Co to Akai S950 ?

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
zone

też tak można, chociaż według mnie lepszą opcją jest ogarnięcie midi
silno88
Padawan

finalnie i tak musisz to nagrac jako audio na mpc
zone

nie no, outy z eski bo interfejsu czy karty dźwiękowej a sekwencje masz w mpc tylko :)
silno88
Padawan

no jasne tyle ze wtedy jak chcesz posluchac potem co zrobiles tp wlaczasz mpc pcta program i jeszc raz eske a tak nagrywam bebny raz i mam je w maszynie .jak kto woli :)
bizon
Moderator

Z tego co sie troszke zainteresowalem to S950 jest lekko poprawiona wersja S900. Mozna tam RAM rozszerzyc 2.25MB albo juz jest rozszerzony do tej wartosci (pewnosci nie mam). Zwiekszona zostala czestotliwosc probkowania do 48kHz. Dodane zostaly funkcje jak cross-fade looping i pre-tigger recording (gdyby ktos wiedzial cos o tych opacjach, to zachecam do rozwiniecia).

Zastanawia mnie czy mozna podpiac pod to czytnik kart CF zeby lepiej to wspolgralo z MPC? Czy potrzeba jakiegos miksera, zeby samplowac na eSce? Czy jest jakis inny sposob zeby polaczyc S950 z MPC zeby nie trzeba bylo uzywac dyskietek?
zone

Mozesz tylko przez nia sample przepuszczac, wtedy nie bedziesz uzywal dyskietek do zapisu sampli z S bo je bedziesz mial w mpc. Jest opcja zamontowania do s950
Czytnika kart HxC, emulator stacji dyskietek tyle ze wkladasz karcioche pamieciochy nie dyskiete.
bizon
Moderator

Ale z tego co wiem, to mozna wkladac tylko karty SD nie CF. Czyli masz na mysli, ze nawet sample ktorem mam na MPC po przepuszczeniu przez S950 nabiora brudu? Jak konkretnie polaczyc eSke z MPC zeby mozna bylo to zrobic jesli o to Ci chodzi?
W MPC wpiac sie w MIDI OUT, a w eSce MIDI IN? Wtedy nie potrzebuje wgl uzywac dyskietek?
zone

Midi używasz w przypadku kiedy chcesz spiąć dwie maszyny po MIDI. Wtedy sekwencja zapisuje ci się w mpc, a sample odpalasz z S950. Jeżeli gramofon, czytaj outy z miksera lub przedwzmacniacza !@#$%^&* do line in w esce, zgrasz jakiś sampel do niej, a później puścisz go z eski i z jej outów wyprowadzisz kable do in w mpc no to zgrasz do mpc sampel z eski. Brud zostanie i ewentualnie napierze kolorytu przetworników mpc, w zależności na jakim modelu pracujesz. Wiele osób tak robi chociaż ja osobiście podkreślam, że lepiej ogarnąć jest midi, ale wtedy musisz zapisywać i sample w esce na jednej dyskietce i sekwencje z mpc na innej dyskietce/karcie pamięci. Nie wiem czemu tak wszyscy pałają wrogością na tym forum do dyskietek :P Przecie to sam klimat

A jak już jeżeli ktoś spina po midi to nic nie trzeba wpisywać - midi out leci do midi in w esce i można klepać, maszyny rozumieją się bez słów, hehehe

peace
bizon
Moderator

Znalazlem u siebie S950 w dobrej cenie tylko wlasnie mankament jest taki ze stacja nie czyta dyskietek...
zone

zawsze można wyczyścić lub wymienić :) za ile masz opcje jeżeli wolno spytać?
bizon
Moderator

Za 150£ czyli niecale 750 zl. Ale mi w sumie dyskietki i tak nie potrzebne bo ich nie wsadze do mojej 5000.
zone

ja bym ją brał, można naprawić
bizon
Moderator

A interface saffire focusrite pro 14 moze dzialac jako preamp do eski czy nie bardzo?
zone

Mówiąc preamp miałem na myśli przedwzmacniacz gramofonowy lub mikser djski. Domniemam, że masz coś takiego, chyba że samplujesz mp3 :P :P :P W esce jest normalne wejście liniowe także tylko cos z korekcją RIAA musi być miedzy gramofonem a eską.
dudi
Pad16

ty bizon robisz jakieś bity w ogóle czy tylko sprzęt kolekcjonujesz? :D
bizon
Moderator

Hehe lepiej miec jak nie miec gdy jest okazja ;)
Last edited by Ryba on 06 May 2013, 23:21, edited 1 time in total.
Reason: jakimś cudem udalo ci sie zdublowac posta wiec go skasowałem :)
dudi
Pad16

Ja nie mówię, że nie, czekam tylko aż się zmobilizujesz do działania. Chyba, że atakujesz tłuste projekty nie chwaląc się niczym :)
bizon
Moderator

Nie chce sie tlumaczyc, len jestem i tyle, ale 11h tyrki w robocie do tego dziewczyna tez wymaga zeby z nia troche czasu zpedzic. A jak juz usiade to zawsze ktos cos chce i tak w kolo. Ale jak to KeKe nawinal:
"Ogarne, Bog mi swiadkiem wszystko ogarne"
Wracajac do eSki to strasznie podoba mi sie brzmienie, ktore z niej wychodzi i dlatego postanowilem zainwestowac. Teraz to wiecej sprzetu niz umiejetnosci, ale coz kiedys to sie zmieni.
zone

mój wujek mawia "jak nie masz talentu to od !@#$%^&* sprzętu" ;D a tak na poważnie to bierz ją
bizon
Moderator

Co do tego preampa zone to ja jestem zielony, bo do 5000 gramka podpinam bezposrednio, wiec nie sampluje z mp3 :) 5000 tez kupilem z tego wzgledu, zeby sie w jakies dodatkowe sprzety nie zaopatrywac, bo nie mam zbyt wiele miejsca w pokoju, ale widze ze jednakbede musial go jeszcze troche zagracic... :P
Post Reply