Akai MPC 2000xl - dlaczego najlepsze?

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

JackNigga pisze:w 2500 możesz ustawiać czułość poszczególnych padów (w 2000XL nie), w 2500 masz opcję Mute Groups (w 2000XL nie), w 2500 masz opcję Patched Phrase (w 2000XL chyba nie).
Jeśli o takie "bajery" chodziło ha7e'owi to szczegóły :P może poza mute groups, które jest zdecydowanie przydatną opcją
JackNigga pisze:PS. Co do cholery dzieje się z fotkami na tym forum? Dlaczego niektóre działają, a inne nie? Czy to ma jakiś związek z odpowiednim typem kodu jaki trzeba wpisać aby działały?
Nie mam pojęcia o co chodzi, może to jakieś blokady na serwerach hostujących te grafiki, zasadniczo to, co wstawiałem do tej pory osobiście, wszystko działa. Jestem "informatykiem" samoukiem, więc też na wszystkim się nie znam :|
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

A jest coś zamiast Mute groups? Coś podobnego?
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

W xl'ce? Z tego co mi wiadomo to nie.
StayTuned
Pad1

nie ma, póki ktoś nie napisze nowego systemu na xlki i classic nie będzie tej funkcji i nie istnieje żaden sposób na mute group niestety
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

dudi pisze:Jeśli o takie "bajery" chodziło ha7e'owi to szczegóły :P może poza mute groups, które jest zdecydowanie przydatną opcją
No jak dla mnie to poza niezastąpionym Mute Groups (możliwością wzajemnego wyciszania się padów przyporządkowanych do danej "grupy" bez konieczności manualnego ustawiania każdego pada z osobna), także w pełni kontrolowana czułość padów (Pad Sensitivity) oraz Patched Phrase to bardzo potrzebne opcje. Dajmy na to Patched Phrase to taka opcja, która pozwala na zwalnianie i przyspieszanie tempa całego podkładu (nawet w czasie rzeczywistym) przy jednoczesnej automatycznej zmianie tempa danych sampli bez zmiany ich pitchu. Ciekawa rzecz. No ale na szczęście w XLce da radę zmieniać tempo bez zmiany pitchu w sposób manualny.
Ale tak czy owak, ja jestem osobą, która z MPC1000v2 przesiada się na MPC2000XL-MCD, gdyż mimo, że 1000 ma wiele przydatnych opcji jakich nie ma w 2000XL, to jednak 2000XL także ma kilka rzeczy których nie znajdziecie w 1000, ponadto postawiłem na komfort pracy (miękkie, duże pady) oraz solidność maszyny.
dudi pisze: Nie mam pojęcia o co chodzi, może to jakieś blokady na serwerach hostujących te grafiki, zasadniczo to, co wstawiałem do tej pory osobiście, wszystko działa. Jestem "informatykiem" samoukiem, więc też na wszystkim się nie znam :|
Spoko, już wiem co było. MPC-Hunter miał chyba jakąś dziwną blokadę, że fotki padały na serwerze mimo, że adresy były poprawne. Pokopiowałem te foty na dysk, wstawiłem na inny hosting i wkleiłem linki od nowa. Wstawiam raz jeszcze w tym poście, aby każdy mógł ocenić.

Zobaczcie sobie różnicę w logo "AKAI" :

** MPC2000XL ze "starym" logo Akai:
Obrazek

** MPC2000XL z "nowym" logo Akai:
Obrazek

** MPC2000XL-MCD i logo Akai:
Obrazek

Tak jak wcześniej pisałem, trudno ocenić czy niebieskie MPC2000XL w wersji MCD jest produkowane przez Numark czy nie. Może na to wskazywać albo:
1) "uwspółcześnione" logo AKAI - i wtedy niebieska 2000XL byłaby numarkowska,
2) albo też może to być zależne od nazwy "Music Production Center" zamiast "MIDI Production Center" co oznaczałoby, że niebieska 2000XL nie wyszła spod skrzydeł Numarka.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, 12:58 przez JackNigga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
b0b
Pad7

kkierwa ja i nie widzę dalej tych obrazków : /

edit:
ale to raczej coś u mnie, bo w innych tematach też już nie widzę : <
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Wyedytowałem je jeszcze raz. Jak teraz Ci nie zadziałają, to ewidentnie jakiś błąd u Ciebie.

