Siema. Na czym pracujecie?

Jesteś nowy? Przywitaj się i napisz kilka słów o sobie.
ODPOWIEDZ
Karol
Pad1

Siema. Jestem Karol i pytam się ja Was na czym na co dzień pracujecie :) Chciałbym kupić jakiś sampler na początek i pobawić się. Ma ktoś mpc2000? Ma ktoś mpc500? Interesują mnie te dwa konkretne samplery, póki co ;> YT przejrzane, wiem co z czym się je ;D Z czasem będę brnął dalej w sprzęty, narazie chce zaczerpnąć opinii kogoś, kto na co dzień ma to w łapkach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Ja na dzień dzisiejszy jestem dość fajnie uposażony w sprzęt. W domowym studiu mam MPC 60, MPC 4000, MPC LIVE, ENSONIQ ASR10, ISLAINSTRUMENTS S2400, ROLAND BOSS SP202, AKAI S950/S1000/S3000. Do tego dochodzi kompresor ART VLA 2, SPL VITALIZER MK2T,
miksery Tascam M05 i M2524, gramofon Technics SL1200 MK2 i około 1000 winyli. Wszystko obrabiam w Harrison Mixbus 32c, a za interface mam Tascam US 16x08.
Jeszcze tylko SP1200 się marzy i ENSONIQ EPS w racku.

Jeśli lubisz klasyczne brzmienie to MPC 2000 będzie dobrym wyborem. Tylko kup coś w dobrym stanie, bo inaczej na naprawy możesz wydać sporo kasy. To też się tyczy MPC 500, bo już też wiekowa maszyna, ale ludzie robią i na tym zajebiste rzeczy. Nie pytaj ludzi o zdanie za bardzo. Z doświadczenia wiem, że to co mi pasuje nie koniecznie będzie pasować Tobie. Kup po prostu jakiś sampler. Popracuj na nim z pół roku i zadaj sobie pytanie, czy Ci pasuje. Jeśli nie, to sprzedaj i kup inny i go sprawdzaj. Ja niechętnie, ale sprzedałem MPC 5000 i 2500 SE. Dla mnie to po prostu nie było to. Sprawdzanie rzeczy na własną rękę jest o wiele lepsze niż porady innych.

Powodzenia w zakupie i muzyce!
Karol
Pad1

Kupiłem mpc1000 i jestem zadowolony. Mnogość funkcji itd.. ale poluje mimo to na mpc2000.. i ją kupie, nawet dla samego jej brzmienia, tylko niech się kwit zacznie zgadzać
Karol
Pad1

Swoją drogą Bizon, to Ty masz arsenał a nie ""uposażenie sprzętowe"", jak to ładnie nazwałeś..
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

1000 też dobra maszyna. Gratulacje. To miał być mój pierwszy sampler kupiony jeszcze w Polsce. Niestety się nie udało, ale jak kiedyś pojechałem do Londynu kupić S950 od jednego typa, to byłem zdziwiony jak zobaczyłem jego cały salon zawalony w sprzęcie.
I sobie myślę: po co mu to? :D
A dziś mam podobnie jak on. Choroba sprzętowa. Taka wieczna pogoń za króliczkiem.
Teraz przy przeprowadzce uszkodziłem biurko i już się rozglądam za jakimś innym stricte pod produkcję, ale ceny zaporowe...
Karol
Pad1

Dobra, dobra maszynka tylko jakby kapkę przymała.. takie 2500 byłoby w sam raz. Czyżby początki choroby sprzętowej..? ;> A jeśli chodzi o saplery rackowe, tez coś z czasem kupię, dla brzmienia rzecz jasna, tylko niech rozgryzę 1000 do końca. Kurde takie mpc2000 może zastąpić np s1000 i na odwrót skoro jedno i drugie dobrze brzmi? Jest sens polować na obydwa?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

MPC2000 i S1000 maja inną charakterystykę brzmienia moim zdaniem i warto mieć oba jeśli jest hajs i miejsce na nie.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Samplery:

- Elektron Digitakt
- Akai s900
- Akai s1000

Syntezatory:

- Arturia Minibrute 2
- Behringer Grave
- Korg Volca NuBass
- Korg Volca FM

Kompresory:

- Alesis 3630
- Klark Teknik KT76
- IGS audio SSL 4K

Korektory:

- TL Audio Crimson EQ-3012
- Klark Teknik EQP

Pogłosy:

- Yamaha REV5
- Yamaha SPX 90

Mikser DJ:

- Stanton SA8
- Rane TTM56

Gramofony:

- Vestax PDX 2300 Mk2 Pro
- Vestax PDX 2000 Mk2 Pro

Mikser studyjny:

- Tascam M308

Interfejs:

- Focusrite Clarett 8Pre
- Focusrite Scarlett OctoPre
Karol
Pad1

DirtyDrumzStudio pisze: 13 lut 2022, 20:46 Samplery:

- Elektron Digitakt
- Akai s900
- Akai s1000

Syntezatory:

- Arturia Minibrute 2
- Behringer Grave
- Korg Volca NuBass
- Korg Volca FM

Kompresory:

