Jak zacząć nagrywać?

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
MLD
Padawan

Witam kupiłem dzisiaj akai mpc 500. Pierwszy raz mam w posiadaniu mpc'tke i moje pytanie brzmi jak zacząć nagrywać? Podpisałem sobie dźwięki pod pady i chce zagrać jakieś bębny zapisać to i później jakiś sampelek nałożyć. Z góry dzięki na pomoc i pozdrawiam.

EDIT: Zresetowałem mpcetke i chciałem od nowa nałożyć dźwięki perkusyjne jednak gdy wybrałem stopę i chciałem ją przypisać padowi to nagle pod wszystkie pady przypisały mi się jakieś dźwięki. Tak samo mam problem z tym gdy nacisnę na jakiś pad w zależności od mocy wciśnięcia gra ciszej/głośniej, to jest chyba opcja FULL LEVEL jednak jak ją naciskam nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Fajnie, że dojechałeś MPC, ale pobadaj po forum bo były już pytania, które zadałeś. Generalnie ten wątek jest do przejrzenia dla ciebie http://mpc-forum.eu/viewtopic.php?f=16&t=197" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow i quick start, który na pewno masz (tam są takie podstawy dokładnie opisane), że nie wspomnę o manualu :P
Jak ogarniesz ten temat, który ci podrzuciłem na pewno wiele ci się rozjaśni, wtedy dopytuj.
MLD
Padawan

Dzięki stary i jeszcze jedno pytanko, Czy ciężko jest ogarnąć takiego samplera? Powiedzmy że spędzam średnio nad bitami 3h dziennie i nawet szybko się uczę.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

To jest mega intuicyjne urządzenie, sam niedawno jeszcze klepałem na 500, ale wiesz - znać to, co stoi przed tobą, a zrobić dobry bit, to tak jak stanąć przed napaloną na ciebie dupeczką i nie móc wydusić z siebie słowa ze zdumienia. Chociaż nie... bo dupeczka może cię zaatakować bez słów, a MPCtka dalej będzie tylko stać :V
MLD
Padawan

Hehe racja racja, Powiedz mi jeszcze bo nie mam za bardzo czasu żeby wszystko przeczytać czy jak zagram sobie np HH i mi nie równo siądzie czy moge jakoś skorygować ''ręcznie'' go? Np jak w piano rollu w FL Studio.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

500 raczej nie posiada tej opcji nie jestem w 100% pewny
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

step edit
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

totepady pisze:step edit
STEP EDIT w 2500 służy do czego innego :D a w 500 GRID EDIT nie ma, ale oczywiście mogę się mylić, nigdy z 500 nie miałem styczności :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Do tego samego :) jak byłeś u mnie, to ci mówiłem żebyś zaczął tego używać :)
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

hahaha no nie używałem tego nigdy :D ale pewnie mówiłeś mi o tym ja zakończyliśmy litra Whisky :P
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

całkiem możliwe ;d ja z kolei nie korzystam z grid edit, ale spróbuj tego step edit'a - całkiem miła opcja
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

pewnie ze spróbuje :D z ciekawości :) ale kolega MLD zmylił mnie z piano roll-em z fl-a :D
MLD
Padawan

WOOOOO turbo ciężka ta maszynka. Dziwne jest to że jak mam nową sekwencje to od razu mam przypisane dźwięki do padów. I z nagrywanie też dziwna sprawa bo raz nagrywa mi dobrze tak jak zagrałem a za drugim razem są opóźnienia itp WTF ? o,0
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Ja po 2 miesiącach ok. 2-5h w tygodniu ogarniam już maszynkę :hah:
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

Wyłącz TIMING CORRECT.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

MLD pisze:WOOOOO turbo ciężka ta maszynka. Dziwne jest to że jak mam nową sekwencje to od razu mam przypisane dźwięki do padów.
Wyłącz AUTO LOAD, w mode + load znajdziesz taką opcję, a druga sprawa to tak, jak jaca mówi - timing correct
MLD
Padawan

Dzięki ziomeczki już powoli do przodu ;) A jak usunąć to co zagrałem? Np krzywo bębny zagrałem i chce to usunąć i od nowa.

EDIT: Aha i jeszcze męczy mnie to że HH jest głośniejszy od stopy i werbla i jak zmienić głośność danego dźwięku?
I np zagrałem bębny i jak dam PLAY to nie ma loopa tylko zatrzymuje się na jakiś czas i tak w kółko.

Tylko co mam w tym STEP EDIT dać ? Nie ogarniam za bardzo która opcja.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 14:58 przez MLD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Step edit - tam edytujesz głośność dźwięków
Erase/Undo>DO IT - usunięcie nagranego tracku/sekwencji albo danej czynności
We can play in the graveyard
Dream about joining in
MLD
Padawan

Tylko co mam w tym STEP EDIT dać ? Nie ogarniam za bardzo która opcja. I jak loopować zagrane bębny bo np chce zagrać dłużej to mi się nachodzą.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

erase - pad który chcesz usunąć - do it...
po co wyrzucać całe jabłko skoro przygniło tylko przy ogonku ? hehehheh
:D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
ODPOWIEDZ