Pomoc w wyborze kontrolera (Vote or Die) :)

czyli pierdzioszenie o szopenie
Furao
Padawan

Cześć
Jestem zielony w temacie, ale strasznie nakręcony na razie bawię się muzyką na kompie, jednak korzystanie z kontrolera wydaje mi się bardziej kreatywna, więc proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej maszyny. Pieniążki już się zbierają max 1500zł.
Moi faworyci:
1. QuNeo
2. Midi Fighter
3. Maschine mk2

Co wy na to? Może coś w ogóle z innej półki? :hah:
marcinmsz
Pad2

Maschine 1.8, roz-pier-dol
Najlepiej pooglądaj sobie filmiki z oficjalnego kanału NI na youtubku
Furao
Padawan

Trochę przekracza to mój budżet, ale dużym plusem jest możliwość łatwej zabawy z dźwiękiem
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0VLJINViR3g[/youtube] Mistrz

Powiedź jeszcze czy na wersji mikro która jest prawie tysiaka tańsza też można robić takie cuda?
Tylko nie wiem czy miko ma soft 1.8

Maschine mikro mk2
Maschine mk2

Żona mnie zabije :)
pietruh
Pad12

A może coś od akai? MPD albo MPK?
A na allegro jest nawet mpc 2000 za 1500zł :D
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Ende
Pad10

Toż zostaw to mpc 2k, skoro kontroler, to możetrigger finger lub korg padkontrol + jakieś klawisze? :)
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
DonPadzior
Admin

hmmm....
Midi fighter to raczej zbieranina arcade'owych przycisków nadająca się do podpinania raczej efektów i krótkich wstawek aniżeli jako kontroler.
QuNeo zajebista sprawa - jeżeli jesteś już obyty z kontrolerami i potrzebujesz "czegoś więcej" niż zwykłe bumbapowe 16 klocków
Wszystko z serii MPD to najbardziej uniwersalne kontrolery, ponieważ działąją bez sterowników (unversal usb audio) i możesz je wpiąć nawet w iPad'a - niektórzy narzekają na trochę zbyt twarde pady.
Jakakolwiek Maschine MKII - przecenione gówno (moja opinia) - nie różni się niczym od MkI oprócz ceny, kolorowych diod (diód ?) i wymienionych trzech pokręteł na jedno większe - kolory potrzebne jak kur@$e majtki..
Msch mini MkI - obcieta wersja Msch działa z tym samym softem co każda inna, brak dedykowanych przycisków wyboru grupy oraz kilklu innych (wszystko wybierasz używając kombinacji przycisku Shift + coś tam) - na dłuższą metę niepraktyczna ale za to poręczna.
Msch MkI - Mój typ z wyboru - tania i nic nie usytepująca MkII mam już drugą (w tym jedną jako MKII od której kontroler wymieniłem na MkI za dopłatą) co do całego softu to...prędzej czy później i tak skończysz używając jej w trybie zwykłego kontrolera. Na plus zaliczyć trzeba ogromną bibliotekę która przy odrobinie zamozaparcia starczy ci na długie lata.
Trigger finger i inne to już relikty..osobiście bym nie spoglądał w tamta stronę chyba że chcesz kupić by postawić w gablotce jako hmm... mebel do podziwiania...

Co do filmiku to.... nic nadzwyczajnego MP + JJ - LFO + AMP Envelope i możesz jej używać jako syntezator :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Ende
Pad10

TF jest aż tak gówniane? :niepewny:
DonPadzior
Admin

nikt nie powiedział że gówniane.... tylko że stare i ciężko dostać coś w dobrym stanie - porównałbym raczej do MPD 24
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
StayTuned
Pad1

totepady wrote: Trigger finger i inne to już relikty..osobiście bym nie spoglądał w tamta stronę chyba że chcesz kupić by postawić w gablotce jako hmm... mebel do podziwiania...
idąc tym tokiem rozumowania najlepiej kupić sobie mpc60 które idealnie będzie sprawdzało się jako doniczka, bo to już relikt.
Akurat TF i inne korgi zostały wg. mnie wykonane lepiej niż jakiekolwiek mpd od "numarkowego" akai, jak dostałem do ręki 32 dopiero co wyjęte z pudełka poodpadało parę nakrętek z pokręteł.