- Alesis 3630
- Klark Teknik KT76
- IGS audio SSL 4K

Korektory:

- TL Audio Crimson EQ-3012
- Klark Teknik EQP

Pogłosy:

- Yamaha REV5
- Yamaha SPX 90

Mikser DJ:

- Stanton SA8
- Rane TTM56

Gramofony:

- Vestax PDX 2300 Mk2 Pro
- Vestax PDX 2000 Mk2 Pro

Mikser studyjny:

- Tascam M308

Interfejs:

- Focusrite Clarett 8Pre
- Focusrite Scarlett OctoPre
Sporo tego😳 ładny zestaw 👍
Karol
Pad1

Na kompresorach, pogłosach, mikserach i korektorach nie znam się zupełnie, jeszcze do tego nie doszedłem, dopiero zaczynam kolekcjonować arsenał, ale tych dwóch raczków zazdroszczę; s900 i s1000. Przeczesałem forum i są bardzo dobre opinie o s1000, konkretniej o jego barwie, a ja akurat szukam swojego pierwszego samplera w rack’u.. Da się to jeszcze gdzieś kupić?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

zawsze gdzieś trafisz ale moim skromnym zdaniem, z tego całego vintage'owego kolekcjonerstwa zrobiła się bańka większa od bańki na rynku nieruchomości w nowym jorku heheh...
technologia poszła do przodu na tyle że tak naprawdę (ja osobiście) nie widzę już powodów żeby zawrac sobie dupę vintage'ami.

a co sprzętu to też już się powoli ograniczam, chwilowo stanęło na:
wosk: gramek numarka mixer vestaxa i behringera
kontrolery: push, maschine , arturia keylab, minilab, novartion impulse, launchpad x
synthy: deepmind, neutron, odyssey, k2, microkorg + kilka euroracków plaits, brains, rampage, maths etc.
samplery: s950, s2000, mpc 1000, mpc live, digitakt
inne: kompresor art vla, tape deck tascam , interface scralett 18i20 + 18i6, pedały big sky, ms70cdr, patchbaye ultrapatch
+ kilka nie dokończonych modułów które teraz projektuje głównie bazowane na stm32 i teensy 4.1
recordery zoom h5 i h6
nieelektronicznie to jakaś gitarka, parę fletów, bongosy, okaryna, tabla, kupa shakerów i innych afrykańskich grzechotek itd...
chyba tyle...
przyznam szczerze że kupa tego leży rozłożona po półkach i nieużywana (np. maschine, nie miałem w rękach chyba 2 lata lol )
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Karol
Pad1

Jeśli kiedyś zechcesz się ograniczyć do tego stopnia że zechcesz pogonić s950 to koniecznie daj znać. Kredyt wezmę a kupię😀 dużo ciekawostek masz w swoim zestawie👍
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Eski raczej nie sprzedam, ale strasznie mi ona ciąży ostatnio :/
Mam jeden mod rozgrzebany od jakiegoś roku ale ponieważ przez te wszystkie lockdowny rozleniwiłem masakrycznie to nie chce mi się jej kończyć…. Kurna…. Typowy COUCH POTATO ze mnie ostatnio :/
Potrzebuję kogoś kto by mnie kopnął w dupsztala żeby w końcu zamknąć ten temat, to mógłbym ruszyć z jakimś sensownym projektem :/ gdzieś z tyłu głowy mam moduł eurorack’a albo wersję desktop eski która robiłaby konwersję w czasie rzeczywistym. 4 filtry MF6, takie jak w eskach na ebay’u można kupić za 50zł a 12 bitową sukcesywną aproksymacje można ogarnąć nawet zwykłym mikrokontrolerem. Ehhh…. W tym tempie to liczę na mniej więcej na 2027 rok :D

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Karol
Pad1

Żartujesz chyba.. ilu jest typa którzy wgl wpadli na taki pomysł żeby samemu stworzyć taką maszynkę?? Wszyscy jarają się eskami od Akai, Emu-sremu (w tym ja :D ) itp, a Ty Gościu masz w głowie projekt który sam wymyśliłeś, złożysz go i świetnie zabrzmi. Szacuneczek, naprawdę. Bierz się do roboty, raz,dwa. Czekam na efekty. Chce zobaczyć to Twoje cudeńko. Ciekawi mnie jak to wgl może wyglądać.. jak brzmi..
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Wuja, ale tutaj to jakby rezonans bardziej wchodził niż typowy aliasing. Może trzeba bardziej w dół spitchowac?
Dawaj rób tego moda do końca, to do Ciebie wpadnę pewnego dnia i moja eSkę przerobisz. Będę miał okazję w końcu Ci tego Jacka postawić za przysługę :D
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

Sampler: Akai MPC 2500se
Mikrofony: x1s // se2200
Mikser: Rane Sixtyfour
Gramofony: Vestax PDX 3000mk2
Kontroler MIDI: Kompletekontrols88
Interfejs: Focusrite Scarlett 18i20
Odsłuch: Krk Rokit8
Słuchawki: Beyerdynamic DT1770 Pro// DT880 Pro // DT770 Pro
Komputer: iMac // MacBook Pro