MPC Element vs Korg Padkontrol

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
ODPOWIEDZ
maniak
Padawan

Cześć.
Chciałbym kupić sobie jakieś pady i suma sumarum waham się pomiędzy Korgiem a Akai.
Początkowo chciałem coś z serii MPD ale wersja 32 jest dosyć droga a wersja 26 to po prostu shit. Miałem styczność z MPC 2000 i MPD 26 i stwierdziłem bardzo szybko, że pady w MPD to jakaś gówniana zabawka. Szkoda.
Wróćmy do tematu.
Padkontrol ma podobno najlepsze pady wśród kontrolerów + 2 potencjometry + touchpad. Ogólnie czytając setki opinii jestem przekonany do niego.
MPC Element - o nim wiem właśnie niewiele. Nie ma żadnych potencjometrów a jakości padów niestety nie dane było mi zbadać.
Rzecz w tym, iż szukam kontrolera, który miałby funkcję MPC Swing. Wiem, że tą opcję posiada MPC Studio ale kosztuje 1400 zł. To już wolałbym dołożyć 6 stów i kupić MPC 1000. MPC-tki mają ten hip-hopowy feeling wiem to. I na kompie tego nie uzyskam.
Teraz pytania do Was:
Czy MPC Element ma MPC Swing?
Co wybrać Korga czy Akai?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Co do padów to jedynie preferencje osobiste :/
Zobacz jaki element jest płaski i wyciągnij wnioski, niektórzy twierdzą że maschine ma najlepsze pady, inni mówią że są za twarde. MPD32 jak i 26 są wystarczające a jak je podkleisz to są lepsze niż wystarczające... może popatrz na Trigger Finger'a ?
totepady pisze: 2.Swing Swing Swing - poruszane było to już w internecie tyle razy co wojny FLStudio vs inne DAW'y
UWAGA HEREZJA !!!!!!
Swing we wszystkich MPC'kach jest TAKI SAM !!!

http://www.attackmagazine.com/features/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow ... pc-timing/

tutaj masz nawet wywiad z Rogerem Linnem który sam mówi że swing w MPC'tkach nie jest jakis magiczny a najnormalniej w świecie wykalkulowany i gość podaje ci nawet przepis na ten swing. Weź pod uwagę tylko że starsze MPC'tki zachowywały sie inaczej pod pełnym obciążeniem* co powodowało tzw. clock drift (czasami) który delikatnie ten swing zmieniał. Tak samo fakt że dawniej cięto sample na ucho a nie z dokładnością co do jednego pixela, powodowało też automatyczne opóźnienie/przyspieszenie próbki o wartość nierównego przycięcia (I TO JEST TEN PRAWDZIWY SWING !!!).

"That’s about it. Not much magic, just good solid engineering and creative beat-making. If some people think my products have a special magic, I take that as a high compliment. I think some people just happened to create a magical recording years ago on one of my drum machines, and in their minds my products will always be associated with great grooves." - Roger Linn
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Przeniosłem.
maniak
Padawan

Ok dzięki.
Widzę, że najlepiej grać naturalnie bez kwantyzacji.
Biorę Korga.
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

Podkresle jeszcze koronny argument przeciwko MPC Element. Nie nadaje sie do poważniejszej pracy standalone, bo obsluguje max jedna ścieżkę w sekwencerze.

PS: MPC Studio, który ma już pełna funkcjonalność Renaissance, kupisz łatwo za 900,- a nie za 1400,-

A co do padów w Maschine, to sa twardsze i "latajace", tzn ze troszkę sie ruszają w płaszczyźnie poziomej (przynajmniej mialem tak w mk1 od fabryki). W obu akaiach sa zamontowane w sposób bardziej stabilny, i sa bardziej miękkie. A po intensywniejszym "obstukaniu" w Ren robią się przyjemnie lekko śliskie.
ODPOWIEDZ