Mpc2000 jest większa, cięższa, sprawia wrażenie solidniejszej, ma lepsze pady, nawet te malutkie guziczki są dla mnie jakby lepsze. Nie różni się wejściami i wyjściami, po za cyfrowymi i 4 oddzielnymi na start, ponieważ w obu modelach jest to samo, in/out, słuchawki, za to różni się brzmieniem, ja to słyszę. Jeśli ktoś chcę wkładać sygnał z komputera, mp3 czy innego ustrojstwa tego typu to od razu można sobie darować kwestię różnicy w dźwięku. Ja sampluję z wosku, zainwestowałem sporo kasy w porządną wkładkę z równie porządną igłą, dobrej jakości kable i mixer (przedwzmacniacz) i słyszę różnicę. Natomiast jeśli chodzi o funkcjonalność, no niestety Mpc1000 biję na głowę model 2000. Sam JJOS jest naprawdę dużym ułatwieniem w procesie od samego samplowania aż po jakiś tam finalny miks. Filtry, eq, nawet efekty dostajemy na dzień dobry, te których nie ma w Mpc2000, jeśli nie mamy karty EB16. Nietaniej karty EB16.. Stanąłem więc przed dużym dylematem, 1000 czy 2000 i znalazłem idealne rozwiązanie - mam obie