Mpk225 Irytujący problem z pitchem .

Nie trzeba wyjaśnać
ODPOWIEDZ
Surday
Padawan

Witam !
Jestem "świeżym" użytkownikiem tego forum , jak i również mojego akai mpk 225 więc proszę uprzejmie o oszczędzenie sobie negatywnych uwag odnośnie posta :)
Od niedawna korzystam z mojej klawiatury , podłączonej do Fl studio. Dotychczas proces przebiegał wspaniale i bez zakłóceń , jednakże po wykonaniu mojego ostatniego projektu pojawił się poważny problem - wygląda na to że program zmienia mi wysokość dziweku poszczególnych elementów utworu np linii pianinka lub basu.Szukałem długo przyczyny i dopiero dziś zorientowałem się ,że problem jest bezpośrednio powiązany z moją klawiaturą :( ! Dzieje się tak podczas używania programu z uruchomionym akai , bez niego jest ok.
Spotkał się ktoś z szanownych użytkowników z podobnym problemem ? Jeśli tak to bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki... sam już załamuje ręce nad poszukiwaniem rozwiązania po internecie.
Pozdrawiam
wolfset

Któreś z magicznych pokrętę jest pewnie uszkodzone i wysyła sygnał do Fl. Sprawdź co tam masz podpisane w Fl pod pitch i możesz albo naprawić albo odpisać uszkodzony wihajster ;)
Surday
Padawan

Masz na mysli pokrętła w moim Akai ?? Hmm wiem że to może być dość głupie pytanie ale jak to sprawdzić "co mam podpisane w Fl pod pitch" ??
DirtyDrumzStudio
Moderator

Masz 2 pokretla po lewej stronie klawiszy. Jedno to kółko pitch drugie modulacji. Daj je na dół [tzn opusc je] i daj znac czy sie cos zmienilo bo według mnie kolko modulacji masz aktywne i przez to moze ci wariowac jezeli to nie pomoze to musisz odfiltrowac pitch poprostu
Surday
Padawan

Udało mi się stwierdzić (niestety) że jest to kwestia jednego z pokręteł od pitchu znajdujących się po lewej stronie klawiatury.W związku z tym zastanawiam sie teraz jak to naprawić , ewentualnie "odpisać" od pitchu w Fl.
Surday
Padawan

Problem póki co rozwiązany ! :) Kwestia resetu klawiatury i przedmuchania nieco potencjometru spreżonym powietrzem z ust. Dzięki za pomoc pozdrawiam !
wolfset

No tak jak myślałem, dobrze, że to nie jakieś stałe uszkodzenie bo by Ci jedno pokrętło. Pozostaje mi życzyć dobrej zabawy :) pozdro
ODPOWIEDZ