no i nowe mpd (nie pamiętam czy też 32) nie mają wyjść midi - tylko usb co nadal jest przydatne
DonPadzior
Admin

totepady wrote:...tylko że stare i ciężko dostać coś w dobrym stanie
a co do MIDI to wszystkie MPD mają IN'y i OUT'y a TF tylko OUT ;)
Ende
Pad10

@TTP, 18 nie ma nawet midi :P
DonPadzior
Admin

no w sumie to zapomniałem o 18 hehe ale pewnie dlatego że ten akurat to żart jakiś chyba jest :D on nie ma.....NIC :P
Ende
Pad10

miałem 18 i to właśnie jest żart, pady twarde, nie ma midi i tylko 3 banki sampli, nie polecam. za cenę nowej 18 jest czasami mpd 24/26
Furao
Padawan

Dzięki wszystkim za pomoc zdecyduje się na QuNeo albo Maschine MK1 tylko ciężko ją znaleźć w jakimś sklepie wszędzie sprzedają Mk2
marcinmsz
Pad2

Furao wrote:Dzięki wszystkim za pomoc zdecyduje się na QuNeo albo Maschine MK1 tylko ciężko ją znaleźć w jakimś sklepie wszędzie sprzedają Mk2
Na allegro jest parę sztuk nowych za 1600 i używka za 1300 więc nie wiem w czym problem
kejsu
Pad5

totepady wrote:no w sumie to zapomniałem o 18 hehe ale pewnie dlatego że ten akurat to żart jakiś chyba jest :D on nie ma.....NIC :P
kolego, ale od mpd 18 odbij, dobrze? ;>
Ende
Pad10

kejsu wrote:
totepady wrote:no w sumie to zapomniałem o 18 hehe ale pewnie dlatego że ten akurat to żart jakiś chyba jest :D on nie ma.....NIC :P
kolego, ale od mpd 18 odbij, dobrze? ;>
dlaczego? pady są twarde i nawet nie pomogło ich moczenie we wrzątku, trzeba też było podklejać taśmę pod pady. Popieram ttp ;V
DonPadzior
Admin

@Ende - ta emotka na końcu świadczy że (chyba) żartował :D

@kejsu - czemu ? przecież jesteśmy na forum gdzie każdy wyraża swoją opinię a moja opinia jest taka że jest to baaardzo prosty kontroler który nie przydałby mi się do niczego (w dodatku jest to chyba jeden z niewielu jakie mi nie przeleciały przez palce). Nie rozumiem dlaczego w naszym rodzimym internecie panuje takie napinanie się o absolutnie wszystko, tak jak napisałem wcześniej fora internetowe służą głównie do wyrażania swoich opinii a w tym kraju panuje jakaś "moda" na kółka wzajemnej adoracji gdzie wszyscy liżą się po ch%^ach i żeby dostać się do takiego kółka to trzeba też zacząć lizać ch&*je albo po prostu być jasnowidzem i wiedzieć na zaś co myśli druga osoba żeby opinia jaką się wyraża była jak najbardziej zgodna z tym w co wierzy osoba po drugiej stronie kabla :/
Jeżeli MPD18 to jest jedyne na co cię stać to nie powinieneś się napinać bo ilość kontrolerów i sprzętu nie jest miarą zajebistości i znam ludzi którzy mają gołego laptopa (bez kontrolerów i interfejsu) a klepią takie sztosy że pała mięknie. Idąc w drugą stronę to w tym momencie przedemną (może nie całkiem przedemną - ale w najbliższym otoczeniu) leży 11 kontrolerów co nie zmienia faktu że nie wrzucam bitów w sieć na potęge bo poprostu nie uważam że są wystarczająco dobre a jedyna dobra rzecz nad którą siedziałem 4/5 miesięcy poszła dwa tygodnie temu z dymem dysku... Jeżeli jednak stać cię na coś więcej a MPD18 posiadasz z wyboru to... jest to tylko i wyłącznie twój wybór i twoje preferencje pracy nad bitem które nie zmienią mojego nastawienia do tego kontrolera a ty nie powinieneś się czepiać że ktoś pracuje w inny sposób niż ty :/
tak czy inaczej temat MPD18 uważam za zamknięty bo nie mam zamiaru oglądać kolejnej mini wojenki w której stawką jest jedno wielkie gówno ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uqs59UrA11c[/youtube]
kejsu
Pad5

to był TYLKO żart
marcinmsz
Pad2

Jakie to 11 kontrolerów ttp?
e: zaktualizowałbyś zdjęcie w temacie "pokaż na czym pracujesz" takie konfiguracje cieszą oko ;)
Locked