Pierwsza wersja LinnDrum to jest chyba coś podobnego do EMU Drumulator. Stricte maszyna perkusyjna która ma już w sobie zapisane sample, więc masz w !@#$%^&* małe pole manewru. W Drumulatorze jest jakaś opcja wymiany epromu z nowymi samplami. O wersji II nie wiem za wiele. W chwili obecnej działam na AKAI S900 i używam jako sekwencera do niej MPC 2000, jak brakuje mi pamięci w S900 to pare sampli leci również z 2k.
Mniej więcej tak to u mnie wygląda
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 7603_n.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Różnice w brzmieniu MPC60, MPC3000, a innych MPC?
- JackNigga
- Pad2
Aha. Dzięki za info o tym LinnDrumie. No właśnie, tak jak przypuszczałem, to tylko bitmaszyna nie sampler, więc święte słowa z zawężonym polem manewru.
Co do Twojego gearu/sprzętu - czyli używasz MPC2000 Classic, a myślałem, ze może posiadasz którąś z maszyn wymienionych w temacie tego wątku Ciekaw jestem szczególnie próbek jakichś bitów z MPC60.
Ogólnie tak samo problematyczna jest dla mnie kwestia MPC2000XL w wersji MCD i pytanie, czy jest to sprzęt wyprodukowany już przez Numark ze zmienionymi bebechami, czy może jest to w 100% 2kXL tylko że z czytnikiem kart CF zamiast dyskietek ZIP, nowszym softem i niebieską obudową. Ktoś pisał, że bebechy muszą być te same. Oby tak było
Co do Twojego gearu/sprzętu - czyli używasz MPC2000 Classic, a myślałem, ze może posiadasz którąś z maszyn wymienionych w temacie tego wątku Ciekaw jestem szczególnie próbek jakichś bitów z MPC60.
Ogólnie tak samo problematyczna jest dla mnie kwestia MPC2000XL w wersji MCD i pytanie, czy jest to sprzęt wyprodukowany już przez Numark ze zmienionymi bebechami, czy może jest to w 100% 2kXL tylko że z czytnikiem kart CF zamiast dyskietek ZIP, nowszym softem i niebieską obudową. Ktoś pisał, że bebechy muszą być te same. Oby tak było
tu masz beat mojego ziomka z francji co ma 60 http://www.youtube.com/watch?v=pkwQc49gtbs" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
ogólnie wbijaj na moją chmurkę i sprawdź moje bity, only s900
Myślę, że bebechy ma te same, inaczej nie nazywałaby się mpc 2k
ogólnie wbijaj na moją chmurkę i sprawdź moje bity, only s900
Myślę, że bebechy ma te same, inaczej nie nazywałaby się mpc 2k
- JackNigga
- Pad2
No fakt, brzmienie diametralnie inne, więcej brudu itp ale ot ma swój oldschoolowy urok. Ciekawe tylko ile dodała maszyna a ile samemu dołożył do pieca aby powstał taki efekt.
Cholerka, masz zajebiste rzeczy na swoim Soundcloudzie bracie. Na czym to dokładnie tworzyłeś, tylko S900? Skąd bierzesz takie tłuste bębny, winyle czy jakieś inne źródła? skąd takie ciekawe dźwięki posiadasz, jakiś jazz? W jaki sposób uzyskałeś to "senne" "przygaszone" "oldschoolowe" brzmienie? Na czym robisz taki bas? Sorry za tyle pytań ale bardzo mnie to zaciekawiło.
Peace!
Cholerka, masz zajebiste rzeczy na swoim Soundcloudzie bracie. Na czym to dokładnie tworzyłeś, tylko S900? Skąd bierzesz takie tłuste bębny, winyle czy jakieś inne źródła? skąd takie ciekawe dźwięki posiadasz, jakiś jazz? W jaki sposób uzyskałeś to "senne" "przygaszone" "oldschoolowe" brzmienie? Na czym robisz taki bas? Sorry za tyle pytań ale bardzo mnie to zaciekawiło.
Peace!
Co do linku i jacka terrera: bebny sa z s950, caly brud powstal na niej, konkretniej ilosc "brudu" ustala sie odpowiednimi wartosciami bandwidth, wiedza starej szkoly Ja sampluje tylko z winyli, bebny rowniez pochodza tylko z wosku, glownie jazz. Co do basu, powstaje on dzieki samplom i filtrowi dolnoprzepustowemu z s900, wszystko samplowane na s900. Ogolnie na samplerach serii S mozna dzialac cuda z samplami. Takze jakby ktos jeszcze mowil ze 12 bit to efekt placebo to odsylam do tego linku na yt albo na moja chmurke, pokoj!
- JackNigga
- Pad2
No nieźle. A co podłączasz po to Akai S950? To w końcu jest to Akai S900 czy S950?
