Interfejs pod mpc5000

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
ODPOWIEDZ
eMPiJunks
Padawan

Witam Wszystkich Forumowiczów

Jestem tu nowy. Potrzebuje pomocy i porady.

Zamierzam zakupić profesjonalny interfejs bądź mikser (chociaż wolałbym coś kompaktowego) by móc zgrywać do DAW'a tracki z sekwencji. Jak wiemy mpc 5000 posiada 8 analogowych wyjść, które chciałbym wykorzystać w tym celu, chyba że jest inna droga ku temu. Chodzi i zgranie do PT w moim przypadku np. śladów z perkusji na oddzielne kanały. Kwota jaką chciałem przeznaczyć na interfejs/mikser to 4000 zł.
Oczekuje wyczerpujących odpowiedzi oraz porad. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Przeniosłem.
Awatar użytkownika
dejfid
Pad2

może http://www.m-audio.com/products/view/m- ... zo3aZGLTIU" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
(nie testowałem, nic o nim nie wiem)
Sorry za rozterkę ale muszę w końcu zapytać.. Czy Nażedzia konfiguracyjne ASIO pozwalają zmienić Output w Input ? ;-)
eMPiJunks
Padawan

Tego nie wiem

Ten m-audio prezentuje sie calkiem nieźle, ale brakuje mu midi I/O by zsynchronizować komputer z mpc.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, 11:45 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edytuj posty
Awatar użytkownika
dejfid
Pad2

a Midi via USB ?
by the way': przy tylu kabelkach można się zaplątać, i to nie tylko w dosłownie :niepewny:
eMPiJunks
Padawan

Chodzi o to że przez złącze midi możesz sterować empcetą z poziomu DAW'a przez midi clock. USB tu posłuży za przesyłanie danych do komputera.
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Wydaję mi się, że Focusrite Scarlett np. 18i20 to najlepsze wyjście. Ryba chyba ma ten interfejs, podrzucę mu ten temat zaraz i może coś o nim napisze.
//Edit. Tak Ryba ma tego Focusrite'a. Napisałem mu żeby zajrzał tutaj.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Scarletta sam używam - udało mi się nawet na nim kiedys zaliczyć roundtrip'a na 2ms heheh zwykle na codzień nie schodzę poniżej 5-6ms i powyżej 10ms. Preampy dobre i ciche, mix control troszkę na początku niezrozumiały ale jak przywykniesz to zajebista sprawa (pozwala na 4 niezależne submixy). Jedynie co mnie w nim wkurza to niezrozumiałe dla mnie jeszcze zabezpieczenie przed sprzęganiem które czasami uniemożliwia odsłuchanie jednego submixu w drugim lub wepnięcia np. wyjscia słuchawkowego do wejścia z tyłu karty. Czasami działa czasami nie - nie jest to jednak nic czym mógłbyś się przejmować bo na codzień z reguły nie robi sie takich rzeczy :D :D :D

tańsza opcja to seria behringera "U-phora" UMC1820 (w zasadzie bezpośrednia odpowiedź na Scarlett) lub FCA1616. Nie słuchaj internetów które mówią że behringer to shit zwłaszcza teraz kiedy przejeli midasa i wszędzie walą ich preampy...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

jak najbardziej polecam ci Focusrite Scarlett 18i20 krótko mówiąc- tani, uniwersalny z świetnym brzmieniem interfejs :)
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Tak jak @Ryba
eMPiJunks
Padawan

a zgramy przez niego ślady z empecety na oddzielne kanały w daw w tym samym czasie?, widze że midi ma na tylnym panelu?
Myślałem jeszcze o rme fireface ufx, tylko że to już inna półka

Albo co polecacie do takich zabiegów?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Polecam edytować posty, bo już drugi raz zwracam ci na to uwagę w tym wątku.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Jezeli masz mpc 5000 to poszukaj sobie interfejsu z ADAT-em i zgrywaj po cyfrze a nie analogu [uzyskasz najlepsza jakosc bo pozbawiasz sie artefaktow i koloryzacji przetwornika ktore wystepuja przy tym jak zgrywasz po analogu]
eMPiJunks
Padawan

A mógłbyś mi wyjaśnic jak to przesłać adat-em, bo ja nigdy nie korzystałem z komputera łączonego z hardwarem, dopiero od niedawna wszedłem w świat cyfry?
DirtyDrumzStudio
Moderator

W mpc 50000 z tyłu między SPDIF a wyjściami / wejściami masz ADAT OUT:

Obrazek

ADAT OUT z mpc łączysz kablem optycznym z ADAT IN w interfejsie. W DAW sobie tylko tworzysz 8 sciezek i przypisujesz do kazdej wejscia ADAT. I tyle. Nie trzeba 8 kabli jack tylko wystarczy ci 1 optyczny zeby zgrywac naraz 8 sciezek w jakosci 24 bit 44,1 KHZ. Więcej na ten temat jak to wygląda od strony MPC [ustawienia] masz w instrukcji obsługi mpc.
eMPiJunks
Padawan

Wielce dzięki wszystkim za info i pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