ajsbeatz wrote:Dzięki za rady panowie, wiadomo że mix i mastering to techniki których się człowiek przez całe życie uczy i nie ma jednego skutecznego sposobu, natomiast mnie chodziło o to jak mniej więcej Wy sobie z tym radzicie, bo pewnie większość forumowiczów nie ma sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy ani wspomnianych kabli za 200 pln

Żaden z nas nie ma jak domniemam

Może Dudi jedynie za tandiemy z kasety
Jeśli ogarniasz angielski to polecam książkę Boba Katz'a "Mastering Audio - The Art & The Science" jeśli masz serio zajawkę się zagłębić w tą tematykę. Uważam że tam gdzie brakuje sprzętu wiedza może wypełnić większość braków, a w tej książce znajdziesz wiedzy tyle ile tylko udźwigniesz.
Poza tym wpisz w YT "mixing in [twój DAW]" i na bank znajdziesz sporo ciekawych rozwiązań.. Jeśli w miarę dobry Mix będziesz umiał zrobić to i master nie będzie aż tak potrzebny prawdę mówiąc.
A tak na marginesie, to bynajmniej nie chciałem być przekorny ani prześmiewczy, po prostu mnie rozbawił pozytywnie twój wpis o kręceniu pokrętłami i tyle
Dobrze że zadajesz takie pytania i życzę cierpliwości w zdobywaniu dalszej wiedzy. Temat jest ciężki ale mega ciekawy.
PS. Ja mam zawsze na sumie zapięty limiter który nie podbija nic a ma za zadanie tylko tłumić zapobiegawczo ewentualne wycieki do -0.5dB. Na szybko też Slate FGX na sumie potrafi ładnie skleić całość (przed limiterem). Podobne barwy wysyłam do grup na których zapinam kompresję i EQ + limiter też na każdej grupie na wszelki wypadek i też bez podbitek zwykle. W sumie to każdy projekt jest inny ale te kilka powyższych spraw występuje praktycznie w każdej sesji.
Pogrzeb też w temacie rownoległej kompresji (i nie tylko kompresji zresztą) bo efekty są b.ciekawe i większość profesjonalnych studio tą technikę używa nagminnie.