Jasna cholera, to brzmienie znane mi tak dobrze choćby ze starych Wiseguysów... coś wspaniałego stary!
Powiem krótko - jakby to były lata 90-te to byłbyś bardzo znany. Obecnie mało kto docenia taką muzykę, ale może przyjdzie jeszcze czas aby historia zatoczyła koło. Świetne są te bity, nie chodzi mi już nawet o brzmienie, co ogólnie o te sample jakby z innego wymiaru. Czuć w tym lata 90te. Piękna sprawa.
Pozdro!
Jasna cholera, to brzmienie znane mi tak dobrze choćby ze starych Wiseguysów... coś wspaniałego stary!
Powiem krótko - jakby to były lata 90-te to byłbyś bardzo znany. Obecnie mało kto docenia taką muzykę, ale może przyjdzie jeszcze czas aby historia zatoczyła koło. Świetne są te bity, nie chodzi mi już nawet o brzmienie, co ogólnie o te sample jakby z innego wymiaru. Czuć w tym lata 90te. Piękna sprawa.
Pozdro!
S900 a S950 to prawie to samo, S950 jest nowsza i mozna ram rozszerzyc ale brzmienie jest to samo. Ja osobiscie mam 2xs900, ziomek z fr s950. Sample leca prosto z wosku do s900, calosc jest cieta i obrabiana w esce, a samplami steruje po midi. Jako kontroler mam mpc. Bity zgrywam z outow eski. Ja siedze tylko i wylacznie w brzmieniu lat 90 i taka muzyka chwyta mnie za serce. Boom bap only. Dzieki za dobre slowo pozdro!
- JackNigga
- Pad2
Aha. Dzięki za info!
Nie ma co, sprzęt vintage to jest to. Te 12-bitowe tracki są nieziemskie. Przesłuchałem wszystkie i żałuje, że nie mogę ich zapisać na dysk hehe.
PS - skąd ty bierzesz takie sample? Z jakiego rodzaju muzyki tniesz te dźwięki (nie mówię teraz o bębnach lecz o samplach melodycznych), bo jak dla mnie to ten klimat jest bardzo ... aż ciężko znaleźć słowo.
Pozdro!
Nie ma co, sprzęt vintage to jest to. Te 12-bitowe tracki są nieziemskie. Przesłuchałem wszystkie i żałuje, że nie mogę ich zapisać na dysk hehe.
PS - skąd ty bierzesz takie sample? Z jakiego rodzaju muzyki tniesz te dźwięki (nie mówię teraz o bębnach lecz o samplach melodycznych), bo jak dla mnie to ten klimat jest bardzo ... aż ciężko znaleźć słowo.
Pozdro!
Po maturze beatape z nowymi bitami wypuszcze z opcja download
Sample, to glownie jazz, soul i funk + czary na s900
Sample, to glownie jazz, soul i funk + czary na s900
- JackNigga
- Pad2
Po maturze? Nieźle, taki młody a kręcą Cię 12-bitowe brzmienia i robisz takie bity, miło wiedzieć, że są tacy ludzie. Ja jestem z końca lat 80tych, więc już "stary" koń.
Jeszcze co do MPC60 - znanym polskim miłośnikiem tej maszyny jest OSTR. Jednak ciekawi mnie czy on nadal jej używa. I dlaczego przesiadł się akurat na MPC5000 które widziałem nawet w jednym z klipów z jego udziałem.
No i wracając do MPC3000 - ktoś może wie dlaczego Dr. Dre używa aż pięciu? Ja gdzieś słyszałem plotkę, że właśnie po to aby pomieścić na nich wszystkie próbki, ale to tylko spekulacje były. Może ktoś ma jakieś info po co mu aż 5 naraz? Jego główny kompozytor Scott Storch (jak niektórzy twierdzą - osoba która robi wszystko za Dre, a Dre tylko podpisuje się pod jego produkcjami) używa jednej MPC2000XL, niejeden raz widziałem na filmikach ze studia. Jeszcze wszystko wsparte jest klawiszem typu workstation (muzyczną stacją roboczą), jednak to używanie pięciu 3K mnie bardzo nurtuje.
Jeszcze co do MPC60 - znanym polskim miłośnikiem tej maszyny jest OSTR. Jednak ciekawi mnie czy on nadal jej używa. I dlaczego przesiadł się akurat na MPC5000 które widziałem nawet w jednym z klipów z jego udziałem.
No i wracając do MPC3000 - ktoś może wie dlaczego Dr. Dre używa aż pięciu? Ja gdzieś słyszałem plotkę, że właśnie po to aby pomieścić na nich wszystkie próbki, ale to tylko spekulacje były. Może ktoś ma jakieś info po co mu aż 5 naraz? Jego główny kompozytor Scott Storch (jak niektórzy twierdzą - osoba która robi wszystko za Dre, a Dre tylko podpisuje się pod jego produkcjami) używa jednej MPC2000XL, niejeden raz widziałem na filmikach ze studia. Jeszcze wszystko wsparte jest klawiszem typu workstation (muzyczną stacją roboczą), jednak to używanie pięciu 3K mnie bardzo nurtuje.
