Mam parę pytań. Z góry sorry jeśli takie pytania już padały w innych tematach (pewnie tak było), ale jestem na etapie podejmowania prób i popełniania błędów, takie techniczne kwestie obróbki ścieżek zajmują mi póki co sporo czasu, dlatego wolę bezpośrednio spytać Was o parę rzeczy tutaj, by potencjalnie ułatwić sobie życie:
1. Robię mix bez żadnych wtyczek na głównym kanale - nawet bez limitera, który zwykle jest tam włączony. Próbuję osiągnąć tym samym jak najlepszą "czystą" jakość, po czym eksportuję gotowy mix w pliku wav do masteringu... to dobre wyjście, czy jednak warto już na etapie mixu bawić się z limiterem na głównym kanale? Jeśli tak, to jakie wartości dB najlepiej ustawić? Gdzieś czytałem, że warto na etapie mixu dać np. minus 3 dB przed eksportem wave'a?
2. Soundgoodizer (wielopoziomowy kompresor? Maximus, FL Studio dla tych co się orientują) - zwykle wrzucam delikatne kilka procent soundgoodizera kiedy skończę wszystko mixować - pytanie jest takie, lepiej wrzucić go jeszcze na etapie mixu przed eksportem wave'a, czy jednak dopiero później, na jedną masteringowaną ścieżkę?
3. Jak to ogólnie jest z tym limiterem na etapie masteringu... ile dB wyjściowo (max), wejściowo... (sorry, pytanie bardzo ogólne)
4. iZotope oZone - jest tam sporo gotowych presetów - czy istnieje jednak pewien dość uniwersalny sposób postępowania z, dajmy na to, elektroniczno-hiphopowymi ścieżkami?
5. Fade in na początku i fade out na końcu podkładu - czytałem gdzieś, że lepiej robić to na jednej, gotowej ścieżce na etapie masteringu. To prawda?
6. Jeszcze bardziej ogólne pytanie - co najlepiej robić po kolei

Z góry dzięki! i wielkie pozdrawiam