Pierwszy gramek do wosków? [TYLKO SAMPLOWANIE]

Paskowe i z napędem bezpośrednim. Wkładki, igły, headshelle i cały ten stuff.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

Witajcie moi ulubieni forumowicze! Irytuje mnie samplowanie z youtubowych mp3...
Tak myślę czy nie przychylić się do uzbierania na jakiś gramofon (Jestem w trakcie zbierania na interfejs, używany 2i4 lub coś tej cenie)
Znalazłem dwie oferty takich gramofonów jak Numark TT USB (używ.) za 250zł i 300zł.
Co myślicie? Fajny taki sprzęcik? Z tego co wiem to mogę z tego numarka prosto do komputera zgrywać (chyba że się mylę)
Nie mam pieniążków więc najlepiej gdyby były to jak najtańsze opcje.
Siema pozdrowionka, słoneczko za oknem! :D
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Myślę że interfejs powinien być priorytetem a dopiero potem gramek - nie wiem jak jest z jakością zgrywania przez usb ,ale wiem,że gramek to jedno a dobry system czyli igła to drugie - niech się wypowie ten kto zgrywał sample przez usb,ja posiadam StantonaT92usb a nigdy jeszcze nie zgrywałem przez usb ;D - mam igłę Shure WHLB i mnie zadowala,ewentualnie mogę Ci odsprzedać Standardowy Stantonowski system który był razem z gramkiem - elo majster
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

Interfejs będzie o wiele szybciej, i tak jak wspomniałeś jest to priorytet ;) Gramofon to póki co tylko pomysł na zakup. Interfejsik będzie na 100%
elooo i napiszę pewnie na priv
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

No to elegancko jak interfejs będzie pierwszy,nie wiem czy ten model gramka ma wbudowany przedwzmacniacz jeżeli chcesz zgrywać przez kable a nie usb to musisz się obeznać w specyfikacjach i obczaić czy posiada takie coś a jak nie to zakupić przedwzmacniacz żeby wzmocnić sygnał z gramka
Awatar użytkownika
yopietri
Pad2

KlijentEastwood pisze:No to elegancko jak interfejs będzie pierwszy,nie wiem czy ten model gramka ma wbudowany przedwzmacniacz jeżeli chcesz zgrywać przez kable a nie usb to musisz się obeznać w specyfikacjach i obczaić czy posiada takie coś a jak nie to zakupić przedwzmacniacz żeby wzmocnić sygnał z gramka
Tak jest Kapitanie!
Specter
Pad1

Tak dla jasności, wyjście usb to nic innego jak wbudowany właśnie prosty interfejs audio bezpośrednio w gramofon, więc korzystanie z zewnętrznego interfejsu z wpiętym liniowo gramofonem to na takiej samej zasadzie "zgrywanie po usb" jak podpięcie gramofonu bezpośrednio w kompa, przynajmniej z technicznego punktu widzenia.
Jakość samych konwerterów analogowo cyfrowych w takich interfejsach to oddzielna kwestia...

Do tego na logikę każdy gramofon z wbudowanym interfejsem będzie miał również wbudowane preampy i tym samym powinien mieć możliwość wyjścia sygnałem liniowym (ale się nigdy nie interesowałem więc to tylko na zdrowy rozum)

Przy okazji w sumie oczywiste ale tak samo warto mieć świadomość że gramofony z wyjściem optycznym (np TTX'y) też będą korzystały z wbudowanych konwerterów bo igła gramofonowa puszcza dalej sygnał analogowy i gdzieś ta konwersja musi nastąpić, w przeciwieństwie do cd playerów w których odczytywane dane z płyty CD są cyfrowe i stosowanie takich wyjść ma większy sens, żeby uniknąć podwójnego przetwarzania sygnału (cyfra -> analog -> cyfra jeśli wpuszczamy np. w interfejs czy mikser cyfrowy).
ODPOWIEDZ