Ano, wcześnie zacząłem hehe Co do ostrego to nie mam pojęcia czy dalej jej używa. Bywa raz na jakiś czas w moim mieście (Częstochowa), grzebie w tym samym komisie co ja, jak go tylko spotkam to zapytam Co do Dr. Dre, ten typ ma tyle sprzętu, że w jednym z wywiadów chyba to wywiad z Noonem był, koleś pytał się Mikołaja czy jak się przeprowadzał to też jak Dre ciężarówką swój sprzęt przewoził. Noon się śmiał, że wszystko ma w jednym racku Być może właśnie chodzi o samą pamięć, ale !@#$%^&* go wie. Nie wiem co trzeba używać w bitach żeby było potrzebne 5 x 3k. Nie chcesz może S1000 kupić ?
- JackNigga
- Pad2
@Ende, @b0b:
Chyba macie racje, po prostu nowsza maszyna przystosowana do nowszych czasów i z szerszymi możliwościami. Ciekaw jestem czy OSTRy odpala jeszcze czasem swoją MPC60.
@zone:
hahaha ciekawe z tym przewozem sprzętu ciężarówką A co do OSTRego, to on jest z Łodzi, mieszkał jakieś 5km ode mnie (teraz nie wiem gdzie mieszka, podobno się przeprowadził), jednak nigdy go nie spotkałem, a bywał u mnie a Aleksie niejednokrotnie. Nie wiedziałem, ze gość też w komisach przekopuje winyle i to w Częstochowie wow. Myślałem, ze on te wszystkie płyty posiada na własność, skupuje, a później szuka na nich czegoś hehe.
pozdr!
Chyba macie racje, po prostu nowsza maszyna przystosowana do nowszych czasów i z szerszymi możliwościami. Ciekaw jestem czy OSTRy odpala jeszcze czasem swoją MPC60.
@zone:
hahaha ciekawe z tym przewozem sprzętu ciężarówką A co do OSTRego, to on jest z Łodzi, mieszkał jakieś 5km ode mnie (teraz nie wiem gdzie mieszka, podobno się przeprowadził), jednak nigdy go nie spotkałem, a bywał u mnie a Aleksie niejednokrotnie. Nie wiedziałem, ze gość też w komisach przekopuje winyle i to w Częstochowie wow. Myślałem, ze on te wszystkie płyty posiada na własność, skupuje, a później szuka na nich czegoś hehe.
hmmm Tzn Akai S1000 tak? Ale to jest 16-bitowa machina, a ja posiadam MPC więc nie jest mi potrzebny kolejny sampler... ale... jeśli to by była Akai S950... to bym się pokusił.Nie chcesz może S1000 kupić ?
pozdr!
Sam w jakimś filmiku gadał, że u Pancha (właściciel komisu) nabył 3/4 płyt z których klepie bity. Tak, s1000 jest 16bit. Brzmienie ma pomiędzy s950, a mpc 3K. Mój ziomal pracuje na niej już kilka lat, chwali bardzo maszyne. Z łodzi jest, to może nawet go znasz. Niejaki PISAR
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BlDipDNM43I[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BlDipDNM43I[/youtube]
- bizon
- Moderator
Sledze ten temat i zastanawia mnie jedno. Czy gdybym samplowal z winyli przez Akai S... i potem wrzucil to do MPC 5000 to dalej zachowalbym to brudne brzmienie?
- dudi
- Pad16
Czy on tam stacjonuje, czy tylko czasem bywa albo po prostu z kimś się zna? Z tego co ja wiem bazę ma W Brzezinach, a studio, w którym głównie działa to chyba nie będzie konkretnie toStayTuned wrote:stacjonuje pod kaliszem - studio 5150
BIZON, tak i chociaż zmieniłoby to na 16 bitów to próbki zawsze dostały by "po dupie"
Wielu robi w ten sposób, że wpuszcza tylko sample do eski i z eski zgrywa je do mpc. Po prostu łatwiej się tak niektórym pracuje. Syf zostanie tak jak kolega wyżej powiedział, chociaż w zależności od modelu mpc próbki mogą różnić się brzmieniem lekko Ja osobiście ogarnięte mam wszystko po midi, bo jak wpadnie mi do łba jakieś rozwiązanie to nie musze od nowa sampla zgrywać do eski obrabiać go i znowu do mpc, tylko od razu modyfikuje stary sampel w S. Ale każdy robi jak mu wygodniebizon wrote:Sledze ten temat i zastanawia mnie jedno. Czy gdybym samplowal z winyli przez Akai S... i potem wrzucil to do MPC 5000 to dalej zachowalbym to brudne brzmienie?