo (w domyśle synteza) do czegoś co nie zostało do tego stworzone. Ale oczywiście moja ignorancja nie pozwoliła mi na wyjaśnienie tobie tego wprost w związku z czym po raz kolejny musiałeś się do czegoś !@#$%^&*
. Popatrz na datę tego filmiku, to nie jest nowość i nie ma szokować. Swoją drogą gówno obchodzi mnie co robiłeś 10 lat temu ja swoją przygodę z dźwiękiem zacząłem jakieś 18-20 lat temu i jakoś nie latam z wywieszonym !@#$%^&* porównując go do innych
whiterabbit pisze:OSCYLATORY.. a oscylatory mogą być realne (analogi) albo można przedstawić matematycznie (va, norlead, virus itp) za lub za pomocą próbek (samplery, i syntezatory bazujące na próbkach)
Idąc twoim tokiem łapania się za słówka to nie oscylatory a rezonatory albo nie... to
kryształy kwarcu albo nie....nie kryształy a atomy w tych kryształach... albo nie...
protony i elektrony w tych ato... albo nie... czekaj... to kwarki które... jak widzisz tak
można do usranej śmierci. Czasami trzeba dać sobie na wstrzymanie i poprostu zaakceptować słowne uproszczenie lub skrót myślowy którym był ten w twoim mniemaniu błednie zdefiniowany Syntezator. Rozumiem że parcie pod prąd wbrew opini publicznej jest sztuką samą w sobie ale czasami jednak warto popłynąć z prądem. Mnie też okrutnie !@#$%^&* wiele rzeczy (jak np. pisanie MIDI małymi literami) ale nie robię z tego scen pod kazdym postem bo bym chyba ocipiał do reszty
whiterabbit pisze:Jeszcze raz zobacz sobie co napisałem wcześniej o samplerach, to zobaczysz, że figurka matki boskiej, mówiąca"aj lav ju" nie jest samplerem.. chyba że ma możliwość mapowania dowolnych sampli na klawiaturę.. wtedy będzie i może nawet zmieniać kolory w zależności która nuta leci
whiterabbit pisze:tylko ile można słuchać mitów popartych wyłącznie "opinią"?"
patrzyłem i właśnie podczas szybkiego wyszukania definicji samplera natknąłem na
kilkadziesiąt/set stron które mówią o tym że sampler to urządzenie które potrafi
przechwycić dźwięk audio i go odegrać. jedynie odsetek stron (powiedzmy 1/25) mówi że
sampler MUSI miec klawiaturę. Hmmm.... więc jeżeli posiadam urządzenie potrafiące
przechwycić dźwięk, przekształcić go i dodac jakiś efekt ale nie odtwarza go z klawiatury
tylko np. za pomocą timera lub zaraz po zapełnieniu pamięci to nie sampler ? to co to jest
? i co robi to urządzenie skoro nie sampluje ? takie urządzenie mogę złożyć w max'ie lub reaktorze w 10 minut bez żadnego problemu ale co to będzie jak nie sampler?
whiterabbit pisze:biorąc jako przykład JJOS. Nikt fizycznie nic nie dodał, a jest to inny sampler niż ten oryginalny
whiterabbit pisze:Forum nie jest od tego, żeby przytakiwać, rzucać propsy i cicho siedzieć jak ktoś bajki opowiada..
Akurat miałem ten "zaszczyt" dołożyć swoją cegiełkę w rozwój JJOS'a i wiem jedno...
Fizycznie nic nie zmieniono ale... wewnętrzne algorytmy przetwarzania dźwięku też nie zostały zmienione bo Murai najnormalniej w świecie nie ma do nich kodów źródłowych w związku z czym pomimo dodanych funkcji to wciąż ten sam sampler. Po wymianie głośników i radia w samochodzie to wciąż ten sam samochód... tyle w kwestii opowiadania bajek i łapania się za słówka
Podsumowując (bo naprawdę nie chce mi się przechodzić przez ten wątek raz jeszcze i czytać tych bzdur), naucz sie czytać ze zrozumieniem ewentualnie pohamuj się trochę bo robisz bydło bez uprzedniego zastanowienia się o co się rzucasz. Są terminy i określenia których nie zmienisz i pogódź się z tym, a wtrącając się pomiędzy ciebie i dudiego to...obydwaj macie rację i taka była myśl przewodnia...
P.S.
a ty miałes coś wspólnego z probówkami jak mniemam ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.