Witajcie moi ulubieni forumowicze! Irytuje mnie samplowanie z youtubowych mp3...
Tak myślę czy nie przychylić się do uzbierania na jakiś gramofon (Jestem w trakcie zbierania na interfejs, używany 2i4 lub coś tej cenie)
Znalazłem dwie oferty takich gramofonów jak Numark TT USB (używ.) za 250zł i 300zł.
Co myślicie? Fajny taki sprzęcik? Z tego co wiem to mogę z tego numarka prosto do komputera zgrywać (chyba że się mylę)
Nie mam pieniążków więc najlepiej gdyby były to jak najtańsze opcje.
Siema pozdrowionka, słoneczko za oknem!
Myślę że interfejs powinien być priorytetem a dopiero potem gramek - nie wiem jak jest z jakością zgrywania przez usb ,ale wiem,że gramek to jedno a dobry system czyli igła to drugie - niech się wypowie ten kto zgrywał sample przez usb,ja posiadam StantonaT92usb a nigdy jeszcze nie zgrywałem przez usb - mam igłę Shure WHLB i mnie zadowala,ewentualnie mogę Ci odsprzedać Standardowy Stantonowski system który był razem z gramkiem - elo majster
Interfejs będzie o wiele szybciej, i tak jak wspomniałeś jest to priorytet Gramofon to póki co tylko pomysł na zakup. Interfejsik będzie na 100%
elooo i napiszę pewnie na priv
No to elegancko jak interfejs będzie pierwszy,nie wiem czy ten model gramka ma wbudowany przedwzmacniacz jeżeli chcesz zgrywać przez kable a nie usb to musisz się obeznać w specyfikacjach i obczaić czy posiada takie coś a jak nie to zakupić przedwzmacniacz żeby wzmocnić sygnał z gramka
KlijentEastwood wrote:No to elegancko jak interfejs będzie pierwszy,nie wiem czy ten model gramka ma wbudowany przedwzmacniacz jeżeli chcesz zgrywać przez kable a nie usb to musisz się obeznać w specyfikacjach i obczaić czy posiada takie coś a jak nie to zakupić przedwzmacniacz żeby wzmocnić sygnał z gramka
Tak dla jasności, wyjście usb to nic innego jak wbudowany właśnie prosty interfejs audio bezpośrednio w gramofon, więc korzystanie z zewnętrznego interfejsu z wpiętym liniowo gramofonem to na takiej samej zasadzie "zgrywanie po usb" jak podpięcie gramofonu bezpośrednio w kompa, przynajmniej z technicznego punktu widzenia.
Jakość samych konwerterów analogowo cyfrowych w takich interfejsach to oddzielna kwestia...
Do tego na logikę każdy gramofon z wbudowanym interfejsem będzie miał również wbudowane preampy i tym samym powinien mieć możliwość wyjścia sygnałem liniowym (ale się nigdy nie interesowałem więc to tylko na zdrowy rozum)
Przy okazji w sumie oczywiste ale tak samo warto mieć świadomość że gramofony z wyjściem optycznym (np TTX'y) też będą korzystały z wbudowanych konwerterów bo igła gramofonowa puszcza dalej sygnał analogowy i gdzieś ta konwersja musi nastąpić, w przeciwieństwie do cd playerów w których odczytywane dane z płyty CD są cyfrowe i stosowanie takich wyjść ma większy sens, żeby uniknąć podwójnego przetwarzania sygnału (cyfra -> analog -> cyfra jeśli wpuszczamy np. w interfejs czy mikser cyfrowy).