A tak w ogóle, to co myślicie o tym zmienionym logu Akai? Ciekawa sprawa, nie? I jak się zapatrujecie na tę kwestie Numarka? Czy to naprawde ma wpływ na brzmienie maszyny? Czy jeśli niebieska 2000XL byłaby już z ery Numarka (bo niebieska XLka to rok 2004), to czy ma to wpływ na jej podzespoły? Bo mówi się, że jedynym podzespołem jaki został zmieniony w niebieskiej wersji jest stacja dyskietek wymieniona na fabryczny czytnik kart a reszta, jeszcze oprócz innej obudowy, to w 100% 2000XL.
A może każde MPC które ma czytnik kart pamięci zamiast dyskietek to już sprzęt wychodzący spod szyldu Numark?
Co myślicie?
Szczególnie interesuje mnie kwestia brzmienia (przetworników/konwerterów itp).
Awatar użytkownika
b0b
Pad7

dobra teraz widzę, u mnie był problem :)
ha7e
Pad1

miałem na myśli raczej soft i jego interfejs; ciężko by mi się było przyzwyczaić do tego, mało ergonomiczny wg mnie
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

JackNigga pisze:A tak w ogóle, to co myślicie o tym zmienionym logu Akai? Ciekawa sprawa, nie? I jak się zapatrujecie na tę kwestie Numarka? Czy to naprawde ma wpływ na brzmienie maszyny? Czy jeśli niebieska 2000XL byłaby już z ery Numarka (bo niebieska XLka to rok 2004), to czy ma to wpływ na jej podzespoły? Bo mówi się, że jedynym podzespołem jaki został zmieniony w niebieskiej wersji jest stacja dyskietek wymieniona na fabryczny czytnik kart a reszta, jeszcze oprócz innej obudowy, to w 100% 2000XL.
A może każde MPC które ma czytnik kart pamięci zamiast dyskietek to już sprzęt wychodzący spod szyldu Numark?
Co myślicie?
Szczególnie interesuje mnie kwestia brzmienia (przetworników/konwerterów itp).
Ja się tam nie znam, ale Numark jako całkowicie odrębna firma, pewnie ma swoich dostawców podzespołów. Nie wiem jak to tez dokładnie wyglądało i czy ma to związek z przejęciem firmy przez Numarka, ale stare akajki były robione w Japonii (?) te obecne na Tajwanie. Z tym, że to tylko takie moje gdybanie, więc mogę się mijać z prawdą.
ha7e
Pad1

nie wiem, czy jakiekolwiek egzemplarze są produkcji japońskiej (a w każdym razie tego modelu). można to sprawdzić po numerze seryjnym, ale nie potrafię rozszyfrować jak kodowane są te państwa. dla zainteresowanych -> http://www.mpc-forums.com/viewtopic.php?f=1&t=6687" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

co do brzmienia - jestem pewien, że jest ono identyczne. Znajomy miał kiedyś jakąś starszą 2000xl, której pcb w bebechach były brązowe. w mojej są zielone (więc inne podzespoły), a brzmieniowo nie różniły się niczym. kierując sie numerem seryjnym, jego maszyna była chyba o 3 lata starsza od mojej, a moja to '99 rok, więc na pewno nie numarkowa spuścizna
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

No jeśli chodzi o firmę Numark to bardzo mnie interesuje, czy podzespoły w niebieskiej serii są tej samej jakości jak w starszych "szarych" XLkach.

Co do kodu/numeru seryjnego (serial number) to ktoś tam napisał w wątku, że nie ma to raczej związku z tym, ze któryś model XLki jest lepszy albo gorszy. Tam jest tylko podana data wyprodukowania maszyny (miesiąc, rok), kraj, oraz numer. Jednak ciekawe co oznacza ten numer. Czy jest to numer "partii" i czy te partie różnią się od siebie... Ciekawe.
ha7e
Pad1

jest napisane - data i kraj produkcji, a po spacji czy tam myślniku numer maszyny wyprodukowanej w tej fabryce/partii

jakościowo na pewno nie są gorsze te nowsze; jeśli coś się różni, to myślę, ze poprawili błędy w architekturze bebechów maszyny, nic więcej
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

A ja mam takie pytanko : czy w 2000xl jest coś takiego jak step edit albo Track Mute?
Dream about joining in
Cober
Pad1

obydwie opcje są
I graduated from Hip Hop University
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Wielkie dzięki :)
Dream about joining in